בצל מתקפת המנע של צה”ל בלבנון, ואחרי אינספור נסיונות, מפגשים ואכזבות, נערכה אתמול פסגת קהיר, במטרה להביא לעסקת חטופים. על אף ההודעות השליליות מחמאס, השיחות לא התפוצצו ויש הסכמה להמשיך במו”מ האינטנסיבי כדי לצמצם פערים. יש לציין כי עדיין קיימים פערים משמעותיים בין הצדדים.
הפסגה התקיימה אתמול בבניין שבו שהו גם נציגי חמאס, והמתווכים דילגו בין הישראלים לחמאס. גורמים בישראל אומרים שלא צריך להתרגש מההודעות של החמאס ושהשיחות לפי שעה נמשכות. עם זאת, גורמים שעודכנו בפרטי השיחות אמרו שאין עדיין מקום לאופטימיות.
את המפגש שנמשך כחמש שעות ניהל ראש ה-CIA ביל ברנס, לצד שליחו של ביידן ברט מקגורק, ראש ממשלת קטאר מוחמד אל ת’אני, ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל ונציגות של חמאס. מהצד הישראלי השתתפו ראש המוסד דדי ברנע, ראש השב”כ רונן בר והאלוף במיל. ניצן אלון. עם שובם לארץ עידכנו ראשי הצוות את רה”מ בנימין נתניהו.
גורמים שמעורבים בנושא אומרים, כי חזרתם של ברנע, בר ואלון לישראל בערב, לא מעידה על משבר בשיחות על אף שעדיין לא הושגה פריצת דרך.
בישראל מקווים כעת שתוצאות מתקפת המנע של ישראל בדרום לבנון והתגובה המוגבלת של חיזבאללה – ישכנעו את סינוואר שהפנטזיה שלו על הסלמה איזורית והתלכדות זירות התנפצה וכעת אין לו ברירה אלא להתקדם לעסקה שתציל אותו ותשמור על הישרדותו.
הקרב על פילדלפי
עם זאת, עוד לפני יציאת הצוות הישראלי לקהיר, הייתה פסימיות רבה בצד הישראלי. גורמים שמעורים בנושא טענו כי כל עוד נתניהו לא יוותר על הנוכחות הישראלית בפילדלפי – לא תהיה עסקה ומנגד אם חמאס לא יתגמש, גם לא תהיה עסקה.
א-שרק אל אווסאט דיווח אמש, כי “המשלחת הישראלית ביקשה להישאר ב-8 נקודות צבאיות בפילדלפי בשלב הראשון. יש גם הסכמה ישראלית ראשונית על נוכחות נציגים מהרשות במעבר רפיח. ישראל דורשת לא להניף את דגל פלסטין במעבר רפיח בשלב הראשון של ההסכם”.
“התשתית לעסקה מוכנה”
המטרה היא להגיע לפרטי הסכם הפסקת אש, שחרור בין 15 ל-33 חטופים בקטגוריה ההומניטרית - נשים, ילדים, חיילות, מבוגרים מעל גיל 50 וחולים - ושחרור של כ-900 אסירים בתמורה.
גורמים שמעורים בפרטים צופים שיהיו עוד ויכוחים על מספר החטופים שחמאס מוכן לשחרר, שכן זה הבהיר שיש ברשותו פחות מ-20 חטופים חיים שעונים על הצעת הגישור האמריקאית. מנגד, ישראל דורשת למקסם את מספר החטופים החיים שישוחררו, ותעמוד על שחרור חמש החיילות שבידי חמאס, וכן שחרורם של הישאם אסייד ואברה מנגיסטו.
לפי גורמים בישראל, "כל התשתית לעסקה מוכנה. אם חמאס באים לעשות הצגה, זה יתפוצץ ולא יהיה כלום. אם יידרש עוד סשן של דילוגים - יהיה כזה, אבל אנחנו עוד לא שם. אנחנו לא רוצים להשלות את המשפחות. התפקיד של הצוות זה להפוך כל אבן ולהיכנס דרך כל חריץ".
עם זאת, אתמול בלילה מסר בכיר חמאס אוסמה חמדאן בתגובה, כי ארגון הטרור דבק בהצעה מ-2 ביולי להפסקת אש ברצועת עזה, וכי בחמאס דוחים את תנאיה החדשים של ישראל במשא ומתן. בראיון לערוץ אל-אקצא של חמאס הבהיר חמדאן כי "הדיבורים על עסקה קרבה הם שקריים, ומשרתים צורכי בחירות".