"לפעמים, כשאנחנו חולים אנחנו לא צריכים ללכת לרופא אלא בעיקר לנוח", אומר ד"ר אילן גרין, ראש תחום רפואת המשפחה בלאומית שירותי בריאות: "אני לא חושש מניצול של הרפורמה. כך או כך קל להוציא ימי מחלה, ורופאים אינם בלשים או שוטרים. אני מאמין למטופלים שלי, וגם כך כל מה שיקרה זה שהרפורמה רק תקל את העומס על המרפאות".
ד”ר אנה גולחוב, מומחית ברפואת משפחה ממרפאת נוף הרצליה של כללית, הביעה שביעות רצון מהמהלך: “המעבר לאישור מחלה באופן מקוון זה שינוי שמשמעותי שעוזר גם למטופלים אבל גם לנו הרופאים והרופאות בקהילה. אני רואה במהלך הזה כלי מסייע שיוביל להורדה בעומס של פניות לצורך קבלת אישור מחלה ויאפשר לי כרופאה להתפנות למטופלים ולפעול יותר בתחום של רפואה מניעתית וקידום בריאות. כרופאה אני מברכת על השינוי הזה ורואה בו מהלך טבעי של שימוש בעזרים דיגיטליים לצורך ייעול מערכות הבריאות בקהילה”.
כאמור, בעוד שבוע תתחיל הרפורמה שתאפשר למטופלים להנפיק אישורי מחלה באתרי ובאפליקציות קופות החולים מבלי שיצטרכו לקבל חתימה של רופא או להיפגש עימו פיזית. איך זה יעבוד? "ידיעות אחרונות" מסביר:
מהו אישור מחלה בהפקה עצמית?
זהו אישור מחלה שניתן להפיק מיידית, באופן עצמאי וללא המתנה לרופא, עבור תקופה של עד ארבעה ימים. כחלק מהרפורמה, מטופלים יוכלו מעתה לקבל עד ארבעה אישורי מחלה כאלו בשנה, כל אחד מהם עבור עד ארבעה ימי מחלה. בסך הכל ניתן יהיה להפיק באופן עצמאי עד עשרה ימי מחלה בשנה. המשמעות: אם תהיו חולים לשלושה ימי עבודה, תוכלו להנפיק אישור בודד שיכסה זאת. אם תהיו חולים חמישה ימי עבודה, תזדקקו לשני אישורים נפרדים או לאישור חתום על ידי רופא.
מה מטרת המהלך?
כיום, 20 או 30 אחוזים מהפניות לרופאי משפחה הם לקבלת ימי מחלה. לכן, הנוהל החדש יכול לצמצם בצורה דרמטית את העומס במרפאות ולהקל גם על המטופלים.
איך זה יעבוד?
הבקשה לקבלת אישור מחלה תוגש דרך אתרי ואפליקציות קופות החולים או במוקד הטלפוני. מדוברות כללית נמסר כי האישור יופק אוטומטית תוך כרבע שעה מרגע הגשת הבקשה ויהיה זמין באזור האישי המקוון של המטופלים.
האם ניתן יהיה להפיק אישור מראש לקראת בדיקה?
כן. ניתן גם להפיק אישור מחלה מראש במקרה של בדיקה מתוכננת.
מה היה עד היום?
עד כה עובדים שנעדרו מעבודתם בגלל מחלה, נדרשו להציג אישור מחלה עם חתימת רופא. ביוני אישרה ועדת העבודה והרווחה של הכנסת את תקנת דמי המחלה שהגיש שר העבודה יואב בן צור המאפשרת לעובד להגיש למעסיק תעודת מחלה (אישור מחלה) שלא בחתימת הרופא.
מה עושים אם יש צורך באישורי מחלה נוספים?
במקרה של חריגה ממכסת האישורים של ארבעה בשנה, או במקרה של יותר ימי מחלה מאלו שניתן להפיק במסגרת מכסת הימים של אישורים בהפקה עצמית, ניתן לפנות לרופא או רופאת המשפחה כפי שעשיתם עד היום.
מה אם אני מעדיף לבקש אישור מחלה מהרופא ישירות?
כאמור, גם כעת ניתן לפנות לרופא המשפחה ולבקש אישור מחלה - כפי שהיה נהוג עד כה. השינוי כרגע הוא רק בכך שישנה אופציה נוספת ופשוטה יותר שניתן לעשות בה שימוש, אך זו אינה חובה.
מה הבעיה בקופת מכבי?
הרופאים העצמאים במכבי מתנגדים לפגיעה בשכרם, שלדבריהם תהיה משמעותית בעקבות הרפורמה: "אני מקבל משכורת לפי מספר המטופלים שיש לי ברבעון", מספר רופא במכבי. "אני מקבל תשלום על כך שאנשים מבקשים אישור מחלה. יכול מאוד להיות שתהיה פגיעה משמעותית בשכר שלי, ומדובר על הרבה כסף. זה באמת עלול לפגוע בשכר של הרופאים. זה לא הוסדר עד עכשיו, ואנחנו כמה ימים לתחילת הרפורמה". נכון לשעה זו, לא ברור כיצד הסוגיה תתברר בקופה זו.
ממכבי נמסר בתגובה: "מכבי תמכה במהלך בעת הדיונים בוועדת הבריאות ומקדמת אותו לרווחת חבריה. השינוי הארגוני מצוי בימים אלו בהליכי פיתוח מואצים וצפוי להיכנס לתוקף בעת הקרובה, עדכון מסודר יישלח לחברי הקופה".