הריבית הבסיסית בישראל תעמוד גם בשישה השבועות הקרובים על שיעור של 4.5% שהם 6% ריבית פריים. כך קבעה אתמול הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בראשות הנגיד פרופ' אמיר ירון.
1 צפייה בגלריה
yk14056836
yk14056836
(הנגיד אמיר ירון | צילום: קובי קואנקס)
הריבית לא צפויה לרדת בקרוב, למרות שברבות מארצות העולם, כולל בארה"ב ומדינות גוש האירו הריבית צפויה לרדת כבר בחודש הקרוב. בשיחה ל"ממון" אמר אמש הנגיד כי במצב הנוכחי, לא נראה שיהיה ניתן להפחית את הריבית במשק אף בשני הרבעונים הראשונים של שנת 2025.
פרופ' ירון הבהיר כי ככל שהמלחמה תימשך, המצב הגיאו-פוליטי של ישראל לא ישתפר וכך עוד לא יינקטו על ידי הממשלה צעדים לצמצום הגירעון, יהיה קשה להפחית את הריבית ולכן יש לשאוף להעביר בכנסת את תקציב המדינה לשנת 2025 במועד ולשלב בו את ההתאמות הדרושות.
בתשובה לשאלה מהן ההתאמות האלה והיקפן, אמר הנגיד כי אין כלל ספק שצריך יהיה להעלות מיסים ולקצץ תקציבים בלתי נחוצים בעת הזאת, בין השאר בכספים הקואליציוניים, ויהיה מקום לבחון את סגירתם של משרדי ממשלה אחדים.
בהתייחס לסכנת הפחתת דירוג אשראי נוספת לישראל, אמר הנגיד כי "יש להטות אוזן לאמירות של החברות". לדבריו, החברות עוקבות באופן ברור לצד בחינת המצב הכלכלי בעת המלחמה שבה נתונה ישראל גם במדיניות הכלכלית שנוקטת הממשלה ויש לכן השלכות מפעולות הממשלה בתחום הכלכלי על בחינת הבאות את דירוגה של ישראל.
עוד אמר הנגיד כי הקיצוץ והשינויים במיסים הנדרשים בתקציב המדינה חייבים להיות בסדר גודל של כ-30 מיליארד שקלים וכי הממשלה תצטרך לפעול בעיקר לירידה מתמשכת של תוואי החוב לעומת התוצר בישראל, אחד הנתונים החשובים ביותר שיהיה צורך לטפל בהם בשנים הקרובות.
בכל מקרה, הנגיד קרא לקיים בהקדם האפשרי דיונים משמעותיים לגיבוש תקציב המדינה "בהשתתפות כל הדרגים המקצועיים הדרושים בדיונים האלה". בכך מתח למעשה הנגיד ביקורת על אי זימונם של בכירי משרד האוצר לדיוני התקציב שהיו עד כה אצל ראש הממשלה בהשתתפות שר האוצר, אך שאליהם לא הוזמנו כלל ראש אגף התקציבים, החשב הכללי, מנהל רשות המסים והכלכלן הראשי במשרד האוצר.
בנק ישראל מותח ביקורת על אי-הוודאות סביב התקציב. בהודעה לאחר פרסום ההחלטה נמסר כי "הגירעון המצטבר בתקציב המדינה ב-12 החודשים האחרונים הוסיף לעלות ביולי והסתכם ב-8.1%... אי-הוודאות סביב תקציב המדינה לשנת 2025, וביצוע ההתאמות הנדרשות להקטנת הגירעון באופן מתמשך, תורמת לעלייה בפרמיית הסיכון ועלולה להקשות על חזרת האינפלציה ליעדה".
מאז הורדת הריבית היחידה בישראל ב-1 בינואר השנה, שהייתה הראשונה בעולם לאחר העלאות הריבית הרצופות בכל המדינות, לא היה שינוי בריבית בחמש החלטות הוועדה בשמונת החודשים האחרונים. עם זאת התחזיות של האנליסטים בבנקים ובבתי ההשקעות הן כעת שריבית בנק ישראל תופחת עד סוף שנת 2024 או לכל המאוחר ברבעון הראשון של שנת 2025 ברבע אחוז לשיעור של 4.25%, ועד סוף 2025 הריבית הבסיסית בישראל תופחת עוד פעמיים או שלוש עד לשיעור של 3.5%.
לפי תחזית הדויטשה בנק ואנליסטים תופחת הריבית באירופה בתחילת החודש הקרוב. הריבית באירופה הופחתה ל-4.25% לראשונה לאחר חמש שנים ב-6 ביוני השנה וכעת תופחת ל-4%, לאחר ששוודיה הקדימה את גוש היורו והפחיתה את הריבית השבוע ברבע אחוז.
רוב החזאים בעולם צופים שהריבית בארה"ב תופחת גם על ידי הבנק הפדרלי (הפד) ברבע אחוז (ואולי מאוד במפתיע אפילו בחצי אחוז) כבר ב-18 בספטמבר לשיעור של 5.0%-5.25% לעומת 5.25% עד 5.5% כיום.
הנגיד ירון: "הקיצוץ והשינויים במיסים הנדרשים בתקציב המדינה חייבים להיות בסדר גודל של כ-30 מיליארד שקלים"