איך שגלגל מסתובב: השבוע נעצר בנמל התעופה לה בורז'ה בפריז פאבל דורוב בן ה-39, המייסד והמנכ"ל של רשת "טלגרם" ומייסד הרשת החברתית הרוסית VK, שמחזיק גם באזרחות צרפתית. המעצר מסמל את פתיחתו של פרק חדש ודרמטי במיוחד ביחסיו של דורוב עם ממשלות ברחבי העולם, על רקע סירובו העיקש להיענות לדרישות לפקח באופן הדוק יותר על טלגרם, שלה למעלה ממיליארד משתמשים בעולם.
רק לפני שש שנים הוזמן דורוב לארוחת צהריים עם לא אחר מנשיא צרפת עמנואל מקרון, בפריז - כך חשף עיתון "הוול סטריט ג'ורנל". לפי דיווח זה ועל פי דיווחים בצרפת, המסתמכים על גורמים המעורים בעניין, במהלך ארוחת הצהריים הציע מקרון לדורוב להעתיק את מטה טלגרם לפריז, ואף דן עימו באפשרות שתוענק לו אזרחות צרפתית (כזו אכן הוענקה לו ב-2021). אלא שדורוב סירב להצעה. שש שנים מאוחר יותר, השבוע, הוא נעצר כאמור על ידי כוחות הביטחון של צרפת מיד עם נחיתתו בפריז.
ממשלות ברחבי העולם חוששות מאוד מטלגרם מסיבות שונות - העובדה שזו רשת שמסריה מוצפנים מאפשרת לשלל גורמים מפוקפקים לעשות בה שימוש לרעה - החל מגורמי פשיעה ברחבי העולם, יצרני ומבריחי סמים, האקרים, וכלה בטרוריסטים שמעבירים מסרים ומתכננים פעולות טרור, ללא יכולת של שירותי הביון המערביים לחשוף את פעילותם במסגרת האפליקציה.
"הוול סטריט ג'ורנל" דיווח שבשנת 2017, שנה לפני פגישתו עם מקרון בפריז, פתחו שירותי הביון הצרפתיים, בשילוב עם אותם שירותים חשאיים באיחוד האמירויות - במבצע מיוחד שבו פרצו לאייפון של דורוב. שם הקוד למבצע נקרא לפי גורמים יודעי דבר "מוזיקה סגולה", ונבע מחשש של הצרפתים שדאעש יעשו שימוש בטלגרם לגיוס פעילים.
החשש הזה מבטא את הדאגה הגוברת בקרב ממשלות מפעילות טלגרם בעולם. אלו הן גם ממשלות דמוקרטיות החוששות כאמור מהטרור ופשעים אחרים בטלגרם, אך גם ממשלות לא דמוקרטיות, שחוששות מיכולתם של פעילים ליברלים ופרו-דמוקרטים לעשות שימוש באפליקציה לתכנון מחאות וארגון תנועה להפלת המשטר.
חשוב להדגיש שבמשך שנים בחר דורוב להתעלם לחלוטין מהחלטות וצווים של בתי משפט באשר לפעילות הרשת, וזה ככל הנראה הרקע המרכזי למעצרו בפריז, ולעובדה שנחשפה אמש, שצו מעצר הוצא גם נגד אחיו ניקולאי.
דורוב עצמו נחשד בסחר בסמים, הונאה, פשעים נגד ילדים ועוד. הוא לא בהכרח ביצע בעצמו את הפשעים הללו, אך הרשת שהוא בעליה בהחלט משמשת פלטפורמה לביצוע פשעים כאלה.
חשוב לציין שבעבר עצרו הרשויות ברוסיה את פעילות הרשת באופן זמני בין 2018 ל-2020, אך נכשלו - וכיום היא אפליקציית המסרים הכי פופולרית במדינה. כיום, ידוע שגם שירותי הביטחון הרוסיים, כולל ארגוני הביון ואפילו הצבא הרוסי עושים בה שימוש משמעותי ככלי תקשורת במלחמה, מה שמעלה את האפשרות שהיא הפכה גם לכלי בשירות הביון הרוסי - וגם זה מדאיג את ממשלות המערב.
על פי דיווחים שעדיין לא אומתו, דורוב, שנחת עם מטוסו הפרטי בטיסה מאזרבייג'ן, נפגש עם הנשיא פוטין בבאקו בעת ביקורו של האחרון שם לפני עשרה ימים. גורמים רוסיים הביעו לאחרונה חשש ממצב שבו תיפגע פעילות טלגרם או תופסק לחלוטין, בשל ההשלכות האפשריות על הצבא הרוסי.