יממה אחרי ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני, שייתכן שההחלטה שהתקבלה בה סתמה את הגולל על הסיכוי לעסקת חטופים קרובה, הותר אמש לפרסום: צה"ל חילץ מעזה גופות של כמה חטופים.
בישיבת הקבינט, שהתקיימה שלשום לפנות בוקר, התקבלה ההחלטה להשאיר את כוחות צה"ל בציר פילדלפי ברצועה – מה שעורר עימות חריף וחריג בין שר הביטחון יואב גלנט, לבין ראש הממשלה, בנימין נתניהו.
הישיבה הייתה סוערת במיוחד. השר גלנט סקר בפני חברי הקבינט את המצב והציג את "הצומת האסטרטגי" שבו נמצאת מדינת ישראל – עסקה שיכולה להביא גם להסדרה בצפון, עם יכולת לחזור אחרי שישה שבועות לכל מקום, כולל לציר פילדלפי. אלא שאז, בהפתעה גמורה ומבלי שתיאם זאת מראש, העלה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להצבעה החלטה על הישארות צה"ל בציר פילדלפי. גלנט זעם על ההצעה ותקף: "ראש הממשלה יכול לקבל את כל ההחלטות, ויכול גם להחליט להרוג את כל החטופים".
שרי הקבינט הזדעזעו מהאמירה. השרה מירי רגב הטיחה בשר הביטחון: "איך אתה אומר דבר כזה, תחזור בך", אך גלנט התעלם. שרים אמרו שהם לא זוכרים את שר הביטחון כל כך כעוס, ואמרו שחבל שדיון מעמיק שנמשך שבע שעות הגיע לכדי עימות כזה.
נתניהו אמר לגלנט שהנחת העבודה של שר הביטחון, שלפיה היעדר עסקה יוביל להתלקחות אזורית אינה נכונה, במיוחד לאחר שהתוכנית קיבלה את אישור האמריקאים. נתניהו אף טען שגלנט למעשה מעביר מסר לחמאס שלפיו עליו ללחוץ בנושא פילדלפי כדי שישראל תתקפל.
הרמטכ"ל, הרצי הלוי, גיבה בדיון את עמדת גלנט ואמר: "צה"ל יידע להיכנס ולחזור לציר פילדלפי שוב בתום שישה שבועות של הפסקת אש. אם יש מספיק אילוצים למו"מ, לא צריך להוסיף אחד כזה. בקיבוצים אומרים לי 'לא נוכל להשתקם עד שכולם יחזרו'". גם ראש המוסד, דדי ברנע, התנגד להצעה ואמר בקבינט: "אין בהצבעה הזאת כרגע היגיון, ממילא המו"מ מתמקד כעת במנגנון העסקה, ולא בציר פילדלפי".
אבל על אף עמדת מערכת הביטחון, אחרי חילופי הדברים הקשים תמכו שמונה חברי קבינט ובכללם נתניהו, בהחלטה להשארת צה"ל בציר פילדלפי. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר נמנע, והשר גלנט היה היחיד שהתנגד. גלנט הסביר שהוא מתעדף את חיי החטופים על פני הישארות בפילדלפי למשך שישה שבועות של עסקת חטופים.
גורמים שמעורים במו"מ אמרו אתמול: "זה או פילדלפי או חטופים, וכרגע זה מה שעומד על הפרק. חמאס לא יתפשר על ציר פילדלפי ולכן הדברים מאוד חדים וברורים".
לדברי אותם גורמים, לשיטת ראש הממשלה ישראל לא עוזבת את ציר פילדלפי. הם ציינו שנתניהו הבהיר בדיון שהוא לא יביא עוד החלטה בנושא, וכשנשאל איך יחזיר את החטופים - השיב: "כשחמאס יישבר".
בסביבת גלנט אמרו אתמול, אחרי העימות מול נתניהו, שמטרתו הייתה להבליט את נקודת ההכרעה הברורה - בין 30 חטופים בפעימה הומניטרית והיכולת לשוב להילחם בכל מקום, לבין ההחלטה שהתקבלה. "מה קרה לנו?" שאל גלנט בכעס את מקורביו אחרי שההחלטה התקבלה. "אנחנו מדברים על אנשים שנחטפו ממיטותיהם".
גלנט הסביר למקורביו: "האמירות שנאמרו הן אמירות קשות, אך מדובר בדיון שההחלטות שמתקבלות בו קובעות את גורלם של עשרות מאנשינו".
בעקבות החלטת הקבינט הפגינו משפחות החטופים בליל שבת מול מעון ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים. "הקבינט החליט להמשיך לשחק רולטה רוסית בחייהם של החטופים", אמרה אלה בן עמי, בתו של אוהד שמוחזק ברצועה ושל רז ששוחררה במסגרת הפעימות.
שי דיקמן, בת דודתה של החטופה כרמל גת, אמרה: "ראש הממשלה, על מי עוד אתה מוכן לוותר? בהחלטה שקיבלתם החלטתם בעצם לוותר על חיי חטופים. על מי נוותר? על אבא? על בן? נשאיר עוד יתום בבית?".
בהמשך הערב נערכה הפגנה גם מול בית נתניהו בקיסריה, שם מאות מחו עם לפידים ודגלים צהובים. לפני כן, מול ביתה של שרת התחבורה מירי רגב, שוטרים הרחיקו משפחות חטופים שתכננו להפגין במקום.
במטה המשפחות להחזרת החטופים מסרו: "הציטוטים מישיבת הקבינט צריכים להדיר שינה מעיני כל אזרח ישראלי. יידע כל אזרח כי במידה וייחטף בפיג'מה ממיטתו בשבת בבוקר, ראש הממשלה שלו יעשה הכל כדי לשמור על כיסאו, גם במחיר הפקרתו למוות במנהרות החמאס בעזה". אמש יצאו רבבות להפגין בנקודות רבות ברחבי הארץ בקריאה לקידום עסקה. "חברי הקבינט השפוטים של נתניהו ישנים יותר מדי טוב בלילה אם הם מאפשרים לו לטרפד את העסקה בדם קר", זעקה אמש עינב צנגאוקר, אימו של מתן החטוף בעזה, בהפגנת משפחות החטופים מול בסיס הקריה בתל-אביב. "אין לכם לב? הוא ייבש לכם כל טיפת רחמים? מי מבין חברי הקואליציה ייזכר שיש לו לב ויקשיב לזעקתנו?".
העיתון "א-שרק" דיווח אתמול, מפי מקורות בחמאס, שההצבעה בקבינט על הישארות צה"ל בציר פילדלפי פירושה "סגירה מוחלטת של הדלת למשא ומתן".
מלשכת ראש הממשלה נמסר: "האמירות והתדרוכים לגבי 'פיצוץ עסקה' אינם דבר חדש. חמאס הגיב כך פעמים רבות. הדבר נועד לעודד גורמים ישראליים להמשיך להפעיל לחץ על הממשלה לנטוש עמדות יסוד החשובות למדינת ישראל. חמאס היה ונותר המכשול לעסקה, שישראל מוכנה ללכת כברת דרך ארוכה להגשימה במטרה להחזיר את כל חטופינו – החיים והחללים כאחד".