יותר ויותר נוסעים שטסים לחו"ל משתמשים בטכנולוגיית eSIM ברכישת חבילת גלישה לסמארטפון. ה-eSIM, כלומר SIM וירטואלי החליף את ה-SIM הפיזי שכולנו מכירים. במקום לשים כרטיס זעיר בתוך הטלפון הנייד, eSIM הוא מודל מובנה בתוך המכשיר עצמו שניתן לתכנת אותו ולנהל אותו באופן דיגיטלי.
ההערכה היא כי שווי שוק פתרונות ה-eSIM בעולם לנסיעות בינלאומיות צפוי לצמוח מ-1.7 מיליארד דולר ב-2024 ליותר מ-8.7 מיליארד דולר עד 2028. מדובר בשיעור צמיחה העולה על 410%.
שוק חבילות גלישה בחו"ל – Roaming (נדידת נתונים) – הינו שוק שמוערך בשווי של יותר מ-70 מיליארד דולר בשנה, כאשר השחקניות העיקריות בישראל אשר המרוויחות מכך הן ספקיות התקשורת המקומיות – סלקום, פלאפון, פרטנר ועוד.
מחקר שוק שנעשה לאחרונה מלמד שכיום קיימים 1.5 מיליארד מכשירים בעולם שתומכים ב-eSIM, כאשר הצפי הוא שעד 2027 יהיו 3.5 מיליארד מכשירים תומכי eSIM בעולם.
בהתחשב בעובדה שהרוב המוחלט בקרב הישראלים טס לתקופה של עד 7 ימים לצד מי שטסים ליעדים רחוקים יותר (ארה"ב, אסיה, מזרח רחוק) לתקופה של עד 14 ימים, הרי שחברות הסלולר בעיקר מוכרות חבילות גלישה ל-30 ימים עם חבילות גלישה מאוד גדולות של 50GB, בממוצע מחירים שנע בין 200 ל-300 שקל לחבילת גלישה (לאדם) – דבר שלא באמת תואם את הצורך של הלקוח.
לנוסע הישראלי הממוצע תספיק לתקופה של 7 ימים חבילת גלישה של בין 3 ג'יגה ל-5 ג'יגה. אם נגמרת החבילה, ניתן לרכוש חבילה נוספת שמצטרפת ישירות לחבילה הקיימת ולהמשיך להתנהל כרגיל, ללא צורך בהתקנה נוספת.
בעוד שחברות הסלולר היו בלעדיות בחבילות בחו"ל (גלישה, או גלישה וגם שיחות) הרי שמאז שנכנס לשוק עולם ה-eSIM הרי שזה נוגס לחברות הסלולרי מהמונופול שהיה להן. ההצטרפות של חברות ה-eSIM לענף מוזילה משמעותית את העלויות בהשוואה לרכישת חבילת חו"ל מאחת מחברות הסלולר המובילות. מדובר בפער משמעותי של מאות אחוזים בין עלות התקנת eSIM לחו"ל בהשוואה לחבילה של חברת סלולר על אותה כמות גלישת ג'יגה.
יחד עם זאת, התקנת חבילה בחברת הסלולר של המנוי בארץ נוחה יותר משתי סיבות: המספר הנייד של המנוי נשאר אותו מספר מעבר לים ( חשוב לאנשי עסקים, חשוב למי שרוצה שישיגו אותו בשיחות לנייד ולא רק בווטסאפ). בנוסף, התחברות לחבילה חו"ל בחברת הסלולר היא ידידותית יותר למשתמש, בהשוואה להתקנת eSIM.
שגיא שנטאג, מנכ"ל Voye Global: "עם חיוב משרד התקשורת את חברות הסלולר להפעיל שירות eSIM בישראל, קיבל השוק מודעות גדולה יותר, אך עדיין הצרכן הישראלי לא מודע לכל ההיבטים בתחום. אנו פועלים לחשיפת האתר שלנו לקהלים רבים ומגוונים. שירות ייחודי שפיתחנו מאפשר לבדוק את תקינות התקנת ה-eSIM כבר בארץ, ואם זה עובד כאן הוא יעבוד גם במדינות היעד".
איך זה עובד?
ראשית, חייב שהנייד שברשותכם יהיה תומך טכנולוגיית eSIM בכל הקשור לסמארטפונים, טאבלטים, שעונים חכמים, וגם במכשירים אחרים כמו מכוניות חכמות. אף שהטכנולוגיה מתפתחת במהירות, לא כל ספקי השירות או המכשירים תומכים בה עדיין, אך השימוש בה הולך ומתרחב.
eSIM פועל על ידי תכנות פרופיל המינוי בתוך המכשיר. כל פרופיל מכיל את המידע הדרוש עבור ספק השירות שלך, כולל מספר הטלפון ונתוני התשלום. מבחינת התפעול של eSIM, תהליך ההתקנה פשוט. לאחר שרוכשים eSIM מקבלים ברקוד שאותו צריך לסרוק, ואז ה-eSIM מותקן על הטלפון. מכאן תהליך ההדלקה והכיבוי פשוט ודומה לתהליך של מעבר למצב טיסה ויציאה ממצב טיסה.