השביתה אתמול במשק שהוכרזה על ידי ההסתדרות הסתיימה בשעה 14:30, לאחר שבית הדין לעבודה הורה להפסיק אותה וקבע שהיא "שביתה פוליטית". בפסיקה שנתן בית הדין נכתב כי "לא מצאנו בהכרזה על השביתה איזשהו טיעון כלכלי. הטיעונים של ב"כ ההסתדרות בפנינו, על אודות ההיבט הכלכלי, לא שיכנעו באשר לא הובהר הקשר בין הרג חטופים בידי בני עוולה, לבין היבט כלכלי למשק".
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד, אמר לאחר ההחלטה: "חשוב להדגיש כי שביתת ההזדהות הייתה מהלך חשוב ואני עומד מאחוריו. על אף הניסיונות לצבוע את הסולידריות בצבעים פוליטיים, מאות אלפי אזרחים ואזרחיות הצביעו ברגליים".
1 צפייה בגלריה
yk14060997
yk14060997
(צילום: יח"צ)
אף על פי שנראה שלשום כאילו השביתה הולכת ומתפוררת לפני שיצאה לפועל, בסופו של דבר הצליחה ההסתדרות במהלך. השביתה החלה בשעה 6 בבוקר וכללה בין היתר את נתב"ג, משרדי ממשלה, חלק מהרשויות המקומיות, חברות הייטק, בנקים ומרכזי קניות. רשתות השיווק, בתי הספר והרכבת פעלו כרגיל. בקניונים חלק מהחנויות היו סגורות וחלקן פתוחות. רשתות כמו פוקס ודלתא סגרו חנויות באופן גורף, ורשתות אחרות כמו קסטרו פתחו.
הצעד של ההסתדרות, שאליו הצטרפו פורום העסקים וחברות הייטק, גרם לשיתוק של המשק – אולם בסופו של דבר מדובר בצעד זמני כאשר החטופים עדיין במנהרות בעזה, המלחמה בצפון ובדרום נמשכת ומצב המשק הולך ומידרדר. שאלנו את בכירי המשק לאן הולכים מכאן? ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, אמר ל"ממון": "אני קורא לראש הממשלה ולממשלה לעשות הכל על מנת להשיב בחיים את החטופות והחטופים לביתם עכשיו ובאופן מיידי. ליבנו עם משפחות החטופים, אך ככלל איני סבור שהשבתת המשק יכולה להועיל לשחרורם, ההפך – מצבה הכלכלי של מדינת ישראל לא טוב, המגזר העסקי הולך ונחלש, הגירעון הולך ועולה וחוסר הוודאות בעקבות אי-קידום התקציב ל-2025 רק מרע את המצב. על כן, כל יום של שביתה פוגע קשות בתוצר העסקי".
רמי בז'ה, יו"ר פורום העצמאים בהסתדרות: "הכלכלה הישראלית כבר הופקרה, ואנו העצמאים והפרילנסרים נלחמים יום-יום על קיומנו. אבל יש דברים חשובים יותר מכסף: חיי אדם, ביטחון המדינה והחובה המוסרית שלנו כעם לעמוד יחד. אנחנו דורשים פעולה מיידית ונחושה להשבת החטופים ולמניעת התמוטטות מוחלטת של המשק. האומה שלנו לא תסלח למי שמפקיר את חייהם של אזרחיה ואת עתידה של הכלכלה הישראלית".
עו"ד רועי כהן, נשיא להב – לשכת ארגוני העצמאים והעסקים: "שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שמע פנים מול פנים ממני שכלל מגזר העצמאים ובעלי העסקים הקטנים חשים שוב שהם הפרה החולבת, שהמדינה ממשיכה להשית עליהם הוצאות ועלויות שמייקרות את עלות קיום העסק ובעצם מביאות לעלייה ביוקר המחיה כגון ארנונה, מע"מ ועוד. דרשתי שמשרד האוצר עצמו יוביל כעת כניסה מתחת לאלונקה של הממשלה, ויגבש תקציב 2025 אחראי שיעבור בזמן בכנסת עם החלטה על סגירת משרדי ממשלה מיותרים וצמצום כספים קואליציוניים. להב תוביל דרישה לגיבוש תוכנית ממשלתית שתעבור ממצב של מלחמה לצמיחה ובה דרישה למנגנון של פחת מואץ, שחרור רווחים כלואים על ידי דיבידנד מוטב, פתרון מצוקת האשראי במשק, הפחתת הרגולציה בצורה דרמטית, הובלת תוכנית להכשרות מקצועיות, פתרון מצוקת ענף הנדל"ן ועוד".
נשיא לשכת רואי החשבון בישראל, רו"ח חן שרייבר: "גם בהיבטים הכלכליים, מדינת ישראל עומדת במקום ואנחנו לא רואים את ההנהגה הכלכלית פועלת בנושא. במקום ששר האוצר יתעסק במחאה או ביועצים המשפטיים, הוא צריך לעסוק באופן בהול בקידום הדיונים על התקציב הבא".
נשיא המגזר העסקי, דובי אמיתי ל"ממון": "המשק הישראלי עומד בפני משבר חסר תקדים, כאשר אי-הוודאות הכלכלית והביטחונית מכבידה על כתפי הממשלה והאזרחים כאחד. אין מנוס מקבלת החלטות היסטוריות ושינויים מבניים משמעותיים, תוך מתן ודאות למשק, שיקום החוסן הכלכלי וצמיחה מחודשת. ישראל חוותה אירוע שלא חוותה מיום הקמתה, ולצערי אני לא רואה את המנהיגות שלנו מתייצבת באומץ, כל זאת בזמן שחבל ארץ שלם בצפון הפך כמעט למדינת רפאים, עם תושבים שנסו מאזורי הקרבות וכלכלה מקומית שבורה".
שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר: "אנחנו דורשים מממשלת ישראל לעשות כל שביכולתה כדי להגיע לעסקה שבמסגרתה ישוחררו החטופים. זו דרישה מוסרית וערכית ללא קשר להתפתחויות פוליטיות אלה או אחרות. למדינת ישראל ואזרחיה יש חוב מוסרי ענק למשפחות החטופים וללא החזרתם לישראל במהרה לא ניתן יהיה להגיע לניצחון בעזה בפרט ובשאר החזיתות בכלל".
נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר: "החזרת החטופים היא בנפשנו, אבל אנחנו גם צריכים להבטיח שתישאר להם כלכלה לחזור אליה. יש הכרח לשמור על כלכלה מתפקדת ועל בסיס איתן לשיקום וצמיחה ותמיכה בצורכי הביטחון שנידרש להם בעשור הקרוב. הכלכלה הישראלית הייתה בעשור האחרון חזקה ויציבה אך עוד טרם המלחמה החלה אי-יציבות בצל המחלוקות הפנימיות, האינפלציה המקומית ונושאים גלובליים. כעת מצבנו לא טוב. המחסור בעובדים, הריבית, חוסר הוודאות הכלכלי ועסקי ובעיקר היעדר אסטרטגיה ותקציב אחראי עלולים לדרדר את מעמדנו בעולם ואת יציבות הכלכלה כולה".
נשיא המגזר העסקי, דובי אמיתי: "המשק הישראלי עומד בפני משבר חסר תקדים. אין מנוס מקבלת החלטות היסטוריות ושינויים מבניים משמעותיים, תוך מתן ודאות למשק, שיקום החוסן הכלכלי וצמיחה מחודשת"