זהו היום החמישי למבצע מחנות קיץ בלב מחנות הפליטים בצפון השומרון. בשעה שהפעילות במחנה נור א-שמס בטול-כרם ובטובאס כבר הסתיימו, כוחות חטמ"ר מנשה עדיין נלחמים בראש הנחש - לב מחנה פליטים ג'נין. עד כה חוסלו במבצע עשרות מחבלים, בסיכולים מהאוויר ובקרבות ירי. גורמי ביטחון מעריכים כי המחבלים החמושים הולכים ונשחקים ככל שהימים חולפים.
"עולם המטענים בג'נין תפס תאוצה משמעותית בשנה האחרונה", אומר רס"ן רון, קצין ההנדסה של חטיבת מנשה, "בסוף המטרה שלנו היא להשיג שליטה מבצעית באזור ולא לתת למחבלים להתעצם. איום המטענים מתפתח. האויב מבין שזה נשק קטלני בניסיון לפגוע בכוחותינו באזורי התמרון. אנחנו מתמודדים מול זה באמצעות שימוש בכלים הנדסיים כבדים".
1 צפייה בגלריה
yk14061934
yk14061934
(תושב מחנה ג'נין מניף דגל פלסטין מול כלים הנדסיים של צה"ל, אתמול | צילומים: RONALDO SCHEMIDT, אי־אף־פי)
הצטרפנו ללוחמי חטיבת מנשה במחנה הפליטים ג'נין. הם פועלים כאן כבר חודשים ארוכים, בקצב משימות גבוהה מאוד. מבינים כי בהיעדר נוכחות מבצעית בשטח, צה"ל עלול לאבד את היכולת להיכנס פנימה – מה שיעצים את תשתיות הטרור.
עיקר המאמץ כרגע באיו"ש מתמקד באיום המטענים, שכאמור הולך וגובר. כבר חודשים ארוכים שבשב"כ ובצה"ל מתריעים על מגמה זו. השימוש במטענים מצטרף לניסיונות הבלתי פוסקים של האיראנים וארגוני הטרור להבריח אמל"ח איכותי מהגבול המזרחי.
"מכונית תופת זה בסך הכל לשים כמה מטענים בתוך רכב", אומר סנ"צ זכי טאפש, מפקד גדוד במג"ב איו"ש שאחראי לחישוף הצירים עבור הכוחות בחטמ"ר מנשה, "וזה אחד הדברים שהמחבלים יכולים לעשות. אבל בכל מה שקשור להנחת מטענים במחנות, אני רואה מנגד בכל יום, בעיניים, גם את היכולות המודיעיניות של שב"כ וצה"ל. בכל ציר שאני נשלח לפתוח יש מטענים. אי-אפשר לבטל את זה. המטרה היא שנפגוש את המטענים הללו פה, בלב המחנה, ולא חלילה בפיגוע בהתיישבות או בעורף של ישראל".
לצד כוחות צה"ל ושב"כ לוקחים במבצע מחנות קיץ גם כוחות רבים של מג"ב. אחת מהם היא סמלת שי משה, לוחמת בפלוגה כ"ג במג"ב איו"ש, שנתקלה רק לפני כמה ימים במחבל במרחק של 100 מטר. "זה קרה במהלך אחת המשימות", היא מספרת, "זיהיתי חמוש נע לכיוון שלנו, במרחק קצר. מיד כיוונתי עליו, יריתי והוא חוסל. לא הייתה תחושה של פחד. אנחנו מגינים פה על העורף".
סמלת משה הייתה גם חברתה הטובה של סמ"ש שי גראמי ז"ל שנהרגה בפיצוץ מטען חבלה במחנה ג’נין בינואר השנה. "אנחנו כבר שבוע פה בג’נין וכל יום יש משימה חדשה. מעצר, חישוף או כל דבר אחר".
לא ברור עדיין מתי יסתיים המבצע בג'נין. בכל מקרה כבר אפשר לקבוע שיש הסלמה נוספת ביהודה ושומרון. כרגע ההנחיה שקיבל אלוף פיקוד המרכז אבי בלוט היא לשמר את יהודה ושומרון כזירה משנית. זהו ההישג הנדרש כרגע. אחרי חודשים ארוכים של שקט יחסי, נרשמה עלייה בפיגועים ‑ כולל שימוש במטענים ובמכוניות תופת – ובכלל ברצון לייצר טרור. במקביל, גם היכולות והמבצעים של כוחות הביטחון עלו מדרגה, כולל שימוש בכלי טיס בלתי מאוישים.
השאלה הגדולה היא האם תצליח מערכת הביטחון לבלום את ההסלמה ורצף הפיגועים, או שניגרר לחזית נרחבת נוספת שתדרוש הקפצת כוחות מהצפון ומהדרום. בלוט, אלוף הפיקוד החדש, מדבר על "עיצוב המציאות מחדש", אך ספק אם ניתן לעשות זאת ללא מטרה אסטרטגית ברורה לעתיד השטחים. עד שהדרג המדיני לא יחליט מה עושים ולאן הולכים, יהיו כנראה עוד מבצעים רבים בלב מחנות הפליטים.
"עולם המטענים בג'נין תפס תאוצה משמעותית בשנה האחרונה", אומר רס"ן רון, קצין ההנדסה של חטיבת מנשה, "בסוף המטרה שלנו היא להשיג שליטה מבצעית באזור ולא לתת למחבלים להתעצם"