השבוע נרשמה היסטוריה עגומה בגרמניה, כשלראשונה מאז הסתלקות הנאצים, מפלגת ימין קיצוני נבחרה להיות הגדולה ביותר באחת ממדינות האיחוד הפדרלי. הבחירות שלשום בשתי מדינות במזרח גרמניה – תורינגיה וסקסוניה – שבהן זינקה "אלטרנטיבה לגרמניה" למקום הראשון והשני בהתאמה, מסמנות טרנד לאומי. אך עד כמה שזה יישמע לא ייתכן, הן מבשרות גם על שתי תופעות מדאיגות עוד יותר.
התופעה הראשונה היא קריסת המפסידות, שלוש מפלגות המרכז-שמאל, המרכיבות את הקואוליציה הנוכחית בראשותו של הקנצלר שולץ. זאת בשל הכלכלה, האינפלציה, מדיניות לא פופולרית בנושאי הגירה והמלחמה באוקראינה – וערעור הביטחון בצל שורת מקרי טרור סכינים, וגם הקיפאון הפוליטי.
התופעה השנייה והמסוכנת יותר היא נדידת קולות הצעירים ל"אלטרנטיבה". זה המשכו של טרנד שקרה גם בבחירות לפרלמנט האירופי ביוני. "זה לא מפתיע אותי בכלל", אומרת יודקה, מורה בתיכון בשכונת המהגרים נויקלן בברלין, "בגרמניה יש שיח על אלימות מהגרים כנגד מבוגרים. אבל אלו יכולים לרוב להישאר בבית או בשכונה שלהם ולא להיתקל בזה. הצעירים חווים את זה בכל יום בבית ספר. עוד שני גורמים שתרמו לנדידת הצעירים הם שבשבילם זו התרסה נגד המבוגרים שחושבים ש'אלטרנטיבה' מסוכנת. המפלגה משקיעה במדיום המאוד זול של הרשתות החברתיות ושם יש לה הצלחה עצומה והרבה משפיענים". התוצאות מדברות בעד עצמן: 38 אחוז מהבוחרים בגילי 18-29 הצביעו לאלטרנטיבה בתורינגיה, הרבה מעל הממוצע הכללי, ו-30 אחוז בסקסוניה.
גם התוצאות המדהימות של מפלגתה של שרה וגנקנכט הפופוליסטית משמאל (15.8 אחוז בתורינגיה, 12 אחוז בסקסוניה) מראות על הקצנה. וגנקנכט משמאל, שמואשמת בהיותה אנטי-ישראלית, ו"אלטרנטיבה" מימין הן מראה הפוכה לגרמניה של מרקל ושולץ: אנטי-הגירה, אנטי-איחוד, אנטי-סיוע צבאי לאוקראינה. וגנקנכט צפויה לקבל עמדת כוח בשתי הממשלות במחוזות אלו.
כשהוא משווה את גרמניה למתאגרף שספג חבטות, כתב יוזף שוסטר, נשיא המועצה המרכזית של יהודי גרמניה, בטור ב"בילד": "גרמניה מתנודדת, האם נצליח להתאושש מהמכות הללו?"