ריאד סלאמה, נגיד הבנק המרכזי לשעבר של לבנון שכיהן בתפקיד במשך שלושים שנה ונחשב לאחד האשמים העיקריים בקריסתה הכלכלית של המדינה, נעצר אתמול בביירות אחרי מרדף שנמשך למעלה משנה. תקופה ארוכה לא היה ידוע היכן הוא מתחבא, והיה גם חשש כי נמלט מחוץ לגבולות לבנון.
שלוש מדינות באירופה - גרמניה, צרפת ובלגיה - הוציאו נגדו צו מעצר בינלאומי ודרשו לחקור אותו באשמת הלבנת מאות מיליוני דולרים שנגנבו מחברות ענק ומחשבונות בנק פרטיים של אזרחי לבנון. הקריסה הכלכלית הגדולה של לבנון החלה בשנת 2019 והגיעה לשיאה בשנה שעברה, אז פרצו מחאות ענק במדינה על רקע המצב, אחרי שהלכו והתבררו ממדי האסון ואחרי שנודע כי סלאמה וחבריו באליטה הפוליטית התעשרו על חשבון האזרחים.
אתמול הורה התובע הראשי של לבנון, השופט ג'מאל נגאר, לעצור את סלאמה בתום מסירת עדותו לפני חבר שופטים, לשם הגיע במפתיע. רשימת ההאשמות נגדו ארוכה ומורכבת - השתלטות על כספי חברות ענק, גניבה מחשבונות פרטיים, הלבנת הון בלבנון ובמדינות באירופה, העברת מיליוני דולרים לחשבונות הבנק של מאהבתו הרוסייה אלה קוסקובה ותשלומים בסדר גודל של מיליוני דולרים למאהבתו הלבנונית. הוא מואשם גם ב"משחקי כספים" בארצות-הברית ובמדינות אפריקה ובפתיחת חשבונות סודיים.
אבל האשמה העיקרית מתמקדת בקריסת הלירה הלבנונית. כשהתחיל את כהונתו עמדה הלירה הלבנונית שווה בשווה מול הדולר האמריקאי. כיום היא נסחרת בשוק השחור בשווי אפסי של עשרות אלפי לירות לבנוניות תמורת דולר אחד.
השאלה שמטרידה את הפוליטיקאים הבכירים בלבנון היא האם סלאמה יפתח את הפה ויחשוף את עסקיהם הבלתי כשרים וגניבותיהם מהשוק הציבורי, או שבית המשפט יצליח להפליל רק אותו, ויהפוך את נגיד הבנק לכתובת היחידה שתשלם עבור פשעיה הכלכליים.