בזמן שגוברים הקולות בקואליציה לקידום חוקי המהפכה המשפטית, ושר המשפטים מסרב לכנס את הוועדה לבחירת שופטים כדי לבחור נשיא לעליון - לא מפתיע שגם בזמן המלחמה, הרפורמה שהסעירה את המדינה כבר בשנה שעברה תפסה מקום מרכזי בוועידה של לשכת עורכי הדין שהתקיימה אתמול בתל-אביב.
מי שבלטו בהיעדרן בכנס, היו הפצ"רית, אלופה יפעת תומר ירושלמי, והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, שהיו אמורות לשאת דברים, אך בסופו של דבר לא הגיעו בשל "התייעצויות ביטחוניות". גם פרקליט המדינה, עו"ד עמית איסמן, לא השתתף בכנס.
את הוועידה פתח הנשיא יצחק הרצוג, שאמר כי בתקופה שבה בישראל חווים "כאב, דאגה ויגון, אנו עדיין מתמודדים עם המחלוקת על מערכת היחסים בין רשויות השלטון בכלל ומערכת המשפט בפרט". הוא ביקר את הניסיונות לקדם שוב את חוקי המהפכה המשפטית והעביר מסר חריף לשר המשפטים יריב לוין: "זה מה שהחברה זקוקה לו? זה מה שצריכות משפחות שכולות? אני קובע בפירוש - לא”. לסיום, הפציר הרצוג במעורבים בוועדה לבחירת שופטים “לשבת לדבר”.
ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר ביקר גם הוא את הניסיונות לקדם את המהפכה. "המאבק נגד המהפכה המשפטית הוא מאבק על דמות המדינה כמדינה דמוקרטית", תקף. "המהפכה המשטרית כוונה בכל העת לביטול עצמאותו של בית המשפט וביטול מוסד היועמ"שית”.
מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן, שפגישות העבודה שלו עם השר לוין לא מתקיימות מחודש יוני, הדגיש בדבריו כי בצל המלחמה "רבים מן הפתרונות שהרשות השופטת רוצה ויכולה לספק לציבור, אינם נמצאים בשליטתנו המלאה".
יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, הגיע לוועידה להשתתף בפאנל שעסק בשומרי הסף, לצד ח"כ אפרת רייטן מהעבודה. כשניסה לדבר פרצה מהומה באולם. "הוא לא מכבד את הדמוקרטיה", קראו המשתתפים. רוטמן ורייטן צעקו זה על זו לאורך הפאנל, תקפו וביקרו אחד את השנייה.
"הכותרת כאן היא 'דמוקרטיה תחת אש', אני חושב שישראל בבעיה. יש בעיה קשה ביכולת לנהל שיח במדינה", אמר ח"כ רוטמן, ושאל: "מפני מי שומרים שומרי הסף?". בקהל השיבו: "ממך".
"הכוח האדיר של המדינה נמצא בידי הפרקליטות והמשטרה, ויש פרלמנט כדי להגן מהרשות המבצעת", אמר רוטמן. "כשהיטלר עלה לשלטון הוא לא שרף את בית המשפט אלא את הפרלמנט, בית המשפט עזר לו לעלות. הזכויות שלנו בסכנה כשהעיקרון הדמוקרטי הפשוט ביותר, שלכל אחד יש קול אחד, מתחלף כשפרקליט או שופט מקבל כוח יותר". ח"כ רייטן תקפה: "באתם לפרק את בית המשפט, את הפרקליטות והמשטרה ואתם עושים את זה בפועל גם בלי התוכנית הזדונית שלכם".
גם מבקר המדינה מתניהו אנגלמן השתתף בוועידה, ובנאומו התמודד עם הטענות על עריכת הביקורת על מחדל 7 באוקטובר בזמן לחימה - וקרא לראש הממשלה, לרמטכ"ל, לראש השב"כ וליועמ"שית להפסיק לפגוע בהליך חקירת הכשלים. "אל תתמקדו בהדיפת ביקורת המדינה ויפה שעה אחת קודם, תתמקדו בתיקונים באופן מיידי".
"בישראל היום אין נשיאה באחריות עם פעולה לצידה, לא בדרג המדיני, לא בדרג הביטחוני והאזרחי", המשיך. "נהפוך הוא. אזרחי ישראל חווים הדלפות מגמתיות, שכל מטרתן להטיל אחריות על גורם אחר".