דור העתיד של חקלאי הדרום: עשרות תלמידים מכל רחבי הארץ התחילו ב-1 בספטמבר את שנת הלימודים בבית הספר התיכון החקלאי החדש במושב שדה ניצן שבעוטף עזה.
מדובר בבית ספר של "אדם ואדמה", חלק מרשת בתי ספר חקלאיים של השומר החדש. זהו בית הספר השישי של הרשת, ובשנת הלימודים הנוכחית ילמדו בו כ-40 תלמידים דתיים וחילוניים בכיתות ט' עד יב', רבים מהם ממרכז הארץ וחלקם מהעוטף עצמו, מהצפון, הדרום והשומרון.
בית הספר הוקם בתמיכת ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב, ובמושב הקימו גם מעונות ממוגנים, כיתות לימוד וספריות, וכן חמש חממות חדשנות למחקר ופיתוח חקלאי. בתוך חמש שנים מקווים בבית הספר להגיע לכ-100 תלמידים ותלמידות. התוכנית הלימודית משלבת עבודת אדמה עם מצוינות לימודית ובניית ערכים לחיים. התיכון הראשון הוקם בערבה בשנת 2015 – גם הוא בסיוע ארגון הג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב, התרחב והפך לרשת חינוכית-חקלאית הפועלת בערבה, בנגב, באזור התבור ובצפון הגולן.
חנה שמחה גרנות (14 וחצי) מתל-אביב החלה את לימודיה במקום לאחר שאחיה סרן אמתי גרנות ז"ל (24) נפל ב-15 באוקטובר. אמתי, שהיה גם תלמיד ישיבה, התארס שבועיים לפני שנפל בגבול הצפון. הוא בחר להתגייס במסגרת ישיבת ההסדר וביקש לתרום לצבא. אח נוסף כבר למד ב"אדם ואדמה". "החלום שלי הוא לסיים את היום בתחושה שעשיתי משהו ולא שכל היום רק ישבתי בכיתה", סיפרה חנה. "לקום ב-5:00 ולהספיק לעבוד בחקלאות גורם לי להרגיש משמעותית. החקלאים כל הזמן אומרים לנו כמה זה עוזר להם. זו עבודה קשה מאוד, אבל זו עבודה עברית. אני הולכת לישון בתחושה של סיפוק, שהיום שלי היה הצלחה. ובנוסף, אני גם לומדת ויוצאת בבגרות מלאה. לא תיכננתי מראש ללמוד בעוטף. בית הספר נפתח במהירות. הרגשתי תקועה וחיפשתי מקום שבו אוכל להיות משמעותית. אז נרשמתי".
חנה מגיעה מבית דתי, ואביה הוא הרב תמיר גרנות, ראש ישיבת אורות שאול. בעבר התבטאו הוריה על חשיבות הגיוס הצבאי. "אסור להישאר בבית המדרש כשצריך להילחם על הבית", אמרה האם אביבית.
התלמידים לומדים בפנימייה מעורבת של בנים ובנות. "זה הכל מהכל", סיפרה חנה בגאווה. "לא יצא לי יותר מדי להכיר חילונים. זה מטורף. כולנו ישראלים ויהודים וכאן לאותה מטרה. ולכולם דעות שונות. יש פה תלמידים מכל מגוון הקשת הפוליטית. אני נהנית מהעובדה שאני עם האנשים הנכונים ובאווירה טובה".
תומר נחמיה (15) ממושב יבול החליט אחרי 7 באוקטובר לסייע לשיקום העוטף. "אני בא מהאזור ומבין את הבעיות ורוצה לעבוד בחקלאות. גם החברים שלי הזמינו אותי להצטרף לבית הספר. וידעתי שאני רוצה להתנסות בחקלאות בנוסף ללימודים עיוניים. קמים בבוקר מוקדם ויוצאים לעבוד אצל חקלאים. ואחרי כמה שעות חוזרים ומתארגנים בפנימייה ונוסעים לבית הספר ללמוד. זה קשוח אבל מסתדרים. זה אתגר שלקחתי על עצמי כשנרשמתי לפה".
נחמיה איבד את חבריו לשכבה בקיבוץ בארי, את כרמל בכר ותהל בירה. הוא פונה עם משפחתו לצפון ואז לאילת. כעבור כארבעה חודשים חזרו למושב. "בצבא אני רוצה להיות בשייטת כי אני רוצה לתרום למדינה כמה שאפשר. וגם החקלאות היא תרומה למדינה. יש כאן אנשים מכל רחבי הארץ, דתיים וחילונים. זה כיף להכיר אנשים חדשים".
בארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב אומרים שבית הספר החדש בשדה ניצן מהווה אבן דרך משמעותית לסיוע בחיזוק חוסנה של החקלאות בנגב המערבי לצד חינוך לאהבת הארץ. בהמשך צפויים להגיע גם תלמידים מארה"ב לסמסטר בארץ כחלק מתוכנית לחילופי סטודנטים.
"להקמת בית הספר בשדה ניצן יש משמעות ציונית עמוקה: היא מהווה השקעה בחוסן חקלאי, בעתיד הקהילה, בדור העתיד של חקלאים במדינה שלנו ובקשר האמיץ שלהם עם הקרקע", אומרת טלי צור אבנר, ראש המטה בישראל. לצד ההשפעה החיובית על החינוך, הפרויקט הזה יוצר הזדמנויות כלכליות משמעותיות, ומזריק רוח חיים חדשה לעוטף עזה. אנו טווים עתיד מבטיח לאזור שזקוק לתקווה. זו יוזמה מיוחדת במינה, שנושאת עימה את ההבטחה לבנייה מחדש אמיתית מאז האירועים הקשים של אוקטובר 2023".
"דווקא כאן, במקום שבו ניסו לשבור את רוחנו, אנחנו בונים את דור העתיד שימשיך לפעול על פי אותם ערכים של אהבת הארץ והאדמה", אומר עמית מאיר מנכ"ל רשת אדם ואדמה. "התלמידים האלה הם מחזור החלוצים הראשון שימשיך את פיתוח הנגב המערבי ויהיה חלק מתקומת ישראל".