1. סופת יסעור

בסיפור של אסף יסעור יש הכל. טרגדיה (קטיעת ידיים), נקודות מפנה (אימוני טאקוונדו), אכזבה גדולה (החמצת ההעפלה לטוקיו 2020), יריב מיתולוגי עם שם שלקוח מתוך טלנובלה טורקית (עלי ג'אן אוזג'אן) וסיום מושלם - זכייה במדליית הזהב בפריז. כל סרט ספורט נראה קטן ליד זה. הכל גם קרה בקצב מהיר, תוך רגע הוא הפך מהילד שנפצע בצורה מחרידה לאלוף פראלימפי (כיאה לדור שלו, הוא עשה הכל במהירות 1.5, מהירות של סרטון טיקטוק ממוצע). מהחמצת המשחקים בטוקיו על הבאזר, להגעה כפייבוריט מוחלט לזהב בפריז. סופת יסעור סחפה אחריה את כל המדינה. בגיל 22 בלבד הוא כבר בטופ של הענף שלו, ונראה כאילו אין לו יותר מה להשיג. סומכים עליו שימצא פסגות נוספות לכבוש. יסעור יכול לעשות הכל, כל העולם פרוש בפניו. נראה שאם יחליט לעבור לכדורגל, תוך שנה הוא יהיה מועמד לכדור הזהב.
7 צפייה בגלריה
yk14068932
yk14068932
(אסף יסעור. כוכב בגיל 22 | צילום: Steph Chambers, גטי אימג'ס)

2. איש התקווה

הרגע שנזכור מעמי דדאון וילווה אותו לכל חייו הוא שירת התקווה שלו אחרי הזכייה בזהב הראשון, בה נתן את הנשמה ואת הלב. זה בדרך כלל רגע בו ספורטאים נזכרים בכל מה שעברו ומוחים דמעה, אבל עמי דדאון תמיד מסתכל קדימה. מדובר באחד הספורטאים הפראלימפיים הגדולים בתולדות המדינה, אדם עם כריזמה שלא מפחד לומר מה הוא חושב ומרגיש באותו רגע. בטוקיו, הוא קרא להורים לילדים עם מוגבלות לשלוח אותם להתחרות (ועוד כמה שנים, יהיה לנו אלוף פראלימפי שיספר שזה הרגע ששינה לו את החיים); הפעם הוא התרכז בגאווה לאומית. ענף השחייה הפראלימפי משתנה ומתעדכן כל הזמן, ונהיה קשה יותר מבעבר לשמור על מקומך בפסגה. דדאון המשיך מהמקום בו הפסיק בטוקיו, והראה לכולם מהי גדולה ספורטיבית אמיתית. לא יהיה לנו עוד עמי דדאון, וכדאי ללחוץ עליו שימשיך גם למשחקים בלוס-אנג'לס.
7 צפייה בגלריה
yk14068925
yk14068925
עמי דדאון. כיכב גם על הפודיום | צילום: Andrew Couldridge, רויטרס

3. יחידת מורן

זאת הייתה הפעם האחרונה בה ראינו את מורן סמואל על פודיום אולימפי, וכמובן שנתגעגע. נתגעגע לתחושה שיש לנו מדליה בטוחה במשחקים ולא משנה מה יקרה. הרגשת השובע שלה מובנת לחלוטין, אחרי כל כך הרבה הישגים, ואחרי שבזכותה ענף החתירה עלה על המפה והצמיח יורשים: סלאח שאהין ושחר מילפלדר שזכו במדליית הארד בסירה הזוגית. ישראל תהפוך לאימפריית חתירה, והכל בעיקר בזכות מורן סמואל. היא שינתה את העולם, עכשיו היא יכולה לפרוש בשקט.
7 צפייה בגלריה
yk14068933
yk14068933
מורן סמואל. על המפה | צילום: Naomi Baker, גטי אימג'ס
7 צפייה בגלריה
yk14068960
yk14068960
סלאח שאהין ושחר מילפלדר. אימפריית חתירה | צילום: lilach weiss

4. גם היסטורי, גם כיפי

כדורשער הוא ענף מטורף. הוא הומצא על ידי צמד גרמני-אוסטרי בסוף שנות ה-40 כדי לעזור ללקויי ראייה והפך לענף אטרקטיבי בו אתה בעיקר שואל את עצמך, "איך הן עושות את זה?" איך אפשר לגלגל כדור בעיוורון מוחלט? איך אפשר לעצור אותו? איך עובד התיאום הקבוצתי? זה יותר באולינג או יותר כדוריד? ואולי בכלל זה דו-קרב פנדלים בכדורגל? כל כך הרבה דברים נדרשים כדי להצליח בספורט הזה, ונבחרת ישראל הביאה בו מדליית כסף היסטורית. זה מאוד לא ישראלי להצליח בספורט קבוצתי, ופתאום שתי נבחרות שלנו מצליחות בקיץ אחד לשנות את התפיסה הזאת (יחד עם נבחרת ההתעמלות האמנותית שזכתה במדליית הכסף באולימפיאדה). ההפסד לטורקיה היה מעצבן ומאכזב, אבל הוא בטח נותן דלק לחברות הנבחרת להמשיך הלאה כדי לזכות בזהב בלוס-אנג'לס 2028. צריך לעשות הכל כדי שהענף ימשיך להתפתח בישראל. כי מעבר להישגים שהוא מביא, הוא פשוט ענף כיפי בצורה בלתי רגילה, ויש מצב שצריך להביא אותו, עם התאמות נדרשות, גם לאולימפיאדה במקום בדיחות כמו ברייקדאנס. זאת תהיה הפעם הראשונה בהיסטוריה שבה ענף פראלימפי הופך לענף אולימפי. תודו שזה יהיה מגניב.
7 צפייה בגלריה
yk14068936
yk14068936
נבחרת הנשים בכדורשער. ענף כיפי | צילום: Tullio M. Puglia, גטי אימג'ס

5. תודה על ההשראה

אני סולד עד עמקי נשמתי מהביטוי "מעורר השראה", ובכל זאת אי-אפשר להתעלם מהקלישאה הזאת כאילו היא לא קיימת. הספורטאים הפראלימפיים עוררו השראה בכל ישראלי שהיה צריך חיזוק בתקופה הנוכחית. אין בכך שום דבר רע. בלתי נתפס כמה קשים נהיו החיים פה, וטוב שיש אנשים שנותנים כוח להמשיך למרות הכל. אין מחיר להשמעת "התקווה" בפריז, על אפם וחמתם של שונאינו. כל מי שייצג את המדינה במשחקים נתן את כל מה שיש לו, גם מי שלא זכה במדליה הגיע להישגים יוצאי דופן. בכל פעם שדגל ישראל נמצא ליד שם של משתתף, זאת הצלחה של כל המדינה.
7 צפייה בגלריה
yk14068938
yk14068938
מארק מליאר. בריכת מדליות | צילום: Sean M. Haffey, גטי אימג'ס

6. מיליון סיבות להתחיל

התפיסה המיושנת לפיה ספורט נכים מיועד קודם כל לשיקום, מתה. היום המשחקים הפראלימפיים יותר תחרותיים מאי פעם. המשלחת הישראלית הייתה יכולה להיות גדולה יותר. יש הרבה אנשים שיכולים להתחרות ולא יודעים את זה, ובכך הם מפספסים את ההזדמנות לזכות במדליה פראלימפית. הנושא הזה עולה בכל ארבע שנים מחדש, ונשכח מיד. אבל היום קל מתמיד לדעת איך להפוך לספורטאי פראלימפי - פשוט תחפשו את זה בגוגל. יש עדיין כאלה שחוששים מהסטיגמות על ספורט פראלימפי, כי זה יסווג אותם כ"נכים". יש מיליון שקלים שיכולים לשנות את דעתכם.
7 צפייה בגלריה
yk14068980
yk14068980
גיא ששון. מהפך ומדליה | צילום: Michael Reaves, גטי אימג'ס