כמעט שנה אחרי אירועי 7 באוקטובר, ההייטק הישראלי מפגין חוסן מפתיע בכל הקשור למספר הגיוסים, המיזוגים והרכישות, אף שמחצית מהחברות מדווחות במקביל על ביטולי השקעות.
כך עולה מדוח חדש של "סטארטאפ ניישן סנטרל" (SNC), המציג ניתוח מפורט של השפעת הלחימה המתמשכת על עולם הטכנולוגיה בישראל. לפי הדוח, למרות חוסר היציבות בארץ ו"המורכבות האזורית" – מגמות ההשקעה בהייטק הישראלי דומות למגמות בארה"ב: מאז פרוץ המלחמה נרשמו גיוסים בהיקף 7.8 מיליארד דולר – ירידה קלה של 4% מהשנה שקדמה למלחמה, ופעילות המיזוגים והרכישות הגיעה לשווי של 9.6 מיליארד דולר, מיליארד דולר פחות מאשתקד. למרות הירידות, הנתונים מצביעים על הביטחון המתמשך של המשקיעים בפוטנציאל של החדשנות הישראלית.
עם זאת, 49% מהחברות דיווחו במקביל על ביטולי השקעות, וכ-70% הביעו חששות ברמות שונות באשר ליכולתן לגייס הון בשנה הבאה.
דאגה מיוחדת נרשמת בחברות הייטק הממוקמות בצפון הארץ: כ-40% מחברות אלו בוחנות העברה של פעילותן אל מחוץ לישראל, בצורה מלאה או חלקית.
הנתונים הללו מבטאים את המכה שספגו, מול המשך הפעילות הכמעט שגרתית של החברות במרכז. בכל מקרה, בענף מודאגים בעיקר בשל חוסר התכנון לטווח ארוך: יותר מ-80% מהחברות (90% בצפון הארץ) ו-74% מהמשקיעים מביעים ספק ביכולת הממשלה הנוכחית להוביל את מאמצי השיקום שלו.
SNC, שנוסדה כדי לקדם את החדשנות הישראלית בארץ ובעולם, מנהלת את מאגר הידע האולטימטיבי המעודכן על ההייטק בישראל, שכולל 7,500 חברות הייטק וסטארטאפים ועוד 500 חברות רב-לאומיות הפעילות בארץ, וכן משקיעים, תוכניות האצה ועוד.
על פי הדוח, למלחמה הייתה השפעה דרמטית על החברות: היא אילצה 24% מהן לבצע רילוקיישן של לפחות חלק מפעילותן, ו-44% מהן קיצצו בכוח האדם. למרות אתגרים אלו, 54% מהן טוענות כי הן בטוחות ביכולתן לצמוח במהלך השנה הבאה – במיוחד חברות סייבר ותוכנות עסקיות.
בכלל, SNC מדגישה במיוחד את עוצמתן של חברות אבטחת הסייבר וחברות הצמיחה הישראליות, שהפגינו גם השנה ביצועים מרשימים.
אופטימיות מיוחדת מעורר מגזר טכנולוגיות הבריאות, שבו נרשמו השנה שלוש עסקאות משמעותיות בסך כולל של למעלה מ-1.2 מיליארד דולר.
מנכ"ל SNC, אבי חסון: "ההייטק הישראלי מפגין חוסן, אבל אי-אפשר להתייחס אליו כמובן מאליו. חוסר התכנון לטווח ארוך – במדיניות תקציבית, בתשתית מחקרית או במנועי צמיחה עתידיים – מייצר אי-ודאות, שעשויה לפגוע במומנטום המוצלח. הצמיחה העתידית שלו תלויה ביציבות אזורית ובמדיניות ממשלתית אחראית".