כבר שנים שהעיר רמלה סובלת מפשיעה ואלימות חסרת מעצורים, אך אתמול נחצו כל הקווים האדומים וילדים חפים מפשע שילמו בחייהם על חוסר המשילות ועל אוזלת ידה של המשטרה. ותיקי העיר לא זוכרים שבועיים כל כך קשים שבהם הפשיעה הרימה כך ראש, "זה סדום ועמורה", שיחזר אחד הסוחרים בשוק את רגעי הפיצוץ, "מעולם לא היה בעיר דבר כזה, זה לא היה מתקרב למה שאנחנו עוברים בשבועיים האחרונים", הוא תיאר בכאב את התחושות. 13 אנשים נרצחו ברמלה מתחילת השנה. שיא של 172 נרצחים בחברה הערבית.
3 צפייה בגלריה
yk14076629
yk14076629
(כוחות משטרה וכבאות בזירת האירוע | צילום: קובי קואנקס)
בפיצוץ הרכב סמוך לשוק רמלה אתמול אחר הצהריים, נרצחו דועאא אבו-חלאוה וילדיה סילא ומוחמד אבו-חלאוה לצד לין מוגרבי, שבנה התינוק נפצע באורח אנוש. אביה נרצח גם הוא ב-2019. בנוסף להם, נפצעו עוד שבעה עוברי אורח במצב קל עד בינוני וכלל הפצועים פונו לטיפול בבתי החולים קפלן ואסף הרופא, שם התפתחו עימותים בין קרובי הנפגעים לשוטרים, ושלושה מהם נעצרו.
לפי עדויות, בעת הפיצוץ נמלטו הארבעה עם התינוק לתוך חנות סמוכה כדי להסתתר מהאש, אך היא התפשטה במהרה גם אליה. החמישה איבדו הכרה כתוצאה מהאש והעשן ונלכדו בתוך החנות שהפכה למלכודת אש. רק כאשר הגיעו כוחות כבאות והצלה הם חולצו משם לבית החולים במצב אנוש, אך שם נאלצו לקבוע את מותם של ארבעה מהם.
אריאל, בן העשר שהיה באוטובוס בזמן הפיצוץ, סיפר על האירוע: "היו ענני עשן מטורפים בשמיים. פתחו את הדלתות באוטובוס שהיינו בו ופשוט ברחנו. ראינו מלא פצועים. זה היה מחזה מלחיץ".
3 צפייה בגלריה
yk14076501
yk14076501
השר בן גביר והמפכ"ל דני לוי
במשטרה אמרו שעל פי המסתמן, הרקע לפיצוץ הוא סכסוך פלילי בין משפחות פשע בחברה הערבית. המשטרה חוקרת אם הפיצוץ נגרם על ידי רימון צה"לי שהושלך מתחת לרכב, אך בגלל עוצמתו האדירה של הפיצוץ, שהרעידה חנויות ובתים ברדיוס של מאות מטרים נבדקת גם אפשרות שהשתמשו במטען או באמל"ח עוצמתי אף יותר.
המפכ"ל דני לוי הגיע לזירה ואמר: "נרדוף את כל מי שעשה את זה. אנחנו כמשטרת ישראל הבטחנו ונקיים. לא נוותר לאף עבריין, לאף אחד שמנסה לפגוע באזרחים או באנשים חפים מפשע, וברגע שהוא עושה את זה, אנחנו נהיה פה נרדוף אותו עד שאנחנו נשיג אותו כפי שאנחנו יודעים לעשות". השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, שמרבה לדבר על משילות ולהבטיח ביטחון הגיע גם לזירה ואמר: "מדובר באירוע קשה שהוא תוצאה מעשרות שנים של הזנחה של הפשיעה במגזר הערבי. כולנו יודעים ורואים וראינו בכל השנים האחרונות, אנחנו בנושא הזה מקצים משאבים, עובדים כל הזמן, עושים רפורמה". בהמשך ניצל את האירוע כדי לתקוף את היועמ"שית, גלי בהרב–מיארה, ואמר: "צריך להבין שבלי שהיועצת המשפטית תיכנס לעניין לא יהיה פתרון. היועמ"שית סירבה לבקשתי לעצור מעצרים מנהליים. הם הפתרון להתמודדות עם הפשיעה. הגשנו ליועצת גם לפני שנה וחצי שנה – זה אותם אנשים. חייבים מעצרים מנהליים נגד משפחות הפשע".
3 צפייה בגלריה
דועאא אבו חלאוה, סילא אבו חלאוה , מוחמד אבו חלאוה ,לין מוגרבי
דועאא אבו חלאוה, סילא אבו חלאוה , מוחמד אבו חלאוה ,לין מוגרבי
דועאא אבו חלאוה, סילא אבו חלאוה , מוחמד אבו חלאוה ,לין מוגרבי

גורמים משפטיים בכירים הגיבו לדברי בן גביר נגד היועמ"שית, ולדרישתו לביצוע מעצרים מנהליים, ואמרו: "הסמכות בחוק לביצוע מעצרים מנהליים נתונה לשר הביטחון בלבד בנסיבות של סכנה לביטחון המדינה. השר בן גביר מגלגל אחריות לכישלון משרדו".
ראש עיריית לוד, יאיר רביבו, התייחס לאירוע הקשה ואמר: "פיצוץ הרכב ברמלה בסביבה אזרחית - חציית קו אדום. המשטרה יודעת מי הצדדים לסכסוך, אך בחוקים הקיימים שדורשים לתפוס 'על חם' את המפגע אין סיכוי שזה יקרה. לחלם הזה יש מספר פתרונות וכולם נמצאים בחקיקה שחסרה כמו הכנסת השב"כ למגר טרור פלילי, מעצרים מנהליים לגורמי טרור פלילי כמו שקיים בלאומני, הרחקה מהאזור של הצדדים לסכסוך, החמרת ענישה על נושאי נשק או יורי נשק לא חוקי ועוד. אבל לאף אחד לא בוער לסיים החקיקה. פעם הפרקליטות לא רוצה עונשים חמורים מדי, פעם רבים על חוק הרבנים ובתמורה מענישים בעוצר חקיקה, ולרוב זה לא באמת מעניין את חברי הכנסת כי לשיטתם 'ערבים הורגים ערבים וזה לא קשור ליהודים. הגיע העת לשלוח הביתה את כל מי שלא אכפת לו מהביטחון האישי שלנו".