מיד עם כניסתו לתפקיד השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, ביטל את תוכנית "מסלול בטוח" של ממשלת בנט, שהחליטה באוקטובר 2021 על תוכנית חירום ללחימה בפשיעה ובאלימות בחברה הערבית, שהוביל בהצלחה מי שהיה אז סגן השר לביטחון פנים, ניצב (בדימוס) ח"כ יואב סגלוביץ.
במקום התוכנית המובנית והמסודרת, שכבר הראתה תוצאות בשטח, מינה בן גביר את ניצב יורם סופר כפרויקטור במשרד לביטחון לאומי, ללחימה בפשיעה במגזר הערבי.
"בשנה האחרונה הפרויקטור פשוט לא עבד", אמר גורם בכיר במשרד לביטחון לאומי, שהכיר מקרוב את עבודת הפרויקטור. "הוא היה חסר השפעה על משטרת ישראל ולא הצליח להוציא לפועל שום תוכנית עבודה שניסה להוביל, כי המשטרה בראשות המפכ"ל הקודם, קובי שבתאי, פשוט לא איפשרה לו להנחות אותה או להכתיב לה משהו. השר מבחינתו לא היה קשוב כלל לנושא הלחימה במגזר הערבי. כמה חודשים אחרי כניסתו לתפקיד, הפרויקטור כבר הבין שאין לו יכולת אפילו להזיז שוטר ממקום למקום, שלא לדבר על להנחות פעילות מבצעית בשטח, והוא ככל הנראה, אחרי שלא נכלל בסבב המינויים האחרון של המשטרה, צפוי לפרוש".
כעת, אחרי הפיגוע הפלילי ברחוב הרצל ברמלה ביום חמישי האחרון, החליט מפכ"ל המשטרה, דני לוי, על הקמתה של חטיבה חדשה בלה"ב 433, שתתמקד בפשיעה בחברה הערבית. בנוסף, תת-ניצב יואב תלם, סגן ראש אגף החקירות במשטרה, ימונה לתפקיד חדש "ממונה על הפשיעה הערבית", שאמור יהיה לרכז ולתאם את כל עבודת הגופים השונים בנושא.
כלומר, במקום פרויקטור לנושא בדרגת ניצב במשרד לביטחון לאומי, עוברת האחריות לקצין משטרה בדרגת תת-ניצב. זוהי למעשה אמירה שלפיה המשרד לביטחון לאומי נכשל, ומחזיר למשטרה את התוויית האסטרטגיה והלחימה בפשיעה במגזר הערבי. גורם בכיר במשרד לביטחון לאומי הודה: "לא עשינו יותר מדי בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. זה נדחק אחורה בסדרי העדיפות". כעת, במסגרת תפקידו החדש, צפוי תנ"צ תלם לרכז את כל הפעילות המבצעית של המשטרה בתקיפת ארגוני פשיעה במגזר הערבי, בכל ההיבטים: תנועה, רישוי עסקים, חסימת כניסת ארגוני הפשיעה למכרזים, וכן תיאום פעילות מול גופי אכיפה נוספים כמו רשות המסים, מינהל מקרקעי ישראל, משרד הבריאות והרשויות המקומיות, שמראש מודעים לחשש שלהן לפעול מול גורמי פשיעה שמטילים אימה ברחוב הערבי.
המערך שיקים תלם ימפה מחדש את כל משפחות הפשע וייצור אסטרטגיה לתקוף אותן, במיוחד באמצעות לחימה בזירה הכלכלית – אותם מיליונים רבים שמשפחות הפשע גורפות באופן חוקי לכאורה על ידי זכייה במכרזים של רשויות מקומיות במגזר, שהדרך לזכייה בהם היא לשתק את כל מי שמתמודד, או לדאוג לכך שהזוכה במכרז יעבוד איתן אחר כך.
דרישתו של השר בן גביר, בזירת הפיגוע הפלילי ברמלה, לקבל מהיועמ"שית אישור לביצוע מעצרים מינהליים, עוררה גיחוך אצל עו"ד אבו-סייף ראיס, פליליסט בעל ניסיון רב, וחבר מועצת העיר רמלה. "אז עכשיו, כשיש חשד להסלמה, הוא יעצור את כל תושבי ג'ואריש, או את כל ערביי ישראל, ועד מתי?", שאל בציניות. "מעצר מינהלי לא מחליף עבודה נחושה ומקצועית של המשטרה והוא לא תרופה לכישלון שלה. שיראו איך הייתה שיטת העבודה שהוביל ח"כ סגלוביץ. שם עבדו ולא זרקו סיסמאות. תחשבו על זה שבן גביר אחראי לביטחונם של 25 אחוז מהאוכלוסייה והוא לא מתבייש בדעות שלו כלפיהם".