איך חוזרים לשגרה, לעבודה, לחברים, לסביבה המוכרת, אחרי פגיעה במלחמה? אלפי ישראלים נאלצים בימים אלה להתמודד עם אתגר החזרה לחיים הרגילים, כחלק מתהליך השיקום הארוך שלהם.
על מנת לעזור להם נערך בשבוע שעבר יריד תעסוקה מיוחד לנפגעי המלחמה, שהיה חלק מפרויקט "שווים בתעסוקה – חרבות ברזל", המסייע לנפגעים בגוף ובנפש מאירועי 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל בהכשרות מקצועיות, בעיקר בתחום ההייטק, ובהשתלבות בשוק העבודה, כחלק מתהליך השיקום שלהם.
"שווים בתעסוקה" הוא פרויקט המסייע כבר מספר שנים לאנשים עם מוגבלות להשתלב בשוק העבודה. מדובר בשיתוף פעולה מתמשך בין מפעל הפיס, אתר "שווים" וקבוצת "ידיעות אחרונות", והשנה שותפים למהלך גם המרכז הרפואי איכילוב, סיסקו ישראל, COB, נס טכנולוגיות ואינפיניטי לאבס.
חברות רבות הצטרפו ליריד התעסוקה, שנערך בשיתוף מיזם "קהילת ברזל" והתקיים בבית החולים השיקומי של איכילוב, בשביל"ם. בין החברות שהגיעו אליו במטרה לגייס עובדים היו מלם תים, MAX, בנק מזרחי-טפחות, ג'ונסון אנד ג'ונסון, אגד, פלאפון, הראל, הרץ, אוטו סנטר, התעשייה האווירית, מכבי, CBC, צ'ק פוינט, נס, אלביט מערכות, מגדל, שופרסל, אלקטרה, Cal, הפניקס, מימון ישיר, yes, ג'ון ברייס ואחרים.
"זה שמגיעים אלינו לאיכילוב ומנגישים לנו את החיבור למעסיקים, זה דבר מדהים", אמר דוד דובינסקי, לוחם מגדוד 202 בצנחנים אשר נפצע במלחמה ונמצא עכשיו בשיקום, "זו בדיוק אבן הדרך הנכונה כשאתה נמצא בצומת דרכים של החלטה בכל הנוגע למה אתה רוצה לעשות בחיים, במבט קדימה".
דובינסקי נפצע בקרבות ברצועת עזה. "נפגעתי בעצבים של הרגל והייתי ארבעה חודשים על כיסא גלגלים", הוא מספר, "ממצב של לוחם, פתאום אתה מוצא את עצמך סיעודי, בלי יכולת ללכת. השתחררתי לפני שבוע מצה"ל, ואחרי מספר רב של חודשים של שיקום – אני לקראת סוף התהליך. אחרי תקופה מורכבת, אני מרגיש שאני חוזר לחיים עצמם, לאור שבקצה המנהרה, והיריד הזה הגיע בדיוק בזמן מבחינתי. חלק מהשיקום זה לחזור לנורמה של הגיל שלי. אני כרגע בשלב של חזרה לתלם, והניסיון למצוא עבודה משמעותית הוא חלק מהדרך".
שי לירז, מנהל אגף התדמית והמחקר של מפעל הפיס, מספר כי "היריד הוא חלק מפרויקט 'שווים בתעסוקה', שיצר שינוי מהותי בדרך שבה מעסיקים מתייחסים לאנשים עם מוגבלות. חברות רבות הבינו בזכותו כי אנשים אלה הם נכס, ויש כיום נכונות גדולה בהרבה להעסיקם. לגבי היריד, ריכזנו בו את מיטב החברות הגדולות במשק, הבאנו אנשים שהם נפגעי חרבות ברזל, והמטרה היא לשלב אותם בתעסוקה ולעזור להם בתהליך החזרה לחיים".
מיכל הלוי, סמנכ"לית משאבי אנוש של MAX פיננסים, סיפרה: "אני גם אמא לשני חיילים שנלחמו בחרבות ברזל, ואחד מהם גם נפצע בקרבות. אנחנו בתוך הסיפור הזה, כל עם ישראל". בכל הנוגע לפעילות שלה בתור חברה מגייסת, מעידה הלוי כי "אנחנו כל הזמן חושבים מה עוד אפשר לעשות ואיך לסייע למי שנלחם, למי שנפצע. אנחנו מציעים מגוון משרות. אני חושבת שלחזור למעגל העבודה, לחזור להוויה של צוות – זה יכול מאוד לסייע לשיקום".
ד"ר אורלי ברק, מנהלת בית החולים השיקומי בשביל"ם באיכילוב, אומרת כי "המטרה של השיקום היא בסופו של דבר שהפצוע יוכל לחזור לסביבה החברתית שלו ולתפקד כבן אדם יצרני בחברה. במהלך המלחמה אנחנו רואים פגיעות מורכבות מאוד, חלקן פגיעות גופניות, חלקן נפשיות, הרבה מהן גם וגם. המעסיק הפוטנציאלי צריך להיות מודע להן ומודע לדרך ההתמודדות הנכונה איתן".
המטרה של היריד, לדברי ד"ר ברק, "היא לעשות את החיבורים המותאמים, כולל הדרכה של החברות באשר לאופן שבו יש לקבל אליהן אנשים עם פציעות כאלו ואחרות. אני חושבת שכל אחד שנפצע במהלך המלחמה, החברה כולה חייבת לו איזשהו חוב. אבל בלי שיבוא ממנו הרצון להשתקם, הרצון לחזור למעגל העבודה, רצון לחזור ולהיות פרודוקטיבי – זה לא יכול לקרות. אני אומרת לפצועים: קומו, תעשו, צאו, אנחנו כאן בשבילכם".
דובינסקי אכן ראה ביריד רוח אחרת מאשר בחיפושי עבודה אחרים. "היריד פותח לנו דלת אחרת", הוא מסביר, "מקבלים אותנו כמו שאנחנו, מבינים את המגבלות שיש לנו, לא משנה אם מדובר במגבלה פיזית או אחרת, ומנגישים לנו משרות ועבודות שלא בהכרח היינו יכולים לקבל ללא מסגרת ייעודית. נותנים לנו את זה באהבה, מתוך הוקרה והבנה, וזה מדהים בעיניי".
נפגעתם במלחמה? אנחנו כאן עבורכם
במסגרת פרויקט "שווים בתעסוקה" אנחנו מזמינים אתכם להירשם לקורסי ההייטק החדשים של Ness ו-InfinityLabs R&D, שמוצעים עכשיו ללא תשלום במיוחד עבור נפגעי המלחמה, בגוף ובנפש. במסגרת הקורסים, המשתתפים יקבלו ליווי מקצועי וסיוע – עד להשמה. בין הקורסים המוצעים: פיתוח תוכנה, דאופס, פיתוח אוטומציה ובדיקות ידניות ותמיכה טכנית. ההרשמה בעיצומה (מספר המשתתפים מוגבל).