זה היה היום הפוליטי המשמעותי ביותר מאז 7 באוקטובר. בעיצומה של מלחמה ארוכה, ולקראת הכרעה דרמטית על חזית בצפון, שקע אתמול ראש הממשלה בתוך מהלך פוליטי חסר תקדים: הדחת שר הביטחון המכהן יואב גלנט וצירוף לממשלה של גדעון סער – אחד הפוליטיקאים השנואים ביותר על נתניהו ומשפחתו – תוך הרחבת הקואליציה בעוד ארבעה ח"כים.
המגעים החשאיים, שהתנהלו בשני צירים – סער אישית מול שר המשפטים יריב לוין, ח"כ זאב אלקין מול החרדים – התפרסמו מוקדם מהצפוי ובמידה רבה גרמו להקפאה וחישוב מסלול מחדש של הצדדים. המוקש העיקרי היה התנאי שהציב סער לנתניהו במהלך המו"מ: הצטרפות לממשלה רק בתמורה לתיק הביטחון. גורמים בליכוד אמרו כי נתניהו התגמש והיה מוכן להוביל מהלך כפול של הדחת גלנט ומינוי סער, אולם ברגע האחרון "קיבל רגליים קרות" וחזר בו, ככל הנראה בהשפעת רעייתו ובנו.
נכון לכתיבת שורות אלו המשיכו המגעים בין סער לנתניהו. גלנט, שבמהלך היום ניהל דיונים משותפים וסגורים עם נתניהו, לא שמע ממנו אפילו מילה אחת על האפשרות להדיחו. הדיווחים עפו מעל ראשו, ואילו נתניהו עצמו ניהל את המגעים הפוליטיים באמצעות פתקים ולחישות של יועציו – כאשר גלנט בחדר.
הדיל על חוק הגיוס
ההדחה הצפויה נעשית גם על רקע התנגדותו של שר הביטחון לתמוך בדיל הפוליטי של נתניהו והחרדים ולאשר את חוק הגיוס, כלומר הפטור מגיוס. גלנט ויו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ יולי אדלשטיין מסרבים להיות חלק מדיל פוליטי על הגיוס, ונתניהו הבין כי הציר גלנט-אדלשטיין מקשה עליו מאוד לקיים את ההבטחות לחרדים.
במהלך המגעים ניהל אלקין מו"מ עם החרדים, שאמרו כי יקל עליהם לתמוך במינוי סער אם סיעתו תתמוך בחוק גיוס שיהיה מקובל על המפלגות החרדיות. למרות המגעים, במפלגתו של סער הכחישו את הטענות. "לא התנהל כל מו"מ על חוק הגיוס", מסרו מטעמו, "עמדתו הייתה ונותרה כי כל חקיקה צריכה להיות מבוססת על צורכי צה"ל ומתואמת עם מערכת הביטחון".
התמיכה והביקורת
סער קיבל אתמול תמיכה מאיתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ'. ח"כים זוטרים בליכוד פרסמו בזה אחר זה הודעות הקוראות לנתניהו להדיח את גלנט ולצרף את סער. גורם בליכוד הסביר כי מדובר באינטרס פוליטי צר: ח"כים מהשורות האחוריות של הליכוד מעריכים כי סער יעניק יציבות פוליטית לקואליציה עד לבחירות בנובמבר 2026. בחירות מוקדמות עשויות לשלוח אותם הביתה.
אך המהלך של נתניהו זכה אתמול גם לביקורת מתוך הקואליציה והליכוד. שר בכיר אמר: "נתניהו וסער עושים דיל פוליטי בשיא המלחמה - פטור מגיוס תמורת תיק הביטחון", ואילו בכיר בקואליציה גיחך: "אם מחליפים שר ביטחון במלחמה – יהיה קשה להסביר למה לא להחליף את כל הממשלה". גורם בליכוד טען כי נתניהו פועל מתוך שיקולים פוליטיים ציניים וכי סער כלל אינו מתאים לתפקיד שר הביטחון: "להחליף שר ביטחון באמצע מלחמה כדי למנות מש"ק בלי שום הבנה צבאית – זו התאבדות".
באופוזיציה תקפו את המהלך בחריפות והתריעו מפני הנזק הביטחוני. בני גנץ אמר כי מדובר בניתוק: "רה"מ עסוק בקומבינות בזויות ובהחלפת שר ביטחון לפני מערכה עצימה בצפון". יאיר לפיד פירסם שורת התבטאויות של סער מהעבר, שבהן הוא מתחייב שלא להצטרף שוב לממשלת נתניהו.
האינטרס של סער
ארבעת הח"כים של הימין הממלכתי ירדו אתמול למחתרת. יועצים ודוברים הפכו מנותקי קשר. סער הורה על הטלת איפול מוחלט על המגעים. הייתה לו סיבה טובה: הפעם המגעים היו משמעותיים ורציניים, בניגוד להכחשות הנמרצות שניפק סער בשבועות האחרונים.
כאמור, בעבר התחייב שלא יחבור לנתניהו, אבל בימים האחרונים הבין סער שנתניהו נחוש לפטר את גלנט והחליט להאיץ את המגעים כדי לקבל את תיק הביטחון. לא ברור לגמרי האם מדובר על חזרת הח"כים של הימין הממלכתי לליכוד, אך בשלב זה בוודאי מדובר על הצטרפות הסיעה לקואליציה. בכיר בליכוד טען שסער מעוניין בחזרה לליכוד כי הוא מבין שזאת הדרך היחידה להיות מועמד לראשות הממשלה, במידה ונתניהו ייאלץ לפרוש או להתפטר.