באינטל ישראל נשמו אתמול לרווחה – לפחות זמנית: הפגיעה בישראל לא תהיה קשה כפי שהעריכו. זאת לאחר הודעתו הדרמטית של מנכ"ל אינטל העולמית, פט גלסינגר, על הצעדים המשמעותיים שהחברה מתכוונת לנקוט בטווח המיידי כדי לחזור לרווחיות, לאחר רצף של דוחות שליליים במהלך השנה האחרונה, שהביאו לירידה של כ-60% בשווי המניה שלה.
אי-בהירות בישראל
שלושה ימים ישבה מועצת המנהלים של אינטל בשבוע שעבר על גיבוש צעדי ההתייעלות, שבסיומם הודיע גלסינגר על שורה של מהלכים: פיצול חטיבת ייצור השבבים ("פאונדרי") של אינטל לחברת-בת נפרדת ועצמאית; השהיית הקמתם של המפעלים החדשים שתיכננה בפולין ובגרמניה לשנתיים, וביטול התוכנית להקמת מפעל במלזיה; צמצום דרמטי, בסדר גודל של כשני שליש, בפריסת משרדי החברה בעולם; ושותפות עם חטיבת הענן של אמזון, AWS, בפיתוח שבבים מתקדמים עבור מערכות בינה מלאכותית.
פרויקט הרחבת מפעל הייצור של החברה בקריית-גת, בהשקעה של 25 מיליארד דולר, שבנייתו נמשכת בימים אלה, לא נכלל בהודעה והוא צפוי להימשך כרגיל. גלסינגר אף הבהיר, שפרט למפעלים שהזכיר, "אין תוכניות למקומות הייצור האחרים שלנו".
המפעל בקריית-גת, שמעסיק כ-3,700 עובדים (מתוך כ-11 אלף עובדי החברה בארץ), הוא עיקר ההשקעה של אינטל בארץ, והשבבים המתקדמים המיוצרים בו מהווים מקור הכנסה חשוב גם למדינה: אינטל אחראית ל-5.5% מיצוא ההייטק של ישראל ולכ-1.75% מהתמ"ג. בעקבות ההסכם שחתמה עם ממשלת ישראל, היא גם מחויבת בעשור הקרוב לרכש גומלין בארץ בסך 60 מיליארד שקל. החל מאתמול, המפעל כפוף מעתה לחברת-הבת החדשה ("אינטל פאונדרי").
לגמרי במקרה, את אינטל ישראל הובילו בשנתיים האחרונות שני מנכ"לים – דני בן עטר וקרין אייבשיץ-סגל: בן עטר, יעמוד מעתה בראש השלוחה הישראלית של חברת הפאונדרי החדשה, ואייבשיץ תמשיך לכהן כמנהלת המו"פ המקומי – הנחשב בחברה לאסטרטגי: השבבים שתוכננו בארץ נחשבים כבר עשרות שנים למוצרי הדגל של אינטל, כולל ה"אס" פורץ הדרך החדש – מעבד Lunar Lake.
אי-בהירות רבה יותר שררה אתמול באשר לצמצומים הצפויים במשרדי החברה בארץ. מלבד מרכז הייצור, אינטל פועלת כיום בישראל בשלושה מרכזי פיתוח עיקריים – חיפה, פתח-תקווה וירושלים. ההנחה היא שעובדיהם יעברו עתה למרכזים הגדולים. רק לפני חודש וחצי הודיעה אינטל על תוכנית לצמצום כ-15% מעובדיה בעולם, בהיקף של 10 מיליארד דולר, כחלק מתוכנית התייעלות שלא פסחה על ישראל. לפי גלסינגר אתמול, כמחצית מהקיצוצים הנדרשים כבר הושלמו באמצעות תוכנית פרישה מרצון נדיבה שהוצעה לעובדים. גם בישראל נרשמה היענות רבה לתוכנית ולפי גורמים המעורים בנושא, מספר העובדים שיעזבו לבסוף את החברה יגיע למאות.
בשורה מעודדת
במקביל לשינויים האסטרטגיים, מדיניות הידוק החגורה כבר מורגשת בחיי היומיום של עובדי אינטל ישראל: בשבועות האחרונים ביטלה החברה את תוכנית הליסינג למכוניות, ובתחילת השבוע פירסם "כלכליסט" כי עמדות הקפה המפוארות במשרדיה יוחלפו בעמדות פשוטות יותר וייפסק מימון קווי הסלולר לעובדים. בנוסף, תקוצץ החופשה בת החודשיים שכל עובד זכאי לה אחת לשבע שנים, וסביר שהבונוס השנתי המסורתי, בגובה 3-2 משכורות, יבוטל. ייתכן גם כי העובדים יידרשו בקרוב לשלם על האוכל והשתייה במתחמי העבודה, שעד היום היו חינם.
בשורה מעודדת לאינטל היא זכייתה בחוזה בשווי שלושה מיליארד דולר מהממשל, בניסיון לחזק את תעשיית השבבים האמריקאית מול האיום הסיני המתעורר.
כמחצית מהקיצוצים כבר הושלמו באמצעות תוכנית פרישה מרצון נדיבה לעובדים, וגם בישראל נרשמה היענות רבה. לפי גורמים המעורים בנושא, מספר העובדים שיעזבו לבסוף את החברה יגיע למאות