שינוי מגמה: הבנק הפדרלי בארה"ב הודיע אתמול על הורדת הריבית בחדות, לראשונה מ-2020. הריבית שעמדה על 5.5%, הרמה הגבוהה ביותר ב-23 השנה האחרונות, ירדה אתמול ב-0.5%.
מה המשמעות של הורדת הריבית? כשהריבית יורדת, הכסף הופך "זול יותר" והצריכה וההשקעות עולים. התגברות הצריכה עלולה להביא לעליות מחירים ולכן אחד הכלים למלחמה באינפלציה הוא העלאת ריבית. זו גם הסיבה שלא נראה בקרוב הורדת ריבית בישראל. אולם בארה"ב, בניגוד לישראל הגיעו להבנה כי גם אם הריבית תרד, האינפלציה תמשיך במגמת התמתנות ולכן החליטו לשנות את כיוון הריבית. "יש איזון טוב יותר בין הביקוש להיצע, והפחתת לחצי האינפלציה", הסביר יו"ר הפד, ג'רום פאוול, לאחרונה.
צמצום הפער
רינת אשכנזי, כלכלנית ראשית של הפניקס בית השקעות הסבירה אתמול כי הפחתת ריבית בארה"ב לצד אי-שינוי בריבית בארץ מצמצמת את הפער בין שתי הריביות כשהמהלך הזה מחזק את השקל. על פניו, פחות כספים יצאו מישראל לחו"ל למדינות שבהן הריבית גבוהה יותר. שקל חזק יותר מקטין את הלחץ של מחירי היבוא ולכן נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון שנלחם באינפלציה, אולי פחות ימהר להעלות את הריבית בישראל. כל זאת בהנחה ששוק המט"ח לא יושפע מהסלמה במצב הביטחוני.
לדבריה, הפחתת ריבית צפויה להטיב עם אפיקי השקעה שונים, שנהנים כשהריבית יורדת. ככלל, שוק ההון נהנה מסביבת ריבית נמוכה או שנמצאת במגמת ירידה כי קל יותר לגייס כסף זול להשקעה.
אשכנזי מסבירה שאם הכלכלה האמריקאית גולשת למשל למיתון, המשקיעים יעדיפו סקטורים דפנסיביים כמו קמעונאות מזון, תשתיות ואולי גם ענקיות טכנולוגיה. אם הכלכלה האמריקאית חזקה יחסית, המניות הקטנות והבינוניות ייהנו (רגישות יותר לעלויות המימון) וגם סקטורים כמו בנקים, אנרגיה, חומרי גלם, צריכה.
לדברי אשכנזי, הוזלת הריבית בארה"ב ובמדינות אחרות בעולם וחזרה לסביבת ריבית נמוכה יותר, עשויה לסייע עם הזמן גם לגיוסי הון של חברות, עם דגש על הייטק. הכסף זול יותר ומושך משקיעים.
לא בישראל
החלטת הריבית הבאה בישראל תהיה ב-9 באוקטובר ואין שום סיכוי שהריבית תופחת לאחר מדד שעלה בשיעור של 0.9% באוגוסט. לפיכך פער הריבית בין ארה"ב לישראל הצטמצם בחצי אחוז - 4.5% בישראל לעומת 5%-4.75% בארה"ב.
קצת באיחור
איך יושפע שאר העולם? אם בדרך כלל הפד, בשל חשיבותו והשפעת הכלכלה האמריקאית, לרוב מוביל את המדיניות העולמית, הפעם זה לא המקרה. הבנק האמריקאי מוריד את הריבית בארה"ב באיחור לעומת כלכלות מובילות בעולם כמו קנדה או גוש היורו.
בסוכנות דירוג האשראי פיץ' מעריכים כי מדיניות ההקלה המוניטרית של הורדת ריביות תהיה "מתונה" במונחים היסטוריים.
לפי התחזיות של הסוכנות, בשנה הבאה תופחת הריבית ב-1.25% בסך הכל, וב-2026 - ב-0.75%. כלומר, לפי הערכה זו, במשך 25 חודשים הבנק המרכזי יוריד את הריבית ב-2.5%.
הפחתת ריבית צפויה להטיב עם אפיקי השקעה שונים, שנהנים כשהריבית יורדת. שוק ההון נהנה מסביבת ריבית נמוכה או שנמצאת במגמת ירידה כי קל יותר לגייס כסף זול להשקעה