כמעט שנה אחרי האסון של 7 באוקטובר חזרתי לעוטף עזה. המקום הכל כך אהוב עליי שעד אותו אוקטובר נורא ביקרתי בו לא מעט. הגעתי אל מפעל יד מרדכי שמעל 90 אחוז מעובדיו היו מפונים עד לא מזמן, ולמרות הכל הם ממשיכים לייצר דבש נפלא ושמן זית. בתוך המסירות הלא מובנת מאליה הזו, פגשתי את ברק בן ימין.
ברק הוא מנהל הייצור והלוגיסטיקה של יד מרדכי, איש מרשים ונעים, שכבר 15 שנה מתגורר בנתיב העשרה עם אשתו איה וארבעת ילדיו, לשם טרם חזר מאז אותו יום טרגי. "מהרגע שהתחילו האזעקות בבוקר, הפסיק החשמל באזור, בקושי הייתה קליטה אז לא ידענו כמעט מה קורה מסביב. מה קורה בבארי, בניר עוז. בכל הקיבוצים מסביב. מבחינתנו, חשבנו שהאירוע מתרחש רק בנתיב העשרה", הוא משחזר. "רק כששמענו את היריות קרובות, ובדיעבד התברר שרצחו את השכנים שלנו, הבנו שמדובר באירוע גדול ושיש חדירת מחבלים".
ברק מספר שלקראת השעה 17:00, כשהם מבינים שעוד רגע יהיה חושך מוחלט, מחליטים בני המשפחה לברוח צפונה כדי לא להישאר באפלה מוחלטת. רק אז, אחרי שהגיעו למקום מבטחים בשעות הערב, הם מתחילים לעכל את סדר הגודל של המתקפה וגם מתבשרים: גיסו של ברק נרצח.
לאחר חודש, ברק וחלק מעובדי המפעל כבר חזרו לעבוד. לאט-לאט, במשמרות קצרות שעם הזמן התארכו, מייצרים ואורזים דבש, גם כשהמראות הקשים עדיין טריים בראשם. "בחזרה שלנו לעבודה היה משהו תרפויטי. פתאום חזרנו להתעסק בדברים נורמליים, אמנם חומריים אבל שגרתיים, ולא רק בהלוויות וריצה משבעה אחת לשנייה".
2 צפייה בגלריה
yk14084742
yk14084742
"החיטה עוד תצמח שוב", ברק בן ימין | צילום: באדיבות יד מרדכי
כשאני מספרת לו שאני רוצה להכין עוגה עם הדבש המתוק והנהדר שלפני רגע נמזג לבקבוקים על ידי עובדי המפעל, הוא אומר בהתרגשות, "החיטה עוד תצמח כאן שוב". לא נותר לי אלא להצטרף אליו לתקווה הכל כך חשובה הזאת ולאחל לכולנו שנה הרבה יותר טובה.

עוגת דבש ופרחי תפוחים

מה צריך לתבנית 30X20 או תבנית בקוטר 24:
- 4 ביצים L
- 1 כוס סוכר לבן
- 1 כוס שמן
- 1 כוס תה חזק – כל סוג שאוהבים
- 1/2 בקבוק (200 מ"ל) דבש יד מרדכי
- 500 גרם קמח
- 1 שקית אבקת אפייה
- 1 כפית סודה לשתייה
- 3 תפוחים מכל סוג שאוהבים
2 צפייה בגלריה
yk14084741
yk14084741
(עוגת דבש ופרחי תפוחים)
כך עושים:
1. חותכים את התפוחים במנדולינה לפרוסות דקות וחוצים אותן לחצי (אל תטרחו לגלען לפני הפריסה, הגרעינים יוצאים מעצמם במהלך הפריסה, ואם נשאר אחד או שניים, תרחיקו אותם עם היד). ממלאים סיר בהרבה מים ומוסיפים 3-2 כפות סוכר. מביאים לרתיחה עדינה ומוסיפים את התפוחים. מבשלים אותם בפנים בערך 15 דקות, או עד שהם רכים אבל עדיין שומרים על צורתם.
2. בקערה גדולה שמים את הביצים והסוכר וטורפים היטב עד שמתחילות להיות בועות קטנות. בערך 10-5 דקות.
3. מוסיפים שמן, תה ודבש וטורפים היטב.
4. מוסיפים קמח, אבקת אפייה וסודה לשתייה וטורפים עד שנוצרת בלילה אחידה.
5. מעבירים את הבלילה לתבנית, יוצרים פרחים/סלסולים מחצאי פרוסות התפוחים ומניחים אותם למעלה בצפיפות.
6. אופים בתנור שחומם מראש ל־165 מעלות במשך שעה או עד שהחלק העליון זהוב מאוד, וקיסם המוחדר למרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.