איפה, איפה, איפה, איפה העוגה? שאלה טובה. והתשובה: היא עדיין כאן, אבל אם תנסו לחפש אותה כדי להראות לילדים שלכם או להיזכר בילדותכם, תיתקלו בקשיים.
דורות של ילדים ישראלים גדלו על הקלטות האלה: "טיף וטף לטף", "דיג דיג דוג", "פים פם פה", "חיבוקי", "כמו גדולים". הן החלו כקלטות וידיאו, בהמשך הומרו לדי-וי-די, ושם למעשה נשארו. בניגוד לשירים, לסרטים ולסדרות מכל הזמנים – שאפשר למצוא ברשת או בשירותי הטלוויזיה השונים – רבות מקלטות הילדים האיקוניות לא מצאו את דרכן לשם, ואפילו היוצרים שלהן מתקשים להשיג אותן.
סמדר שיר, לדוגמה, שחיברה את מילות השירים לקלטות רבות, בעיקר של אורנה ומשה דץ, אומרת שאין לה אפשרות להראות את החומר הזה לנכדיה כיום. "מאות שירים שכתבתי ל'טיף וטף', ל'כבשה שושנה', ל'חיבוקי' ועוד – נעלמו מהעין ומהאוזן, כאילו מישהו מחק אותם", היא כועסת. "לפני 20 שנה דץ ואני דאגנו מריבוי הקלטות המזויפות שפגע בהכנסתנו. עכשיו לא אתנגד לשום מהלך שישמר את החומרים האלה".
גם כלת פרס ישראל נורית הירש, שחתומה על קלטות שנמכרו במאות אלפי עותקים, לא יודעת לאן נעלמו יצירותיה. "הורים כותבים לי שהם מחפשים את 'דיג דיג דוג' או את 'פים פם פה', ואני עונה שאני בעצמי לא יודעת היכן אפשר להשיג אותן", היא אומרת. "זה לא קיים ברשתות החברתיות ולא ביוטיוב. כאילו הקלטות האלה נמחקו. כואב לי שאין להן זכר".
אז לאן נעלמו הקלטות? רוב המותגים של אז הופקו על ידי חברת MCI. לפני 16 שנה נמכרה החברה ל-NMC יונייטד, וחברה זו העלתה את התכנים לאתר בשם youkid, שלא רבים מודעים לקיומו, ושם אפשר לצפות בקלטות עם רכישת מינוי. באתר ניתן למצוא גם מותגים לילדים שיצאו בחברה אחרת, שעדיין קיימת - קלסיקלטת.
מ-NMC נמסר שהתכנים משובצים גם בערוצי "כוכבי הילדים" שמוצעים בכל פלטפורמות הצפייה. "חלק מהערוצים הם בתשלום, לפי החלטת הפלטפורמות", הוסיפה החברה.