נתונים חדשים שפירסמה אתמול הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) מצביעים על מגמת עלייה מדאיגה בשנת 2023 במספר הישראלים שעוברים לשהות זמן ממושך בחו"ל.
לפי הנתונים, כ-55,300 ישראלים עזבו את הארץ לשהות ממושכת ב-2023, עלייה קלה ביחס לשנים קודמות. מנגד, רק כ-27,800 ישראלים שבו לארץ במהלך השנה, שמהווה מאזן הגירה שלילי, עם כ-27,500 יותר עוזבים מאשר חוזרים.
שלושה זוגות צעירים שבחרו לעזוב את הארץ בשנה האחרונה, שיתפו את "ידיעות אחרונות" בשיקולים שהביאו אותם לארוז את מיטלטליהם ולעבור מעבר לים.
1 צפייה בגלריה
צילום: דנה קופל
צילום: דנה קופל
צילום: דנה קופל
נ' ומ' היגרו מישראל לספרד יחד עם בתם בת השלוש וחצי, כחודש לפני 7 באוקטובר. "ברגע שהבנו לאן נושבת הרוח אחרי הבחירות, ושסמוטריץ’ ובן גביר מקבלים תפקידים משמעותיים בממשלה, הבנו שזה הולך לכיוון לא טוב", שיתפו. "זה היה תהליך, אבל ההחלטה עצמה קרתה ברגע. אנחנו מתגעגעים לארץ, לאנשים, למזג, לחום. ממשיכים לעקוב אחרי כל מה שקורה בארץ. עזבנו את ישראל, אבל ישראל לרגע לא עזבה אותנו".
“יכול להיות שבעתיד כן נחזור לישראל״, אמרה נ׳. “יכול להיות שאם הליברליות והשפיות תחזור, ואם יהיה איזשהו צהר לשלום, יכול להיות שכן נחזור לארץ.”
גם שי ומיכל לויטה, בני 35 שעברו לברלין לפני מספר חודשים, עשו זאת בעקבות השינויים הפוליטיים. ״כבר כמה שנים ששיחקנו עם הרעיון של לצאת לטיול ארוך. בעקבות הרפורמה המשפטית וחוסר השוויון בנטל, התחזק אצלנו הצורך להפוך את 'הטיול שלנו' להכנה לאפשרות מגורים בחו"ל", הסבירו. "אנחנו עדיין לא יודעים לכמה זמן נשאר. הגדרנו לעצמנו מינימום של שנתיים כדי להכיר את השפה, התרבות ואפשרויות התעסוקה שלנו, וכדי להיות מסוגלים לחיות גם בארץ וגם בחו"ל. התהליך שלנו הוא בחירה מתמדת".
בניגוד אליהם, בני הזוג אליסה צוי ואור מעוז בני ה-28 החליטו במאי 2023 להגר לתאילנד, בשל הפילוג בעם. "מגיל צעיר חשבנו על רילוקיישן כמשפחה", סיפרה אליסה. "אחרי הקורונה הכל התרסק, לא נשארה לי יציבות ולקח לי זמן לחזור לשוק העבודה. ההפגנות בקפלן די היו הקש ששבר את גב הגמל. נמאס מהפילוג שזה עשה, נמאס מהפקקים, לכל מקום היה לוקח שעה להגיע ולחזור רק בגוש דן״.
אליסה לא שוללת חזרה עתידית לישראל. "יש מין הקלה לחזור לחו"ל - תאילנד נהייתה הבית שלי", אמרה. "מאמינה שנבוא לבקר, וגם לא מתכננים לחיות בתאילנד לנצח אלא להמשיך לטייל".