המלחמה בצפון משפיעה באופן מיידי על תנועת הקונים במרכזי הקניות ולמרות שמדובר בימים שלפני החג שהיו אמורים להיות ימי שיא במכירות, הקניונים ריקים. "אנחנו בקושי מגיעים לשליש קופה", אומר גלעד אלמוג, מבעלי רשתות בתי הקפה גרג וביגה. זה מצב המסחר כרגע בצפון: בבתי הקפה מדברים על ירידה של עד 70%. ברשתות האופנה ירידה של 50% במכירות.
"ישראלים כבר לא מתרגשים מאזעקות. יש אזעקה - הולכים לממ"ד בקניון וחוזרים", אמרו לנו באחת מחברות הקניונים, "אבל אם יש יירוטים, רסיסים, נפילות - אז נשארים בבית. המצב משתנה משעה לשעה והכל מאוד דינמי. מה שבטוח יש ירידה בפדיונות".
חיפה, הקריות, עפולה, טבריה, נצרת, ירכא, נהריה, נוף-הגליל ומגדל-העמק – כל הקניונים ומרכזי הקניות ביישובים האלה וסביבתם נמצאים בימים אלה במצב של פתיחה וסגירה לסירוגין.
לדוגמה, חנויות h&m בנצרת, חיפה והקריון היו סגורות ביום שלישי. "בכל יום אנחנו עושים הערכת מצב בהתאם להנחיות", נמסר מהרשת. ברשת באג מדווחים שהתנועה בקניונים בצפון דלילה מאוד. "אנשים לא מסתובבים בקניון, הם מגיעים לקנות בדיוק מה שהם צריכים. באג נחשבת לרשת חיונית שמוכרת כבלים, תחנות כוח ביתיות ומוצרים שמספקים תעסוקה לילדים ומבוגרים - קונסולות משחק, טאבלטים, מחשבים, צעצועים".
במרכזי ביג מסרו שהמרכזים פתוחים והם מאפשרים לשוכרים לא לפתוח חנויות, אך רובן פתוחות. בעזריאלי מסרו: "אצלנו הקניונים פתוחים כרגיל". בקניוני עופר מסרו: "הקניונים בצפון פתוחים ופועלים בהתאם להנחיות פיקוד העורף. מרבית החנויות פתוחות".
ברוב הקניונים יש חנויות חיוניות כמו רשתות מזון ופארם. לכן אומרים בענף: "הקניונים נפתחים תחת הגבלות – אם יש מרחב מוגן אפשר לפתוח, אבל חנויות נפתחות ונסגרות לפי אזעקות וכנראה עדיף היה לסגור בכלל מבחינת חלק מהעסקים. בשביל לשפר את מצב הרוח אנחנו פותחים, אבל כשהפדיונות נמוכים קשה לשלם שכירות ומשכורות".
באחד הקניונים ציינו, כי "הרוב המכריע של השוכרים פותחים את החנויות, תלוי בקניון, תלוי באינטנסיביות. אפשר לראות שבחנות הענק החדשה של ג'מבו היוונית בחוצות המפרץ יש עדיין תורים למרות המצב. ואנשים מגיעים גם לאיקאה. זה קשה כי אנחנו לקראת חגים, אבל אנחנו כן רואים שמצב הרוח של הצרכנים טוב, הם רוצים לקנות. לפעמים זה לא מתאפשר".
אלמוג מהרשתות גרג וביגה מתאר את ההתלבטות: "מדי בוקר אנחנו עושים הערכת מצב עם סניפי חיפה, קריות, יקנעם, עפולה ומחליטים באותו יום אם לפתוח, ממש לפי המצב באותו רגע. למשל הקיריון, ביום הראשון למבצע מול חיזבאללה, העובדים שלנו הגיעו לפתוח את הסניף והנהלת הקיריון אמרה שלא פותחים. אחרי כמה שעות, פתאום הם כן פתחו. ביום שני ב-16:00 אמרו לכל השוכרים לצאת מהקיריון, כי התכוננו לאזעקות. בשלישי לא פתחנו את הסניף בקיריון וגם לא את הסניף של ביגה ברחוב אחי אילת בקריית-חיים". לדברי אלמוג, "את סניף יקנעם פתחנו אבל זה בעיקר חיילים והמחזור שם הוא סביב 30%. הסניף בנצרת פתוח אבל אין תיירות פנים והמקומיים פחות יוצאים כרגע. בקניון עזריאלי חיפה וגרנד קניון עופר חיפה, לא סגרו את הקניון אבל פותחים ברצף רק עד 19:00-17:00. אבל גם שם אנחנו בקושי מגיעים שם לשליש קופה". יש עובדים שלא מגיעים לעבודה?
אלמוג: "יש עובדים שביומיים הראשונים לא הגיעו לעבודה כי ההורים לא הרשו להם. המלצרים אצלנו הם הרי חברה צעירים בני 20-19. מבחינת לקוחות מגיעים אנשים מבוגרים, פחות משפחות. גם אם הילדים בבית, ההורים לא יישבו איתם בבית קפה. זה פוגע בקופה משמעותית – זאת פתיחה לשם פתיחה בלבד. אין לה משמעויות כלכליות. לעומת זה ביתר האזורים, דרומה מחדרה ופרדס-חנה: הקופות כמעט ללא פגיעה, כי בערב המאוחר יש מעט פגיעה. אם יחלו אזעקות תכופות במרכז – המצב כמובן ישתנה".
"אנחנו פותחים בשביל לשפר את מצב הרוח, אבל כשהפדיונות נמוכים קשה לשלם שכירות ומשכורות"