סין ביצעה אתמול, לראשונה באופן פומבי, ניסוי בטיל בליסטי בין-יבשתי בעל יכולת נשיאה של ראש קרב גרעיני, ושיגרה אותו עם ראש קרב דמה לאוקיינוס השקט. במשרד ההגנה הסיני אמרו כי "הטיל נפל באזור המיועד והיה ניסוי שגרתי במסגרת אימון שנתי".
אלא שהניסוי הזה אינו שגרתי. הוא מגיע על רקע המתיחות העולה בין סין וארה"ב, ההתגרויות הגוברות מצד סין בים דרום סין מול הפיליפינים, מול יפן ובעיקר מול טייוואן שחרדה מניסיון פלישה. לא ברור מהדיווחים באיזה טיל בליסטי מדובר, אך בבייג'ינג הבהירו שעידכנו את המדינות הרלוונטיות מראש. למרות זאת, ביפן אומרים שלא קיבלו כל עדכון מראש.
לפי ה-BBC, סין מבצעת לרוב את הניסויים שלה בנשק הגרעיני בשטחה הטריטוריאלי, ונראה שהשיגור אתמול הוא הפעם הראשונה מאז 1980 שסין שיגרה טיל בליסטי בין-יבשתי לעבר המים הבינלאומיים.
מומחים הבהירו אתמול כי זו בהחלט הפעם הראשונה מזה זמן רב שסין משגרת טיל שכזה מחוץ לשטחה וגם מודיעה על כך רשמית. ג'ון ריג', פרשן אמריקאי לנושאי ביטחון, אמר כי "ייתכן וסין ביצעה את הניסוי כמסר לארה"ב".
בזמן שסין וארה"ב מנסות לצנן את המתיחות ביניהן בשלל נושאים, בייג'ינג מגבירה את ההתגרויות שלה באסיה, כולל חיכוכים הולכים וגוברים בים מול הפיליפינים, חדירת מטוסים לתוך השטח האווירי של יפן, ואיומים גוברים על "איחוד מחדש", בכוח, עם טייוואן שסין רואה אותה כאי השייך לה.
סין מקיימת בשבוע האחרון תמרונים ימיים במשותף עם רוסיה, ושתי המעצמות העמיקו מאוד את שיתוף הפעולה הצבאי ביניהן. לפי דיווחים שונים, לסין יש כיום 500 ראשי קרב גרעיניים, מתוכם 350 מותאמים לטילים בליסטיים בין-יבשתיים.
במקביל, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין איים אתמול על המערב, כשאמר שמוסקבה עשויה להשתמש בנשק גרעיני גם במקרה של מתקפה קונבנציונלית נגדה. בנוסף הוא הזהיר שרוסיה עשויה להשתמש בגרעין אם היא תקבל מידע על מתקפה מסיבית שעומדת לצאת לפועל.
הפגנת השרירים הסינית מופנית גם כלפי פנים. ה"וול סטריט ג'ורנל" חשף אתמול כי אחד הכלכלנים הבכירים במדינה, ז'ו הנגפנג, נעצר והועלם בחודש אפריל האחרון לאחר שמתח ביקורת על הנשיא שי ג'ינפינג ועל האופן שהוא מנהל את הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. לפי הדיווחים, את דברי הביקורת מתח הנגפנג בדיון סגור ברשת החברתית WeChat.
זמן קצר לאחר מכן הנגפנג נעלם וכעת מתברר שהוא נחקר ונעצר על ידי השלטונות והודח מתפקידו כסגן מנהל "המכון לכלכלה" ב"האקדמיה למדעים חברתיים" הקשורה למפלגה הקומוניסטית ולשלטון.
לפי הדיווחים, מעצרו מגיע על רקע מאמצי השלטון הסיני לדכא ביקורות על בריאותה הכלכלית של המדינה. לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", אקדמאים, אנשי עסקים בכירים ואישי ציבור משפיעים נעצרו, נכלאו או נאלצו לעזוב את המדינה. זאת במקביל להידוק שליטת השלטון על כל המידע הקשור לכלכלת המדינה, שלפי דיווחים אינה נמצאת במצב טוב.