שעה קלה לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו המריא במטוס כנף ציון לניו-יורק - מיד בתום ישיבה דרמטית של הקבינט המדיני-ביטחוני - כדי לנאום היום בפני העצרת הכללית של האו"ם, הונחה על השולחן ההצעה של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא צרפת עמנואל מקרון, בתמיכת יותר מעשר מדינות, להפסקת אש מיידית שתימשך 21 ימים שבמהלכם ייערך מו"מ במטרה להגיע להסדר דיפלומטי.
עוד קודם לכן העניק נתניהו אור ירוק לנסות להגיע להפסקת אש זמנית, ושלח את השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, שהתלווה אליו לטיסה, להיפגש עם מזכיר המדינה אנתוני בלינקן. לא ברור אם ההחלטה של האמריקאים לפרסם את היוזמה כשנתניהו באוויר הייתה מכוונת או לא, אך התוצאה הייתה שהקואליציה של נתניהו יצאה מיד נגד הפסקת אש זמנית.
השר בצלאל סמוטריץ' אמר כי "המערכה בצפון צריכה להסתיים בתרחיש אחד: ריסוק חיזבאללה. אסור לתת זמן לאויב להתאושש מהמכות הקשות שחטף". השר איתמר בן גביר איים: "במידה ותיחתם הפסקת אש זמנית, עוצמה יהודית אינה מחויבת לקואליציה. אם ההפסקה הזמנית הופכת לקבועה, נתפטר מהממשלה".
במקביל, קיים הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי הערכת מצב בנוגע להסלמה בצפון, והבהיר כי "צריך להמשיך לתקוף את חיזבאללה. שנים חיכינו להזדמנות הזו". בשעות הצהריים התכנסו בקריית-שמונה ראשי היישובים לישיבת חירום סוערת, שבה ביקשו להביע את עמדתם הנחרצת נגד כל ניסיון לעצור את המערכה בשלב זה. את המפגש קטעה אזעקה, ואחריה פיצוצים מחרישי אוזניים ופטריות עשן בעקבות פגיעת טיל סמוך לעיר. במהלך אתמול נורו לצפון הארץ כ-150 שיגורים מלבנון. בשעות הערב, לאחר מטח לגליל התחתון, הודיע מד"א על פצוע מרסיסים בכפר מנדא.
ראש המועצה האזורית מבואות החרמון, בני בן-מובחר, אמר כי "הפסקת אש עם ארגון טרור מתועב משדרת חולשה ונאיביות". ראש עיריית קריית-שמונה, אביחי שטרן, הוסיף כי "כל ניסיון לחתום על הסכם שיוביל להפסקת אש זמנית או בכלל הוא בגדר קביעת גזר דין מוות לעתיד הצפון ותושביו. אנו דורשים באופן חד-משמעי מממשלת ישראל הכרעה, ניצחון והחזרת הביטחון באופן מוחלט לתושבי הצפון".
לאחר שפורסמו דיווחים לפיהם ישראל מאשרת את הפסקת האש והיא תיכנס לתוקף תוך כמה שעות, נאלצה לשכת רה"מ לפרסם הודעת הכחשה מכנף ציון, מגובה 30 אלף רגל: "הידיעה על הפסקת אש לא נכונה. מדובר בהצעה אמריקאית-צרפתית, שרה"מ אפילו לא הגיב לה". לאחר מכן נתניהו אף אישר מחדר הישיבות במטוס את חיסולו של מפקד היחידה האווירית של חיזבאללה. כשנחת, נשא הצהרה לפיה "אנחנו ממשיכים להכות בחיזבאללה בכל הכוח, ולא נפסיק עד שנשיג את כל יעדינו".
אבל למרות ההכחשה, לפי גורמים שבקיאים במגעים מאחורי הקלעים ההצעה הייתה תוצאה של תיאום הדוק בין ארה"ב לצרפת שעבדו עליה במשך שבועות. גם ישראל וגם לבנון היו בסוד הדברים. כעת נוצרה הזדמנות לקדם את היוזמה לקראת עצרת האו"ם, כשכל המנהיגים בניו-יורק.
"לא היו הבטחות חד-משמעיות שהצדדים יאמצו את היוזמה, אבל התייעצו איתנו קודם והיה לנו מידע שאיפשר את פרסום ההצהרה", אמרו הגורמים, "ואז הגיעו התגובות מהפוליטיקאים בישראל וגם תגובות מהצד הלבנוני. לא ציפינו לתגובות האלה מצד ביבי, הערכנו שהוא יאמץ את זה או לפחות יברך על היוזמה".
בבית הלבן אמרו אמש כי "ההצהרה תואמה עם ישראל, עדיין עובדים על הפסקת אש זמנית". ראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי, המריא לניו-יורק ברגע האחרון אחרי שכבר ביטל את ביקורו בעצרת האו"ם בתחילת השבוע. הוא נפגש עם בלינקן, עם מקרון ועם השליח המיוחד עמוס הוכשטיין, והודיע כי "הפסקת אש בין לבנון לישראל היא בהחלט אפשרית".
בכיר שנכח בדיון בקבינט נתן הסבר שונה לזיגזג של נתניהו. לדבריו, "ביבי רוצה הסדרה תוך כדי הפעלת כוח. לדעתי הוא לא רוצה הפסקת אש מוקדמת מדי, אלא רוצה להביא לעוד ועוד קיזוז יכולות. נסראללה לא יסכים באמת לסגת עם כל הסידורים בלי שיהיה חייב ובלי שיפסיד. נתניהו חושב שאנחנו עוד לא שם".
נתניהו ינאם באו"ם בשעה 16:30 (שעון ישראל). הוא צפוי להתמקד בדבריו באיום האיראני, וכנראה יציג מידע על התקדמות תוכנית הגרעין. כפי שחשף נדב איל ב-ynet, רה"מ שוקל להודיע באו"ם כי סיימנו את הלחימה העצימה בעזה.