מהו דירוג אשראי?
באופן כללי מדובר בדירוג שמגדיר את היכולת של מדינות לפרוע הלוואות בעתיד. סוכנויות דירוג האשראי בוחנות נתונים כלכליים שונים של מדינות כמו גם סיכונים גיאופוליטיים ואחרים שמשפיעים על הכלכלה וכן את היקף ההתחייבויות הקיים שלהן, ולפי כל אלה קובעות את הדירוג. ככל שהדירוג של המדינה גבוה יותר, כך התשואה שעליה להעניק למשקיעים נמוכה יותר, כיוון שהיא מצביעה על סיכון נמוך יותר. מי שמלווים לארה"ב או לגרמניה ינקבו בריבית נמוכה בהרבה מאשר מי שמלווים לפרו למשל.
מה המשמעות בשטח?
מדינת ישראל כבר משלמת ריביות גבוהות בהרבה מאלה ששילמה רק לפני חודשים ספורים, והריבית הזאת צפויה עוד לעלות. אותן ריביות גבוהות צפויות להתגלגל גם לכיס של כולנו - בעיקר משום שממשלה שמסתבכת בהלוואות יקרות יותר תיאלץ לצמצם את הוצאותיה במתן שירותים לאזרחים - ולכן הפחתת תמיכה בתחומי הרווחה הבריאות וקיצוץ בתקציבי חינוך ובענפים נוספים יפגעו באזרחים כבר בשנת התקציב הבאה.
איך זה יפגע במשקי הבית?
מצב התקציב המתדרדר לגירעון עמוק יחייב לבצע כבר בקרוב צעדים כואבים של העלאות מסים וקיצוצים בתקציבי משרדי הממשלה, כלומר בשירותים לאזרחים. כבר עכשיו ידוע ששיעור המע"מ יעלה ב-1% ל-18% וגם מס הבריאות יועלה בינואר הקרוב. עוד מתכננת הממשלה בתקציב לשנת 2025 להקפיא את כל תשלומי הקצבאות לזכאים ואת מדרגות מס ההכנסה, נקודות הזיכוי ואת תוואי עליית השכר במגזר הציבורי ואת עדכון שכר המינימום והיא רוצה להטיל מיסים חדשים על הפנסיות וקרנות ההשתלמות. הדוח הקשה של מוד'יס ועיכוב חלק מהסיוע האמריקאי ייאלצו את הממשלה לשקול כעת לא רק לא לסגת מצעדים שכבר הוצעו אלא אף להוסיף עליהם. אין כבר ספק שאנחנו צפויים לירידה משמעותית ברמת החיים.
מה יקרה עכשיו?
במשרד האוצר יתחילו כבר היום דיונים בצורך לפתוח בפעם השלישית השנה את תקציב המדינה הנוכחי ולהגדיל את הצעדים הדרושים בשנת התקציב הבאה, 2025. הסיבה: גירעון עצום נוסף שצפוי השנה בשל התרחבות המלחמה בלבנון ועיכובים בהעברת כספי הסיוע מארה"ב. כל זאת לצד הדוח החמור והורדת דירוג האשראי של ישראל בשתי רמות בלילה האחרון על ידי חברת מוד'יס. גורם בכיר באוצר התבטא בסוף השבוע, כי אין כלל ספק שהתאמות תקציביות – הטלת מסים וקיצוצים בתקציב – בסכום שנע בין 35 ל-40 מיליארד שקל בשנת 2025, כפי שמתכנן שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', לא יספיקו כעת, והסכום של הצעדים יצטרך להסתכם לפחות ב-50 ואף ב-60 מיליארד שקל.
הדוח של מוד'יס ישפיע גם הוא על מצבה הכלכלי של ישראל וצפוי לפגוע בהשקעות ובגביית המסים בשל צמצום הפעילות הכלכלית במשק כבר בזמן הקרוב וגם בשנה הבאה.