גל ביטולי הטיסות לישראל וממנה של חברות התעופה הזרות גרם למצוקה גדולה בקרב עשרות אלפי ישראלים, רגע לפני ראש השנה. כולם מנסים למצוא פתרונות, פה ושם, כדי לזכות בעיקר במושב באחת מחברות התעופה הישראליות שממשיכות לפעול ומנסות לעמוד בעומסים.
בעקבות ההסלמה בלבנון, הדרך חזרה הביתה הפכה מורכבת מאוד, וגם יקרה: ישראלים בקפריסין שמצאו מקומות אחרונים פנויים בטיסת ארקיע נדהמו מהמחיר, שעמד באחד מהמקרים על 832 דולר לכיוון אחד.
זהבית חבא מקריית-מלאכי הייתה תקועה אתמול עם בעלה בלרנקה שבקפריסין לאחר שטיסתם בחברת וויז אייר בוטלה. "ניסינו למצוא מושבים פנויים בטיסות של ישראייר, בלו בירד ואל על – אבל לא היה אפילו מושב אחד פנוי ביומיים הקרובים", סיפרה, "בסוף הצלחנו למצוא בארקיע כרטיסים לטיסות בסכומים של 832 דולר ו-783 דולר. אנחנו בסך הכל רוצים לחזור לפני החג לשלושת הילדים שהשארנו בארץ".
בארקיע פירסמו בתגובה כי "בהמשך להמלצת הרשות האירופית לבטיחות בתעופה, חברות זרות רבות הודיעו על ביטולי טיסות לישראל. ארקיע, שנרתמת להחזיר ישראלים הביתה, מגבירה את לוח הטיסות לאתונה ולרנקה. החברה מנהלת את מחירי הטיסות בהתאם לרמות הביקושים ועושה כל מאמץ לסייע לנוסעים לממש את חופשתם ולהחזיר את כולם הביתה בשלום".
שירלי כהן עורקבי, סמנכ"ל אשת טורס, הסבירה כי "ההחלטה של הרשות האירופית היא דרמטית. מדובר בהחלטה תקדימית שגוזרת מצור תעופתי על ישראל. אלפי לקוחות ואולי אפילו עשרות אלפים עלולים להיתקע בארץ או בחו"ל ללא אפשרות לצאת או לחזור. משרד התחבורה חייב לקדם מיד את שדה התעופה רמון כשדה אלטרנטיבי לטיסות בינלאומיות. זהו שדה שנבנה כחלופה לנתב"ג וערוך לקבלת טיסות מאירופה".
תסתדרו לבד
על פי החוק, מי שנמצא בחו"ל וטיסתו בוטלה על ידי חברת התעופה בשל המלחמה זכאי להחזר על כרטיס הטיסה בלבד. כמו כן הוא נדרש לחפש בעצמו טיסה חלופית. כך גם במקרה של מי שטיסתו מהארץ בוטלה.
בכל מקרה, המוח הישראלי היצירתי מוצא פתרונות גם בתחום התעופה. למשל סמי יהב ממושב מסלול שבצפון-מערב הנגב. גם הוא ומשפחתו נתקעו בלרנקה. "זה תפס אותנו בדרך לשדה התעופה, 45 דקות טיסה מישראל", סמי מספר, ופתאום היא מתבטלת לך. שברנו את הראש מה עושים, כי ראינו כרטיסים באינטרנט, למשל ארקיע, במחיר של כ-940 דולר. עכשיו העניין הוא שאנחנו 17 בני אדם, לא חיפשנו מושב אחד. שניים קיבלו צווי 6 והיו חייבים להגיע לארץ. ויש לי ילד סוכרתי שגם הוא היה חייב לחזור לישראל, כי לא היו מספיק תרופות. פנינו לאלי פרץ מחברת 'עיט שירותי תעופה ותיירות'. הוא התגייס כדי להטיס את הילדון לישראל לקבל את התרופות. אתמול בערב טסנו לארץ בטיסה פרטית, עם עוד אנשים. חוויה של ממש במחיר זול יותר יחסית לבן אדם ממה שמצאנו בארקיע".
מאי דפנאי, בת 26 מרחובות, טסה לווינה בחברת וויז אייר עם בת הזוג שלה עדן. השתיים תיכננו לחזור ארצה שלשום. "20 דקות לפני הבורדינג, כבר יצאה ההודעה הרשמית על חיסול נסראללה, אז הנחנו שיהיו בעיות", היא מספרת, "אבל ברגע שהמטוס המריא – חשבנו שנצליח לחזור ארצה למרות זאת. שעה אחרי שהמראנו הודיעו שאין אישור נחיתה בישראל – אז המטוס הסתובב חזרה לווינה. היינו צריכות להתמקם מחדש, כשעוד לא קיבלנו החזר ואין שום דרך לבקש אותו מול שירות הלקוחות באתר או באפליקציה. כל ההוצאות הן על חשבוננו – מלון, נסיעות, ביטוח".
בינתיים, הוריה של בת הזוג רכשו עבורן כרטיסי טיסה חזרה ארצה להיום בחברת אל על. "אין לנו מושג מה מחיר הכרטיסים, מניחה שהיו יקרים", מוסיפה מאי, "יש תסכול מטורף בעקבות הביטול של הטיסה המקורית, זה מבאס. יש לי עבודה ודברים שהתחייבתי אליהם, הייתי צריכה לדחות הכל. אבל אני משתדלת להסתכל על הצד החיובי בכל דבר – זכינו לראות את וינה עוד קצת והצלחנו ליהנות מעוד מסעדות. ומעל הכל – נסראללה חוסל".
בת שבע אמיר (71) מאילת טסה עם שלוש חברות לווינה בחברת וויז אייר והיו אמורות לחזור אתמול. "בשבת עודכנו שיש הקפאה לכל הטיסות למשך 48 שעות", היא מספרת, "לא חיפשנו טיסה חלופית כי חשבנו שזו רק הקפאה זמנית כמו שהבטיחו לנו. האמנו שאחרי חיסול נסראללה המלחמה תיגמר ונצליח לטוס חזרה ארצה בלי בעיה, אבל מתברר שטעינו". כשהבינו שהטיסה החלופית גם לא תצא לפועל, בת שבע וחברותיה פתחו חמ"ל בניסיון להגיע הביתה. "ישבנו במקדולנד’ס עם כל התרמיליםֿ", היא מתארת, "חיפשנו טיסה פנויה ובכל פעם שהכנסנו את כרטיסי האשראי וקיבלנו אישור תשלום – קיבלנו גם הודעה שלא הושלמה ההזמנה". בינתיים הן רכשו כרטיסים עם שתי עצירות ביניים דרך חברת אוסטריאן איירלינס. "ברביעי נטוס לבלגרד, משם נמשיך בטיסה ללרנקה – ואז נחפש כרטיסים לארץ", בת שבע מספרת, "עוד אין לנו כרטיס מלרנקה ארצה. כל אחת מפעילה את הבעל שלה שיהיה אחראי על איתור הטיסה".
אורות מרחוק
תומר אדורם (31), במקור מאור יהודה, חי עם אשתו נעם בפריז קרוב לשנה, שניהם עובדים בשגרירות ישראל. לארץ הם הגיעו לפני כעשרה ימים. "היינו אמורים להגיע בבוקר אותו היום", הוא אומר, "אבל הטיסה עם אייר פראנס בהלוך גם בוטלה ונאלצנו לקנות כרטיסי טיסה אחרים, עם וויז אייר לסופיה ומשם עם ארקיע ארצה. עדיין לא קיבלנו החזר על הטיסה שבוטלה".
אתמול בני הזוג היו אמורים להמריא חזרה לביתם בפריז, עם אייר פראנס, אבל הטיסה כבר בוטלה בשבת. "זה שינה לנו את כל התוכניות", תומר מוסיף, "כרגע נקבעה לנו טיסה ל-3 באוקטובר. בצד החיובי, יש לנו משפחה להיות אצלה בינתיים, ונזכה לחגוג איתה את החג. ברמה הלאומית אנחנו מבינים את המצב. נסיבות הביטול ברורות בהחלט".
ליאת טמיר (44) ממודיעין טסה עם בעלה אסף ושני הילדים בחברת וויז אייר ללרנקה. הם היו אמורים לחזור בשישי האחרון ארצה. "אחרי שלוש שעות שאנחנו במטוס החליטו שאנחנו לא ממריאים כי אין אישור מישראל", ליאת אומרת, "בהתחלה אמרו לנו שזו בכלל בעיה במטוס, מה שהתברר כשקר. הביאו לנו חטיפים עד שנחנקנו. הורידו אותנו מהמטוס ומצאו לנו לילה באכסנייה שאפילו בטירונות שלי הייתי במקום יותר אקסלוסיבי. זוועה. פשפשים, גועל נפש. יש לי ילדה אוטיסטית בת שלוש, היא סבלה מכל רגע".
המשפחה עודכנה ששובצה לטיסה חדשה בשבת, והיא אכן נחתה בארץ. "חוויה על הפנים", מסכמת ליאת, "לא קיבלנו שום פיצויים בינתיים על ההוצאות שם".