ראש הממשלה בנימין נתניהו מתנגד בתקיפות להקפאת רוב קצבאות הביטוח הלאומי, וכמו כן להעלאת מסים אחדים ולביטול העלאת שכר המינימום ל-6,000 שקל בחודש אפריל הקרוב.
ראש הממשלה מתכוון כתחליף לתמוך בהנחת מס משמעותית לכל מי שיוציא מהחברה את הרווחים הכלואים, בניגוד מוחלט להצעות שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ובכירי משרד האוצר, שמבקשים לעודד את החברות ללא הפחתת המס לשחרר את הרווחים, כאשר מי שלא ישחררו אותם ישלמו מס של 2% על סכום הרווחים הכלואים מדי שנה.
לפי חישובים שנעשו במשרד ראש הממשלה, צעד של מבצע להפחתת המס מ-33% ל-25% על תשלום הדיווידנדים על ידי החברות יכניס לקופת המדינה עשרות מיליארדי שקלים וכמעט לא יצריך צעדים נוספים בתחום העלאות והקפאות מסים, שלהם מתנגדים ראש הממשלה ויו"ר המועצה הלאומית לכלכלה ויועצו הכלכלי של נתניהו, פרופ' אבי שמחון.
בימים הקרובים יתקיים דיון מסכם בלשכת ראש הממשלה לגיבוש הצעדים הסופיים שייכללו בהצעת תקציב המדינה לשנת 2025. בדיון צפויות להתקבל החלטות על הצעדים, כולל קיצוצים בתקציב המדינה, שיהיו גבוהים מ-40 מיליארד שקל, שתוכננו תחילה על ידי שר האוצר, בשל הגידול בהוצאות המלחמה.
כמו כן בשל העיכוב בהעברת חלק מכספי הסיוע האמריקאי, כאשר העיכוב הוא כעת בשווי מוערך של כ-18 מיליארד שקל שיועברו ברובם רק בשנת התקציב 2025, יהיה צורך לפתוח כנראה מיד אחרי החגים בפעם השלישית את תקציב המדינה לשנת 2024 ולפרוץ את התקציב מ-586.5 מיליארד שקל ליותר מ-600 מיליארד שקל.
בינתיים מתקיימים מאחורי הקלעים דיונים על זהות חמישה משרדי הממשלה שייסגרו בהצעת התקציב. על פי החלטת ראש הממשלה, כל מפלגה בקואליציה תוותר על משרד ממשלתי אחד והליכוד יוותר כנראה על שניים או יאחד פעילות של שני משרדים תחת שר אחד.
כל תקציב המדינה וחוק ההסדרים יועברו ב-8 באוקטובר לאישור היועצת המשפטית לממשלה וצוותה, וב-13 בחודש יפורסמו להערות הציבור.
הכוונה היא לאשר את תקציב המדינה בממשלה ב-29 באוקטובר ולהביא את התקציב לאישור בקריאה ראשונה לכנסת ב-1 בדצמבר.
אחר כך יועברו כל פרקי חוק ההסדרים והתקציב לאישור לפחות של ארבע ועדות בכנסת ובעיקר לוועדת הכספים.
בשל קוצר הזמן לא ניתן יהיה כנראה להביא לאישור הסופי של התקציב עד ל-31 בדצמבר, ולכן צפוי שתקציב 2025 יתחיל בנוהל של תקציב המשכי שמשמעותו 1 חלקי 12 מתקציב שנת 2024 בכל חודש עד לאישור התקציב סופית עד ל-31 במארס 2025.
המפלגות החרדיות מאיימות שלא לתמוך בתקציב אם לא יאושר חוק גיוס חדש לצה"ל שיהיה מקובל עליהן.
גורמים במשרדי ראש הממשלה והאוצר משוכנעים שהתקציב יעבור בזמן, וקיים אף סיכוי מסוים שראש הממשלה ינסה להעביר בסופו של דבר תקציב דו-שנתי ודיונים על כך מתקיימים כעת.