משרד המשפטים יצא בחודשים האחרונים במהלך משמעותי למען קשישים ואנשים עם מוגבלויות. נציגים מטעם האפוטרופוס הכללי יפקחו באופן שוטף על טיפול באנשים שמונה להם אפוטרופוס ושהם חסרי עורף משפחתי. המערך החדש תוקצב בסך של כ-3.5 מיליון שקל – כך נודע ל"ממון". האפוטרופוס הכללי של ישראל הוא עו"ד בן ציון פיגלסון, ומערך הפיקוח החדש יתמקד באופן הטיפול והדאגה לאנשים שנפגעה כשרותם המשפטית ויבדוק שצרכיהם ורצונם מקבלים מענה ראוי.
2 צפייה בגלריה
yk14108156
yk14108156
(בתמונות: דירות של קשישים באפוטרופסות שהתגלו בהן ליקויים משמעותיים בפעילות מערך הפיקוח)
מינוי אפוטרופוס נעשה על ידי בית המשפט כאשר אדם עם מוגבלות אינו יכול לנהל את ענייניו. עד עתה, פיקוח האפוטרופוס הכללי התמקד בבדיקות על טיפול נאות בענייניו הרכושיים-כלכליים. כעת הורחב הפיקוח גם לאופן הטיפול של האפוטרופוס בכך שהוא נותן מענה הולם לצרכיו, רצונותיו ורווחתו של אותו אדם.
נכון להיום, חיים בישראל כ-50 אלף אנשים באפוטרופסות, כאשר ב-85% מהמקרים האפוטרופוס המתמנה הוא בן משפחה של האדם, ולרוב הוא מטפל בו באופן מסור ומיטבי. לצד זאת, ב-15% מהמקרים מתמנה אפוטרופוס מקצועי, זאת כאשר אין בני משפחה המעוניינים או מסוגלים לשמש כאפוטרופוסים או שמדובר באדם ערירי.
יש מספר תאגידי אפוטרופסות מוכרים. בעת דיון במינוי אפוטרופוס, נציגים מטעם הרווחה יכולים להמליץ על מינוי תאגיד כשאדם ערירי או שמשפחתו לא מסוגלת לטפל בו מאיזושהי סיבה. לרוב נציגי הרווחה גם ממליצים על תאגיד ספציפי לפי ויסות עומס ושיקולים נוספים ובית המשפט מקבל את ההמלצה וממנה את התאגיד להיות כאפוטרופוס.
במסגרת מערך הפיקוח החדש, נציגי האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים, בהם עובדים סוציאליים וסטודנטים, מגיעים למקום המגורים של אנשים שמונה להם אפוטרופוס, מתרשמים ממצבו באופן בלתי אמצעי ומוודאים שהוא מטופל כראוי. במקרה שנמצאים ליקויים במגורים או באופן הטיפול, האפוטרופוס הכללי עוקב ומוודא את תיקונם.
מחודש מארס 2024 ועד היום בוצעו למעלה מ-500 ביקורים ברחבי הארץ, שבהם אותרו ונחשפו מספר ליקויים בהתנהלות התאגידים שמטעמם מונו אפוטרופוסים לאנשים שנזקקים לכך. בין היתר, נמצאו אנשים המתגוררים בדירות מוזנחות שאינן ראויות למגורי אדם, דירות ללא מים זורמים ועוד.
באחד המקרים הגיעו המפקחים לביתו של שמואל (שם בדוי), בן 68, נפגע בתאונת דרכים שהותירה אותו נכה בכיסא גלגלים ופגוע ראש. שמואל מתגורר בדירה הרשומה על שמו ובחשבונות הבנק שלו כספי פיצויים בגובה 5 מיליון שקל, ומונה לו בעבר אפוטרופוס מטעם תאגיד מקצועי מאחר ונקבע כי אין לו כשרות משפטית לנהל בעצמו את ענייניו.
בביקור הבית נחשפו המפקחים לבית מוזנח, דליפות מן הקירות, וגילו כי המטפלת מקלחת אותו בגיגית בשל תקלה במים שלא טופלה זה מספר חודשים. יתרה מכך, הסתבר לפיקוח כי נציג מטעם התאגיד לא מגיע אליו בכלל, למרות שעל פי הנוהל החל על תאגידי אפוטרופסות – הוא אמור לקבל ביקור לחצי שעה בכל שבוע.
מנכ"ל משרד המשפטים, איתמר דוננפלד: "עם כניסתי לתפקיד מנכ"ל משרד המשפטים זיהיתי חשיבות עליונה בהקמת מערך הפיקוח, שתפקידו לוודא כי אנשים שמונה להם אפוטרופוס מקבלים את הטיפול הראוי לחיים בכבוד. מבחינתי מדובר בדיני נפשות, וחובתנו לוודא כי נעשים מרב המאמצים לרווחת האדם, לשיפור איכות חייו ולקיום רצונותיו. אני מודה למשנה למנכ"ל, עו"ד יעל קוטיק, שהובילה וקידמה את הקמת המערך ולאפוטרופוס הכללי, עו"ד בנצי פיגלסון, ועובדי היחידה".
מחודש מארס 2024 ועד היום בוצעו למעלה מ-500 ביקורים ברחבי הארץ, בהם אותרו ונחשפו מספר ליקויים בהתנהלות חלק מהתאגידים שמטעמם מונו אפוטרופוסים לאנשים שנזקקים לכך. בין היתר, נמצאו אנשים המתגוררים בדירות מוזנחות שאינן ראויות למגורי אדם