הנה עוד סימן לוויכוח שמתנהל עכשיו בצמרת הלבנונית בשאלה מי יהיה הנשיא הבא של לבנון. תזכורת: באוקטובר 2022 עזב הנשיא לשעבר מישל עאון, בתום כהונתו, את ארמון הכהונה בבעבדא. מאז הוא לא מפסיק להתראיין על מצוקותיה של לבנון. והנה, אתמול נחת מטוס תובלה ירדני בביירות עם כמויות גדולות של מזון ותרופות לאזרחי לבנון. מהדלת הראשית הגיח שר החוץ הירדני איימן ספדי, השר הערבי הראשון והיחיד שטרח להגיע לביירות מאז 7 באוקטובר.
השר הירדני פגש את ראש הממשלה בפועל, המיליארדר נג'יב מיקאתי, שמתחנן להשתחרר מהתפקיד ולחזור לעסקי הבנייה שלו ברחבי העולם; את יו"ר הפרלמנט נביה ברי, שנמצא בחזית הפוליטית של לבנון כבר עשורים, וקשור, בשל מוצאו השיעי, ביחסים מורכבים עם חיזבאללה בלבנון; ואת הרמטכ"ל ג'וזף עאון. כאן אפשר לזהות את טביעת האצבע האמריקאית, שדוחפת לבחירת נשיא אחרי 13 סבבי הצבעה כושלים בפרלמנט הביירותי. וושינגטון, סעודיה, צרפת ומצרים רוצות ופועלות לבחירתו של ג'וזף עאון.
עאון הוא המועמד האידיאלי: בארה"ב רוחשים לו הערכה מקצועית עוד מתקופת לימודיו, עם סעודיה ומצרים הוא ניהל יחסים מיוחדים, וצרפת, שרוצה בטובתם של אזרחי לבנון, מוצאת בו את כל התכונות הנדרשות, ובעיקר שיוריד את צבא לבנון לגבול עם ישראל, מה שנמנע עד כה בגלל השתלטות חיזבאללה על הציר הדרומי, למלחמות ההתשה מול ישראל.
מיקאתי הגיע בחודש שעבר, ממש ברגע האחרון, לעצרת הנאום בניו-יורק, לדרישת הממשל האמריקאי. הוא נועד עם מזכיר המדינה אנתוני בלינקן ושיחרר שתי הצהרות: "אני רוצה שקט ושלום בלבנון", ו"אני רוצה לעזוב את הארמון". בלינקן שלף בתגובה את שמו של עאון כמועמד המתאים ביותר להחליפו, והעניינים התחילו להתגלגל.
אבל שום דבר עדיין לא סגור. פוליטיקאים לבנונים, בעיקר אלה המזוהים עם חיזבאללה, מזכירים את "הצוואה" של נסראללה, שהצביע על סולימאן פרנג'יה, שר שאוחז בשלל תיקים בממשלת ביירות, כמועמד המועדף. נסראללה כבר איננו, אבל חברי הפרלמנט ממפלגתו דאגו להבהיר שידאגו למינויו של פרנג'יה "ידידנו".
בישראל למדו להעריך את הרמטכ"ל הלבנוני, גם באמצעות פגישות הוועדה הצבאית הישראלית-לבנונית שהתכנסה בא-נאקורה בתיווך אמריקאי. קציני צה"ל שלמדו איתו בארה"ב מדברים בשבחו של "הגנרל הקשוח שיודע גם לחייך". גם הכותבים הלבנונים ברשתות החברתיות מאדירים את שמו של עאון, שמצטייר כנקי כפיים וכמי שדואג לחייליו, יודע להתבטא וזוכה למחמאות מהקולגות בצבאות ערב.
ישראל, יש לקוות, לא תאמר אף מילה לטובת הגנרל כדי לא לקלקל. מינויו עוד לא הוכתר רשמית, אבל שמו לא יורד מהכותרות. במעגל מקורביו בצבא הלבנוני הקטן, 80 אלף חיילים וקצינים בסדיר ועוד 38 אלף אנשי מילואים, מזכירים שכהונתו הוארכה בשנה שעברה, ו"מקווים מאוד שהאיש שלנו יגיע למקום הנכון וישנה את פני המדינה".
רמטכ"ל צבא לבנון עאון הוא המועמד האידיאלי לנשיאות: בארה"ב רוחשים לו כבוד מקצועי, עם סעודיה ומצרים הוא ניהל יחסים מיוחדים, וגם ישראל למדה להעריך אותו