למעלה מ-190 בני אדם הוצאו עד כה להורג בסעודיה השנה. יותר מעשרה ממתינים לביצוע העונש. חלק גדול מהנידונים למוות קיבלו את גזרי הדין ב"נסיבות מעורפלות". כל זה - לא מפריע למדינה לרצות להפוך לזו שתוביל את הוועדה לזכויות אדם.
לפי נתונים בינלאומיים, מאז 1990 לא נרשם מספר גדול כל כך של גזרי דין מוות שהוצאו לפועל כמו השנה. סעודיה תופסת את המקום השני ברשימת גזרי הדין הנוקשים בעולם המוסלמי - אחרי איראן, שנמצאת כבר שנים במקום הראשון, המפוקפק.
האשמות קשות קיימות נגד סעודיה גם בנושא חופש הביטוי, כשאסירים מקבלים עונשי מאסר ממושכים ואחרי שחרורם נאסר עליהם לצאת לחו"ל מחשש לפגיעה ב"שמה הטוב" של סעודיה.
לקראת מינוי ועדת האו"ם לזכויות אדם ב-2025, 18 כיסאות הוצעו למדינות ברחבי העולם. לואיס שרבונה, מנהל ארגון זכויות אדם מגדיר את צירוף סעודיה (עדיין לא יצאה הודעה רשמית מי המדינות שייבחרו לוועדה), כסטירת לחי מצלצלת בפניהם של מאות קורבנות ש"היד הסעודית הנוקשה הניחה את אצבעותיה והעלימה אותם בבתי הסוהר או ליד עמודי התלייה".
אחיותיהם ונשותיהם של אסירים ואסירות סעודים, שניסו לפעול בתחום זכויות האדם - במיוחד בתחום זכויות נשים - התגייסו אתמול לקרוא למזכ"ל האו"ם, לחברי המדינות המתמודדות ולוועדה הבוחרת, למנוע את צירופה של סעודיה. מתברר כי כל המהלכים שנקט יורש העצר בן סלמאן להוכיח כי הוא פועל לזכויות אזרחי סעודיה, לא הצליחו לשכנע אותם. לינה אל-הזלול, שאחותה עצורה בסעודיה בגלל פעילות למען זכויות אדם, קראה אתמול "לכל מי שהנושא קרוב לליבו", להתייצב נגד מינויה של סעודיה לוועדה.