בעקבות התעצמות המלחמה בצפון, זנחתי בצער רב את התוכנית המקורית לכתבה חגיגית לחג סוכות במעיינות הצפון, החלטתי לשנות כיוון ולחפש בריכה נסתרת בעוטף עזה. כיוון שאני לא בקיא בסצנת הטבילה האינטימית במעיינות הנסתרים בעוטף עזה, ביקשתי את עזרתו של חיים חבשוש, הבלוגר של הבלוגרים ומוביל קבוצת טיולי האתגר חשמבא, קצין הסיור הוותיק של גולני המתמחה באיתור מעיינות סודיים וניווט בתנאי שטח מאתגרים. אלינו הצטרפה שלי גולדשמיט, בלוגרית המעיינות הוותיקה מקבוצת הפייסבוק "אל תבואו יהיה כייף!!".
נחל הבשור הוא אחד מהנחלים המיוחדים בדרום. הוא מתחיל באזורים ההרריים של הרי חברון, וממשיך בדרכו אל השפלה כשהוא חוצה את הנגב המערבי עד שנשפך אל חוף הים התיכון. במהלך השנים, חקר חבשוש את האזור והוא מספר על מקומות קסומים שיכולים להפתיע כל אחד, בין השאר המעיין, שלדבריו הוא חוויה שלא מוצאים בכל מקום. מתברר שחבשוש קיבל טיפ שווה במיוחד מבחור מקומי, שלא רצה לספר כיצד מגיעים, ונתן רק כיוון כללי.
מכביש 241 ירדנו לדרך עפר מלאה אבק לבן ולאחר נסיעת שטח קצרה הגענו לסוף הכביש. באמצעות מפת צילומי אוויר של גוגל זיהיתי כי חנינו בקרבת הגדה המערבית של נחל הבשור. הנוף מלא בצמחיית נחלים עבותה ללא שביל מסומן, וקולות של ציפורים חביבות מתערבבים בקולות הירי של התותחים שלנו – שלא הפסיקו לירות מהרגע שהגענו לעוטף.
שמש נעימה של סתיו מחממת את העורף ויש באוויר התרגשות ואדרנלין של מסע מסתורי אל הבלתי נודע. אנחנו צועדים בעקבות חבשוש, שמאתר במהירות בתוך הצמחייה העבותה שביל עיזים צר ועוד סימנים קטנים שהשאירו מטיילים אלמונים בדרך לבריכה הנסתרת. "עזה נמצאת במרחק של כעשרה קילומטרים מאיתנו, והפיצוצים הנשמעים ברקע מזכירים לנו את המצב הביטחוני. למרות שהרעש הזה עשוי להרגיש מפחיד, הוא גם מחזק את תחושת הנחישות שלנו לחזור לטייל וליהנות מהאזור הזה", הוא אומר. "הנוכחות שלנו כאן היא לא רק חוויה אישית, אלא גם אמירה על הכוח שלנו להמשיך ולחיות את החיים שלנו".
אחרי כחצי ק"מ של הליכה בשביל מאולתר, לפתע חבשוש נעצר ומתחיל לרחרח את האוויר. הוא מצביע על מגבת חדשה יחסית שמישהו תלה לייבוש על עץ ושכח לקחת, ואנחנו נכנסים לעומק הסבך הפראי בין העצים והקוצים. אנחנו מזיעים בתוך ג'ונגל מסיבי של צמחי קנה צפופים, אבל אנחנו כבר מבינים שהמים קרובים. הירידה למים מסובכת וכוללת צניחה חופשית של כמה מטרים דרך הגדה הבוצית והשיחים. חבשוש מזנק ראשון ונוחת במים מלא התלהבות ושלי מיד אחריו. התור שלי הגיע, מזל שבאתי עם סנדלים, ואיתם אני ממשיך לתוך המים כשאני משתמש בענפים ושורשים כמו בסנפלינג, ומתקדם בזהירות לכיוון הקולות המתלהבים של חבשוש ושלי, אל הבריכה המושלמת. לגונה מופלאה בצבע כחול מהמם, חלום רטוב של כל חובב מעיינות. "השביל לא פשוט וצריך להיות מוכנים לאתגרים, אבל למרות הקשיים, הבריכה הזאת שווה את זה, ואין כמו החוויה של טבילה במים טהורים בחיק הטבע", אומרת גולדשמיט.
הבחור שנתן לנו את הטיפ ביקש שלא נציין את המיקום המדויק ואנחנו מכבדים את בקשתו. אבל לאורך נחל הבשור יש בריכות נוספות וכל מי שיש לו כוח רצון – ימצא אותן. עבור מי שמחפש הזדמנות לטבילה אחרונה בחיק הטבע לפני שהמים יהיו קרים מדי - הנה עוד 3 המלצות של שלי גולדשמיט למעיינות קסומים, עם הסברים מדוייקים איך להגיע.
מעיין האולמוסים: לזוגות רומנטיים
שלי: “מעיין האולמוסים שליד קיבוץ רמת השופט הוא פנינת טבע קטנה ומבודדת, הממוקמת באזור שקט ורחוק מהמולת העיר זו בריכה קטנה מאוד, עגולה ויפהפייה ובאמצע השבוע בדרך כלל גם אין שם אנשים. זה מקום נפלא להתבודד בו. מאוד יפה שם ופסטורלי. מושלם לדייט מפנק עם פק”ל קפה”. מקור השם הוא עצי האולמוס המרשימים שתושבי האזור נטעו מסביב - מדובר בעץ נשיר שמקורו בסין, ובתחילת האביב יש לו פריחה ורודה ויפהפייה.
איך מגיעים?
כותבים בווייז “זהרלאב” ומגיעים לאזור תעשייה קטן, צמוד למבנה של המועצה המקומית מגידו. כאן יש פיצול שבילים, ממשיכים בדרך העפר הלבנה משמאל. נוסעים עוד דקה וחונים. מהחניה יש 15 דקות הליכה מהנות ועוברים דרך שער ברזל חלוד שקשה לפספס. אחרי הפנייה ימינה לשער ממשיכים ללכת עד ששומעים את הרעש של המים. עוברים את העץ הגדול, ואחריו מסתתר המעיין.
עין יהודה: למשפחות עם ילדים
שלי: “מעיין עין יהודה ממוקם בתוך קיבוץ עין הנצי”ב בעמק המעיינות, סמוך לעיר בית שאן. זהו מעיין טבעי עם בריכה גדולה ועמוקה המיועדת לטבילה והתרעננות. המקום עבר שינוי, והיום הוא נגיש למשפחות עם ילדים קטנים. במקום בריכה עם מים רדודים, בריכה עמוקה, שירותי הצלה ומקלחות - מקום מושלם למשפחות שרוצות לבלות זמן איכות ביחד”.
הכניסה חינם, אך יש צורך בהרשמה באתר רשות הטבע והגנים. המעיין סגור בשבתות ובחגים. ניתן להגיע בקלות דרך כביש 90, ולהחנות בתוך היישוב ליד הכניסה למעיין.
עין קדם: לנודיסטים
שלי: “זה לא רשמי, אבל בחופים הנסתרים של ים המוות, יש לא מעט א/נשים חביבים שנהנים לרחוץ בעירום. כך גם באזור המעיינות החמים של עין קדם, שם יש מעין הסכם בשתיקה שאנשים שרוצים ללכת בערום, הולכים לנקודה מסוימת בחוף ומי שרוצה להישאר לבוש הולך לצד השני. בגלל שהחוף סלעי ושורט חשוב להביא מגבת או מחלצת לשבת עליה”. המעיין יוצר בריכות טבעיות של מים חמים, המלאים במינרליים בנוף פראי של מצוקים מרשימים וים המלח. ההגעה לא קלה, ודורשת מסלול רגלי של כמה מאות מטרים, אך עבור מי שמחפש רגע של התנתקות מוחלטת באחד האזורים הנמוכים והקסומים בעולם, עין קדם הוא יעד בלתי נשכח.
איך מגיעים? כותבים ב-waze: מעיינות חמים נחל קדם. נוסעים בכביש 90 מעין גדי צפונה ולאחר כ-7.9 ק”מ רואים מימין לכביש שלט חום שבו כתוב “קדם”. כמה מטרים לפני השלט יש פנייה ימינה לשביל עפר, שם מחנים את הרכב ויורדים ברגל.
אזהרה: המים בנחל הבשור עמוקים וללא שירותי הצלה, וכך גם בשאר המעיינות. השחייה היא על אחריות המתרחצים בלבד.