דרמה במולדובה: המדינה שהייתה בעבר חלק מברית-המועצות היטלטלה בימים האחרונים בין רוסיה לאירופה, בין שמרנות לליברליזם, ובמידה רבה בין העבר לעתיד, בעקבות משאל העם שבו התבקשו האזרחים להצביע בעד או נגד תוכניתה של הנשיאה מאיה סנדו לצרף את המדינה לאיחוד האירופי.
1 צפייה בגלריה
yk14124152
yk14124152
(מצביעים לנשיאות ולמשאל העם | צילום: Vadim Ghirda, איי־פי)
בעוד הסקרים ניבאו רוב ברור בעד ההצטרפות, בסופו של דבר כמעט מחצית מאזרחי המדינה התנגדו. מה שהכריע את הכף הם ככל הנראה קולותיהם של אזרחי מולדובה שחיים באירופה, בנציגויות הדיפלומטיות שם.
אחרי ספירת מרבית מהקולות, הודיעו הרשויות כי מחנה ה"כן" ניצח בפער זעום, עם 50.39% לתומכים לעומת 49.61% למתנגדים. כך או כך, מדובר בתוצאה מאכזבת לנשיאה סנדו.
ההצבעה במולדובה – מדינה בת 2.6 מיליון תושבים שהייתה בעבר חלק מברית-המועצות אך בשנים האחרונות נשאה פניה יותר ויותר למערב אירופה, במיוחד מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה – לוותה במתיחות רבה. הנשיאה הפרו-אירופית סנדו טענה במהלכה להתערבות חיצונית "חסרת תקדים" של רוסיה בהליכיה הפנימיים של מולדובה.
בחודשים האחרונים ביצעה משטרת מולדובה כ-350 פשיטות ובהן עצרה מאות בני אדם החשודים שהתכוונו לשבש את ההצבעה בשם רוסיה, לא רק באמצעות הפצת שקרים וחומרי תעמולה פרו-רוסיים, אלא גם באמצעות "קניית" כ-300 אלף קולות, כרבע מסך המצביעים הצפויים, שיטו את התוצאות לטובת המחנה המתנגד לאיחוד האירופי.
בין השאר נטען כי את המבצע הפרו-רוסי הגדול הוביל איש העסקים הישראלי אילן שור, שנמלט למוסקבה אחרי שהואשם במולדובה בניסיון לערער את היציבות בשליחות הקרמלין והורשע שם בשחיתות. שור הנהיג במולדובה מפלגה פרו-רוסית שהוכרזה כ"לא חוקתית", אחרי שתמכה אשתקד בהפגנות נגד שלטונה של סנדו, לכאורה כדי להפילו ולאפשר עליית ממשל אוהד לרוסיה. בגין המעשים המיוחסים לו נתון שור בן ה-37 לסנקציות אמריקאיות.
לאמיתו של דבר, גם כעת, כשסנדו השיגה את הניצחון הדחוק במשאל העם – קשה מאוד לראות בכך הצלחה. הנשיאה בת ה-52, כלכלנית לשעבר בבנק העולמי התומכת בכל מאודה בהצטרפות לאיחוד האירופי, יזמה את המשאל כדי לקבל אשראי פומבי מהציבור למדיניות שהיא מובילה וקיוותה לניצחון מהדהד. כעת לא רק שהניצחון שרשמה הושג בפער קטן מאוד, אלא נוסף על כך הוא הושג בעיקר הודות לשיעור ההצבעה הגבוה באופן יוצא דופן בקרב אזרחי מולדובה החיים בחו"ל, אוכלוסייה התומכת ברובה בהצטרפות לאיחוד האירופי. עובדה זו צפויה לערער את הנהגתה של סנדו בתוך מולדובה ואת התדמית הפרו-אירופית שניסו לצייר לאוכלוסייתה מחוצה לה.
בנאום שנשאה אמרה הנשיאה סנדו כי יש "ראיות ברורות" לכך שארגוני פשיעה משתפים פעולה עם גורמים זרים העוינים לאינטרסים של מולדובה והזרימו לתהליך עשרות מיליוני יורו בניסיון לעוות את ההצבעה ולקנות מאות אלפי קולות.
משאל העם התקיים במקביל לבחירות לנשיאות מולדובה, ומהתוצאות עולה כי גם בזירה זו נמצאת סנדו בבעיה: היא אמנם גרפה כ-42 אחוז מהקולות, אך מכיוון שלא השיגה את התמיכה הנחוצה לניצחון בסיבוב הראשון, 50 אחוז, היא תיגרר לסיבוב שני ב-3 בנובמבר, ומולה יתייצב התובע הכללי לשעבר אלכסנדר סטויאנוגלו.
בבית הלבן אמרו בהמשך לתוצאות משאל העם כי "הדמוקרטיה במולדובה חזקה ואנחנו שמחים שרוסיה לא הצליחה להטות את תוצאות הבחירות".