במערכת הביטחון הישראלית משתמשים במושג המב"ם - המערכה שבין המלחמות - כדי לתאר את הפעילות של השנים האחרונות, שמטרתה להכין את הקרקע למניעת מלחמה עם איראן ושלוחותיה. זאת, באמצעות סיכול ההתקדמות של טהרן לבניית יכולות גרעיניות ופגיעה במאמץ האיראני לייצר טבעת אש סביב ישראל ולחמש את כל ארגוני הטרור, מחיזבאללה בלבנון ועד החות'ים בתימן. בשנה האחרונה, הכפפות הוסרו והמסכות נפלו. אנחנו כבר לא במערכה בין המלחמות. אנחנו במלחמה.
אחרי שתי התקפות ישירות של איראן נגד ישראל, ירי כטב"ם לעבר בית רה"מ בקיסריה (כאשר ברור שהאיראנים נתנו לחיזבאללה אישור והם עומדים מאחוריו) וחשיפת סוכני ריגול ישראלים שפועלים עבור טהרן, אין ספק שמדובר בעליית מדרגה מאוד מסוכנת שדורשת מישראל תגובה חזקה וברורה כשהמטרה שלה היא משולשת: להעניש, להרתיע וליצור מציאות חדשה.
1 צפייה בגלריה
yk14125427
yk14125427
(הנזק מהפגיעה בבית משפחת נתניהו בקיסריה. מהנדס בחברה שייצרה את החלונות הממוגנים: "זאת פעם ראשונה בעולם, ככל הידוע, שחלון ממוגן מצליח לעצור כטב"ם מתאבד שלא כחלק מניסוי")
התגובה חייבת להיות ברורה, בוטה וגלויה. בסופו של דבר המטרה צריכה להיות שינוי המשטר באיראן, וכנראה שלשם חותר נתניהו. האם האמריקאים שותפים למטרה הזאת, שבועיים לפני הבחירות לנשיאות? סביר להניח שלא.
בהנחה שישראל תפעל בתיאום עם ארה"ב, התיאום פוסל שתי פעולות - נגד מתקני הגרעין ונגד מתקני הנפט. לכן, ייתכן שנראה פעולה נגד היכולות הצבאיות של איראן.

כוננות תקיפה

כמעט חודש עבר מאז התקיפה האיראנית של תחילת אוקטובר ‑ שהייתה למעשה התקיפה השנייה הישירה של איראן בישראל, והתגובה הישראלית מתמהמהת.
ישראל עושה הכל כדי לתאם את התגובה עם ארה"ב. במסגרת מגעי התיאום, הסכימו האמריקאים לספק לישראל סוללת יירוט של טילים בליסטיים מסוג THAAD, שמופעלת בדרום עם 100 חיילים אמריקאים. זה קורה, כנראה, כתמורה אמריקאית לנכונות ישראלית לשנות את יעדי התקיפה.
אבל לא כולם בארה"ב אוהבים את התיאום הזה ההדוק בין ישראל לארה"ב לקראת התקיפה באיראן. על הרקע הזה הודלפו בסוף השבוע מסמכי הפנטגון, שמפרטים את ההכנות הישראליות לתקיפה באיראן ‑ ובין היתר נטען בהם כי חיל האוויר ערך "תרגיל פריסה רחב היקף", כמו גם תרגיל תדלוק אווירי.
הפנטגון הכחיש אמש את הדיווחים על כך שהמדליפה היא אריאן טבטבאי, עובדת במשרדו של שר ההגנה לויד אוסטין ממוצא איראני, שזהותה נחשפה ב"סקיי ניוז" בערבית. דובר הפנטגון פטריק ריידר אמר כי "למיטב ידיעתי, הפקידה אינה נתונה לחקירה. המחלקה נותרה מחויבת לחלוטין לתמוך בחקירה שנמצאת בימים הראשונים שלה, וחשוב לתת לחקירה להתקדם". לדבריו, הפנטגון נמצא בקשר עם ישראל בנוגע לפרטי החקירה.

מדינה בנקודת מבחן

אחרי פגיעת הכטב"ם בביתו של רה"מ, נראה שישראל מכינה את דעת הקהל בעולם לפעולה דרמטית יותר באיראן. על כך יעיד גם המסר המאיים שהפנה נתניהו שלשום, באירוע לציון יום הולדתו במשרד רה"מ: "עמנו יהדוף את הסכנה המאיימת על קיומו".
עיניי כל מדינות האזור מופנות לעבר מדינת ישראל. אנחנו נמצאים כעת בנקודת מבחן גורלית. התקיפה הישראלית באיראן תשפיע על ירדן, מצרים, איחוד האמירויות אבל בראש ובראשונה על סעודיה. סעודיה תחליט האם לעשות צעד לעבר יחסים עם ישראל, בהתאם למה שיקרה באיראן. תוצאות המתקפה הזו ישפיעו על ההכרעה של מדינות האזור, באיזה ציר לבחור: ציר הרשע של איראן או ציר המדינות המתונות בהובלת ארה"ב.
נקודת המבחן הזאת מגיעה בתקופה מאוד לא נוחה מבחינת ארה"ב ‑ תקופת הבחירות. הנשיא המכהן ג'ו ביידן לא היה רוצה לראות את ארה"ב נגררת למלחמה אזורית עם איראן בעיתוי כזה. טראמפ, מנגד, לא יתנגד כנראה לעימות אזורי, כדי לחזק את הטיעון שלו על כך שממשל ביידן-האריס הוא ממשל כושל במדיניות חוץ וביטחון.
בישראל לא הסתירו את שביעות הרצון מהמתקפה האמריקאית נגד החות'ים בשבוע שעבר, תוך שימוש ראשון מסוגו של מפציצים אסטרטגיים מדגם B-2. המסר כאן לאיראן ברור: השימוש במפציצים אסטרטגיים נגד אחת מזרועות התמנון מצביעה על נכונות אמריקאית לפעול גם נגד ראש התמנון.
ייתכן ולמפגן העוצמה הזה תהיה לזה השפעה גם על ההחלטה של איראן אם להגיב למתקפה הישראלית הצפויה.
בינתיים, מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן שהגיע אתמול לישראל נפגש כאן עם נתניהו, גלנט, דרמר והרצוג. סביר להניח שבלינקן מבקש לוודא שהתקיפה הישראלית באיראן לא תהיה כזו שתביא למלחמה אזורית. בנוסף, הוא דן בהפסקת אש בלבנון וביום שאחרי ברצועת עזה. האמריקאים חושבים שחיסול סינוואר יוצר הזדמנות נדירה לסגור את כל האירוע: קודם כל בעזה, הפסקת אש, שחרור חטופים, ובמקביל הפסקת אש בלבנון וסיום העימות בין ישראל לאיראן.
עם זאת, עם כל הכבוד לבלינקן, הלחץ שלו לא יעזור. יש בישראל נחישות להעניש בחומרה את האיראנים, עם התמיכה האמריקאית או בלעדיה.

רשתות הריגול

לאחרונה בוצעו מספר גלי מעצרים בישראל, בחשד לריגול עבור איראן, וניתן לשער כי ישנן עוד מספר פרשות שטרם פורסמו.
החשיפות של רשתות הריגול מבוצעות בעקבות חקירות ממושכות בשב"כ. גורמים שמעורים בנושא אומרים כי צריך להיזהר מלהכתיר את הניסיונות של איראן לגייס סוכנים ככישלון גדול. "אנחנו יודעים רק מה שאנחנו יודעים, זה כמו שוער פנדלים כי אתה הודף והודף, ומשהו בסוף ייכנס". בישראל מזהרים שהאיראנים בהחלט במוטיבציה גבוהה מתמיד.
אתמול הותרה לפרסום עוד רשת ריגול כזו, השישית בתקופה האחרונה והשנייה השבוע: שבעה צעירים ממזרח ירושלים נעצרו בחודש שעבר בתום חקירה משותפת של שב"כ והמשטרה. החשוד המרכזי גייס שישה נוספים לביצוע משימות תמורת תשלום - שכללו תכנון של חיסול מדען בכיר וראש עיר במרכז הארץ, שעליהם אספו מידע.