על אף הניסיונות להמעיט מחשיבותו, לא יכלו אתמול בטהרן להתעלם מהנזק שנגרם כתוצאה מהתקיפות הישראליות באחד מהמבצעים המורכבים בהיסטוריה של חיל האוויר. לפי הדיווחים, ארבעה חיילים איראנים ובהם קצין שדרגתו מקבילה לרב-סרן נהרגו בתקיפות הישראליות, אבל במשטר האייתוללות ניסו לאורך היום לגמד את היקפן ולשדר "עסקים כרגיל" – באופן שפרשנים בעולם תוהים אם מטרתו "להכיל" את התקיפות ולהבליג עליהן, וכך למנוע הסלמה רבתי שגם טהרן אינה מעוניינת בה. איראן הבהירה אמנם שיש לה זכות להגיב ל"תוקפנות ישראלית", בעוד מנגד נשמעו גם דיווחים על כך שהיא הודיעה באמצעות צד שלישי שאין לה כוונה להגיב.
נכון לאמש, בצה"ל לא הודיעו על שינוי בהנחיות פיקוד העורף, ודובר צה"ל תא”ל דניאל הגרי הזהיר שאיראן תספוג "מחיר כבד" אם תתקוף שוב. זאת, בעוד ההערכה הראשונית הייתה שעלולה להתרחש הסלמה בעקבות רצף האירועים. התקיפות, שכללו עשרות ממטוסי חיל האוויר במסגרת מבצע "ימי תשובה", החלו בשעה 2:00 בלילה, ונמשכו כארבע שעות רצופות – כשלפי הדיווחים בשלושה גלים שונים הותקפו מערכות הגנה אווירית, אתרי ייצור של טילים וכטב"מים, מתקני שיגור וגם המתקן הצבאי הסודי פרצ'ין שליד טהרן – שם ערכה בעבר איראן ניסויים שקשורים בפיתוח מתקן נפץ גרעיני. זאת, כ-25 ימים לאחר מטח הטילים הבליסטיים ששוגרו אל עבר ישראל בתחילת החודש.
דריכות ישראלית מתמשכת
גורם ישראלי שבקיא בפרטים טען בשיחה עם "ידיעות אחרונות": "התקיפה הישראלית היא פגיעה אסטרטגית והוכחה שנגמר סיפור הפחד מאיראן. מדובר בנמר של נייר". עוד הוא הוסיף: "איראן מפחדת להגיב כי היא מבינה שהיא חשופה לחלוטין. מצד אחד פגענו בהגנה האווירית ומצד שני פגענו ביכולת לייצר טילים". זאת, לאחר שב"ניו יורק טיימס" דווח, מפי גורם ישראלי, כי בתקיפות פעלה ישראל להשמדת "רכיב קריטי" בתהליך ייצור הטילים ארוכי הטווח של טהרן.
אמש הכחישו גם בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו את הדיווחים על כך שישראל העניקה התרעה מוקדמת לאיראן על התקיפה, וטענה שמדובר ב"שקר אבסורדי". באשר לשלבים הבאים, טען בכיר ישראלי: "זאת המציאות החדשה. אז מה עכשיו? הסדר בלבנון על בסיס החלטת 1701 עם הבהרה שתם עידן יצוא המהפכה דרך שלוחים, הפסקת אש עם איראן, המשך לחימה בעזה עד החזרת החטופים וגיבוש קואליציה בינלאומית לשיקום הרצועה. ואז נדון בכל מה שלמדנו השנה".

במערכת הפוליטית חלוקים

ראש האופוזיציה יאיר לפיד בירך אתמול את חיל האוויר על גלי התקיפות באיראן, ואמר כי החיל "הוכיח שוב את העליונות האווירית שלו". ואולם, לצד זאת, הוסיף לפיד: "ההחלטה לא לתקוף מטרות אסטרטגיות וכלכליות באיראן הייתה שגויה. היינו יכולים וצריכים לגבות מאיראן מחיר כבד בהרבה".
עמדה דומה הוצגה גם מתוך הממשלה על ידי השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שטען: "התקיפה באיראן חשובה כמכת פתיחה לפגיעה בנכסים האסטרטגיים של איראן, וזה חייב להיות השלב הבא". יו"ר ישראל ביתנו ושר הביטחון לשעבר, ח”כ אביגדור ליברמן, כתב בחשבון שלו ברשת X: "יחד עם ההצלחה הזו, אנחנו לא יכולים להתעלם מהמציאות הקשה ובכך שהאיראנים לא יעצרו כאן. לצערי, נראה כי במקום גביית מחיר אמיתי, ממשלת ישראל שוב מסתפקת בפעולות רהב וביחסי ציבור".
חברת הכנסת טלי גוטליב מהליכוד תקפה גם היא, בעוד כל חברי הליכוד הונחו אתמול שלא להתייחס לתקיפה בראיונות: "אי-תקיפת מתקני הגרעין של איראן תהיה בכייה לדורות. אי-תקיפת מאגרי הנפט באיראן היא טעות קשה. פיספסנו הזדמנות להחליש לשנים ארוכות את סיכויי איראן להפוך למעצמת גרעין".

ניסיונות הרגעה אזוריים

ארה"ב, שעודכנה מראש על התקיפה הישראלית אך הבהירה שלא הייתה מעורבת בה, הזהירה אתמול את איראן מהשלכות אם תגיב – והבטיחה להגן על ישראל אם איראן תפתח במתקפה נוספת נגדה. בין היתר, שר הביטחון יואב גלנט אף שוחח במהלך השבת עם מזכיר ההגנה לויד אוסטין, עידכן אותו בפרטי התקיפה ודן איתו בהיערכות לתקיפה איראנית אם זו תגיע. גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס לתקיפות ישראל באיראן ואמר כי הוא מקווה ש"זה הסוף".
לצד התמיכה הפומבית והגורפת מוושינגטון, גורמים בכירים בממשל האמריקאי העריכו אמש שאיראן לא תתקוף את ישראל וכי אחרי המתקפה הישראלית המדויקת איראן מבינה שישראל יכולה להגיע לכל מקום – ויותר סביר שתסגור את האירוע.
כמו כן, ברקע המאמצים האמריקאיים ניצבת שאלת התפקיד שמשחקת רוסיה במשוואה האזורית. ביום חמישי האחרון, במהלך החג, נחת בנתב"ג בשעות הצהריים מטוס השייך לקרמלין ושהה בארץ למשך מספר שעות. גורמים רשמיים הכחישו דיווחים שהמטוס הביא לארץ משלחת רוסית שנועדה לקיים מו"מ על שחרור שני החטופים הרוסים שבידי חמאס – אלכסנדר טרופנוב ומקסים הרקין. לצד זאת, הם גם סירבו להתייחס לנושא נחיתת המטוס, ברגעים האחרונים שלפני המתקפה. מנגד, בעולם הערבי פירסמו מדינות רבות הצהרות רשמיות שבהן גינו את התגובה הישראלית באיראן, ובמקביל קראו לאיפוק מרבי כדי למנוע אפשרות של התלקחות מלחמה כוללת. גם מזכ"ל האו”ם, אנטוניו גוטרש, גינה את המתקפה ומסר: “כל מעשי ההסלמה ראויים לגינוי וחייבים להיפסק".