החרדים הבינו אתמול: הדילים והשיחות מאחורי הקלעים על חוק השתמטות מגיוס כבר לא יעבדו יותר. העובדה ששר הביטחון יואב גלנט לא הוחלף, ההכרזה של יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין כי לא ישתף פעולה, ובעיקר האווירה הציבורית והפוליטית ברחוב הישראלי – גרמו לחברי הכנסת החרדים, ובעיקר ליו"ר יהדות התורה יצחק גולדקנופף, לחשב מסלול מחדש. הפוליטיקאי השנוי במחלוקת הבין שלא ניתן לחבר יותר באופן מאולץ בין תקציב המדינה לבין חוק הגיוס. אפילו שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שנמנע מעימות עם חבריו החרדים בקואליציה, צייץ אתמול בהתרסה על דרישתו של גולדקנופף לקדם את חוק ההשתמטות בתמורה לאישור התקציב: "לא יקרה".
צבר התגובות במערכת הפוליטית והאווירה של "ככה אי-אפשר להמשיך יותר" הביאו אתמול לפתרון יצירתי, או לדיל פוליטי חדש, מטעם הנציגים החרדים בכנסת: מימון מעונות היום גם למי שלא משרת בצבא – תמורת ויתור על חוק הגיוס. מדובר בהצעת חוק של ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה, ולפיה מספיק שאחד ההורים יעבוד כדי שמימון המעונות לחרדים לא ייפסק. ההצעה נועדה לעקוף את ההנחיה הדרמטית של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, להפסיק את מימון מעונות היום לחרדים שאינם מתגייסים לצבא. בהוראת היועצת נכתב כי "נדרש להפסיק את המימון למי שאחד מבני המשפחה לומד במוסד תורני בזמן שהוא מיועד לשירות ביטחון".
מיד לאחר פרסום הצעת החוק התכנסה סיעת יהדות התורה, ודרשה מהקואליציה לקדם את החוק במהירות הבזק. בסיעה אף דרשו לכנס במיוחד את ועדת השרים לענייני חקיקה (שמתכנסת באופן קבוע בימי ראשון, י"ק), כדי להאיץ את הליכי החקיקה. נתניהו מיהר לכנס אמש בכנסת פגישה דחופה עם שר המשפטים לוין, ח"כ אדלשטיין ויו"ר הקואליציה אופיר כץ, כדי להבין מה עושים עם תפוח האדמה הלוהט הזה.
בכירים ביהדות התורה הבהירו כי אין להם עניין יותר בחוק הגיוס, וכי חשוב להעביר את חוק סבסוד המעונות בתמורה לכך. "המצב לא אידיאלי בכלל, אבל לפחות נשיג משהו מתקציב המעונות", אמר בכיר בסיעה. יו"ר האופוזיציה, ח"כ יאיר לפיד, תקף: "משמעות הצעת החוק של אייכלר וסיעת יהדות התורה היא אחת: השתמטות מצה"ל". ואילו ראש הממשלה לשעבר, נפתלי בנט, אמר כי "חוק מימון משתמטים הוא חוק שפל שיבטיח שאף חרדי לא יתגייס לצה"ל. זה חוק שדגל שחור מתנוסס מעליו. רק הנהגה עלובה יכולה להעז לקדם חוק כזה".
הדיל הפוליטי שמפריד לכאורה בין מימון המעונות לבין חוק הגיוס מתעתע. חוק הגיוס מדבר על גיוס של בין 3,000 ל-4,800 חרדים בשנה, והחרדים רואים בחוק כזה צרה צרורה יותר מהמצב כיום. החרדים מעוניינים למעשה כי הקואליציה תמסמס את חוק הגיוס שנידון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, אולם גורמים בוועדה הבהירו כי החקיקה תימשך כסדרה. גורם ביהדות התורה הסביר כי כיום, בהיעדר חוק גיוס, כולם חייבים בגיוס לצבא, מה שלא מאפשר באמת גיוס חרדים לצה"ל. עובדה: צה"ל לא מגייס כמעט חרדים. או כמו שאמר אחד הח"כים שלה: "אם הליכוד יעביר חוק גיוס שלא יהיה מתאים לנו – אז יהיה משבר חדש".
בכירים ביהדות התורה זעמו אתמול על היו"ר גולדקנופף ועל האדמו"ר מגור, וטענו כי הם מנותקים מהמציאות. "אף אחד לא חשב לרגע שאפשר להעביר חוק גיוס שיהיה מקובל על כל חברי הליכוד או על היועצת המשפטית", אמר גורם בסיעה, "הם ידעו שגם אם החוק הזה יעבור, הוא ייפסל על ידי בג"ץ".
גורם בכיר בסיעה הוסיף כי "האדמו"ר מגור הלך עם הראש בקיר ואמר לגולדקנופף: אם אין חוק גיוס שטוב לנו – אין תקציב. גולדקנופף פימפם את האיומים האלה אבל הוא מצא את עצמו לבד. הוא פיטפט את עצמו לדעת בלי שקיבל גיבוי מאף אחד מחברי הכנסת החרדים. לא של יהדות התורה ולא של ש"ס. כל יום נהרגים חיילים, עשרות יתומים נשארים בלי אבא – איך הוא חשב להעביר חוק גיוס?"
השר גולדקנופף, עם רקורד עשיר ובעייתי של התבטאויות מנותקות מהמציאות, הצליח להרגיז לא מעט מחבריו ושותפיו. "הוא עשה עלינו סיבוב", אמרו ביהדות התורה, "הוא נתן כותרות מבוקר עד ערב על משברים, הציב אולטימטום ואיים בהתפטרות – אבל הוא לא שיתף אף אחד. הוא דיבר בשם עצמו. בסוף הוא הבין שהוא מבודד לגמרי. ועכשיו הוא מנסה לעשות סיבוב על חוק המעונות. גולדקנופף לקח אותנו לסיבוב ולא הרוויח שום דבר. מצד שני, אי-אפשר לדעת כלום כי זה נמצא בסוף בידיים של האדמו"ר מגור. והוא לא אדם רציונלי".