החקיקה בכנסת שלשום, הקובעת כי ישראל תנתק מגע מאונר"א (סוכנות הסיוע לפליטים פלסטינים), תחריף ללא ספק את המשבר בין ישראל לאו"ם, ובעיקר עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, המוביל את הקו האנטי-ישראלי בארגון. גוטרש צפוי להפנות את הסוגיה לעצרת האו"ם, שכן אונר"א פועלת מכוח החלטה של העצרת. זו יכולה לקבל החלטה הקוראת לישראל לחזור בה.
אחת האפשרויות הסבירות היא שהעצרת תפנה לחוות דעת מייעצת של בית הדין הבינ"ל לצדק בהאג, כאשר ישראל תואשם בהפרה של מגילת האו"ם והחלטות של האו"ם. צריך להבין שבעצרת האו"ם לפלסטינים יש רוב אוטומטי והם יכולים להעביר כמעט כל מה שירצו.
קיימת אפשרויות שהפלסטינים ומדינות אנטי-ישראליות ינסו לרכוב על הסיפור של אונר"א ולהוביל מהלך של השעיית ישראל מעצרת האו"ם. זה נחשב יום הדין של הצעדים הפלסטיניים והצעד אולי הכי חמור – אבל זה לא דבר שיכול לקרות מחר בבוקר. בכל מקרה, המהלך הזה יחייב רוב של שני שליש. גם מדינות שמבקרות את ישראל בסוגיית אונר"א לא ימהרו לתמוך בהשעיית ישראל מהעצרת.
חשוב להדגיש שאין מדובר במהלך של השעיית ישראל מהאו"ם, אלא מעצרת האו"ם. המדינה היחידה בהיסטוריה שהושעתה מהעצרת הייתה דרום-אפריקה בתקופת שלטון האפרטהייד. ההערכה שבשלב הראשון הפלסטינים לא ילכו לנתיב הזה, אלא יעדיפו להתמקד במהלכים יותר קטנים כמו פנייה לביה"ד הבינלאומי לצדק בהאג ועוד.
לפי ההצעה שעברה בכנסת, יבוטל הסכם מ-1967 שאיפשר לאונר"א לפעול בישראל – ופעילותה בארץ תיפסק. כל מגע בין גורמים רשמיים בישראל לאנשי אונר"א יהיה אסור ולא יינתנו להם אשרות דיפלומטיות והטבות כלכליות. בנוסף, כל הליך פלילי שחל על עובד אונר"א בגין פשעים ב-7 באוקטובר יעמוד בעינו.
ברשות הפלסטינית קיבלו בהלם מוחלט את הידיעה על אישור חוקים להפסקת הפעילות של סוכנות אונר"א בישראל, שחלק מפעיליה השתתפו במעשי הטבח ב-7 באוקטובר.
מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, חוסיין א-שייח, צייץ בחשבון ה-X שלו (לשעבר טוויטר): "ההחלטה הישראלית בנוגע לעבודתה של אונר"א מחייבת עמדה ערבית ובינלאומית המוקדשת להגנה ולתמיכה על תפקידם של מוסדות הסוכנות. על מועצת הביטחון של האו"ם לאלץ את ישראל ליישם החלטות בינלאומיות".
מתחילת המלחמה סובלת הרשות ממצב כלכלי קשה ונמצאת על סף קריסה, בשל אי-העברת כספי הסילוקין המהווים 65 אחוז מכספי התקציב השנתי שלה. בכירים פלסטינים ציינו שאם לא יהיה פתרון מיידי עבור ה"חלל שתשאיר אחריה אונר"א, במיוחד במערכת החינוך", הרשות לא תצליח לתת מענה לתלמידים ולמורים. "ישראל קושרת לנו את הידיים והרגליים", אמר בכיר ברשות, "אין לנו איך לפתור את כל הסוגיות שאונר"א טיפלה בהן ונתנה להן מענה בלי תקציבים וסיוע של האו"ם, אלא אם כן ישראל מתכוונת למלא את החלל הזה באמצעות מימון".