כל קצבאות הביטוח הלאומי יוקפאו, כולל לאוכלוסיות החלשות ביותר וגם הקצבאות למשפחות השכולות ולניצולי השואה. כך מתברר מגיבוש סופי של הצעות משרד האוצר שיובאו לאישור הממשלה מחר. עם זאת תוצא מתוכנית האוצר לדרישת ההסתדרות ההצעה לפגוע בקרנות ההשתלמות מהשנה השביעית לחיסכון, אולם הפגיעה בשכר המינימום ובשכר עובדי המגזר הציבורי תישאר בעינה.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר אתמול בתדריך מיוחד לכתבים הכלכליים כי למרות המלחמה הארוכה והקשה כלכלת ישראל נותרה יציבה ובתגובה לשאלה אף התבטא שוב כי "חברות דירוג האשראי לא מעניינות אותי. אנחנו מנהלים את הכלכלה באחריות והאמון בעולם בכלכלת ישראל לא נפגע".
1 צפייה בגלריה
yk14131815
yk14131815
(צילום: עמית שאבי)
מדברי שר האוצר, שהתייצב לתדריך כאשר לצידו רק שניים מבכירי משרד האוצר, המנכ"ל שלומי הייזלר וראש אגף התקציבים יוגב גרדוס, עולה כי למעט שינויים מעטים שהאוצר מסכים להם, למרות לחצים כבדים של ארגונים חברתיים, מוסדות פיננסיים ופוליטיקאים - חוק ההסדרים וגזירות המסים יישארו בעינם. לדבריו, במצב הנוכחי אין שום סיבה לצעדים נוספים. הוא שלל לחלוטין את הצעת גורמים בכירים במשרדו להעלות את המע"מ בינואר בשני אחוזים במקום באחוז אחד בלבד.
בתשובה לשאלת "ידיעות אחרונות" ו-ynet האם הוא מסכים לפגוע באוכלוסיות החלשות ביותר וגם במשפחות שכולות ובניצולי שואה שקצבאותיהם יוקפאו ב-2025 בגובה הקצבה שקיבלו ב-2024 (שמהווה הפסד של העלאה בשיעור האינפלציה של כ-4%) אמר השר כי כולם צרכים לשאת בנטל. לדבריו יש גם ניצולי שואה ומשפחות שכולות מבוססות ולכן הפגיעה בהן לא תהיה משמעותית בהקפאת הקצבה.
עם זאת אמרו השר וראש אגף התקציבים כי יהיה מנגנון שיזהה את מי שמצבם הכלכלי אינו טוב "ולאלה אנחנו נסייע באמצעות גורמי ומוסדות הרווחה. יש לנו מידע מלא על מצבן הכלכלי של המשפחות שעלולות להיפגע מהקפאת הקצבאות".
עוד אמר שר האוצר כי התקציב בשנת 2025 יהיה מושפע מאוד מהמלחמה וכי כבר בשנת 2026 ניתן יהיה להתרווח ולהחזיר תמיכות ותקציבים שיקוצצו בשנת 2025.
בהתייחס לוועדת נגל ולתקציב הביטחון אמר שר האוצר כי המלצות הוועדה ייושמו למעשה רק מתקציב 2026 וכי אין שום חשש שכספים שמערכת הביטחון תדרוש בשנת 2025 היא לא תקבל. "כל מה שהם יבקשו ייענה בחיוב אם יימצא שאכן הכספים האלה דרושים. אין בכלל ספק בעניין הזה".
לדברי השר 8.5 מיליארד שקלים לצמצום הגירעון התקציבי בשנת 2025 יבואו מהצעדים במגזר הציבורי, כולל הקפאת השכר במגזר ודחיית ההסכם. גם שכר המינימום יוקפא, למרות ההתנגדויות, ויינתן סיוע באמצעות הרווחה למי שייפגעו מכך.
עוד מתברר שהקיצוצים במשרדי הממשלה יסתכמו בכ-5.5 מיליארד שקלים. למרות שראש הממשלה לא תומך בהצעת משרד האוצר לסגור חמישה משרדי ממשלה "מיותרים" בשנת 2025, ההצעה נכללת במסמך הסופי של האוצר וראש אגף התקציבים ציין כי האוצר ידרוש את סגירת חמישה המשרדים הללו. לאחרונה התבטא גורם בסביבת נתניהו כי "ההצעה הזאת ירדה מהפרק".