לא כל יום נציגת הממשלה שמציגה חוק למליאת הכנסת מוצאת מהמליאה על ידי סדרנים אחרי שצעקה ותקפה ח"כים מהאופוזיציה - וגם מהקואליציה.
אתמול זה קרה - במהלך דיון על החוק שמציע להרחיב את האפשרות לפסול מועמדים ערבים בבחירות לכנסת התפתחה סערה במליאה, שכללה בין היתר עימות בין השרה מאי גולן מהליכוד לסגן יו"ר הכנסת ממפלגתה, ח"כ חנוך מילביצקי.
1 צפייה בגלריה
yk14133827
yk14133827
("די לקרקר קוקוריקו". השרה גולן מוצאת מהמליאה, אמש | צילום: שלו שלום)
המליאה אישרה בקריאה טרומית את הצעתו של כץ - 61 ח"כים הצביעו בעדה ו-35 התנגדו, והיא תועבר לוועדת הכנסת לקביעת הוועדה שתדון בהצעה.
במהלך הדיון אמרה השרה גולן לח"כים שהתרעמו על הצעת החוק "זה לא קפלן פה תירגעו!" לח"כ ולדימיר בליאק אמרה: "שטוף את הפה המטונף שלך". אז ח"כ מילביצקי ביקש ממנה להרגיע את הרוחות. "אני אומר מה שאני רוצה! אני מודיעה לך שאני אומר מה שאני רוצה", צעקה עליו בתגובה.
ח"כ מילביצקי השיב לה: "פעם הבאה שתשתמשי בשמות תואר נגד ח"כים את תצאי החוצה". גולן שוב תקפה את חבר מפלגתה: "את הגינונים שלך אתה יכול לשמור לח"כים הערבים ועם השמאל שאתה מדבר איתם" .
למרות ניסיונות יו"ר הקואליציה להרגיעה, גולן המשיכה לעורר מהומה, ואמרה לח"כ בן ארי: "די לקרקר קוקוריקו". בתגובה הורה ח"כ מילביצקי להוציא אותה מהמליאה ושאל אם מישהו אחר מהממשלה רוצה לדבר על החוק במקומה.

"חוק להבטחת הקואליציה"

הצעת המריבה, שכעת עולה להצבעה בקריאה טרומית, מבקשת לתקן את סעיף 7א בחוק יסוד: הכנסת, שירחיב את האפשרות למנוע השתתפות של מועמדים ורשימות מועמדים בבחירות לכנסת. לפי ההצעה, ניתן יהיה למנוע השתתפות אזרחי ישראל בבחירות לכנסת בשל תמיכה במאבק מזוין, גם אם התמיכה היא במאבק מזוין של מפגע בודד, להבדיל מהחוק הקיים שמאפשר זאת רק אם התמיכה היא במאבק מזוין של מדינת אויב או של ארגון טרור.
עוד לפי ההצעה, לא יידרש לכך אישור של בית המשפט העליון, אלא רק החלטה של ועדת הבחירות המרכזית. אם הצעת החוק תעבור יהיה הרבה יותר קל לפסול מועמדים ערבים מהתמודדות בבחירות.
כל חברי יש עתיד הצביעו נגד הצעת החוק, למעט עידן רול שנעדר. "אתם לא תעבירו חוק שמורשע בטרור, שתלה בסלון שלו תמונה של רוצח המונים, לא יוכל להתמודד - כי אז השר לביטחון לאומי שלכם לא יוכל להתמודד. אתם לא תפסלו אותו נכון? כי זה לא באמת חוק נגד טרור, זה חוק להבטחת הקואליציה שלכם בכל מצב", תקף במליאה ראש האופוזיציה יאיר לפיד.

הצעת חוק הרייטינג

הצעת חוק שנויה במחלוקת נוספת שעלתה להצבעה בקריאה טרומית היא של ח"כ שלום דנינו מהליכוד, לפיה במהלך שעות שיא הצפייה בטלוויזיה, גופי השידור יציגו לצופה בזמן אמת את נתוני הצפייה בערוץ הטלוויזיה הנצפה. יתרה מזאת, לפי הצעת חוק אחרת שאושרה בקריאה טרומית, שר התקשורת יקבע את שיטת מדידת נתוני הצפייה, וכן כל גוף משדר ידווח אחת לחודש על נתוני הצפייה בו לרגולטור המפקח עליו.
לפי המוצע, כל רגולטור יעביר אחת לשנה את הנתונים לשר התקשורת, והם יפורסמו לציבור. ח"כ דנינו הדגיש עם הצגת הצעת החוק כי הוא זה שעומד מאחורי ההצעה ולא התבקש להגיש אותה על ידי שר התקשורת ממפלגתו שלמה קרעי. כידוע, הצעת חוק המוגשת באופן פרטי, ולא ממשלתי, לא נדרשת לעמוד בביקורת השיפוטית של היועצת המשפטית לממשלה, ועלו טענות שזו הדרך של שר התקשורת לעקוף זאת.