ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש המוסד לשעבר יוסי כהן, השר לשעבר בני גנץ, השר לשעבר משה יעלון, ראשי הממשלה לשעבר נפתלי בנט ואהוד ברק, בכירים בצה"ל ועוד – כולם הופיעו בפני ועדת החקירה הממלכתית לעניין כלי השיט ("ועדת הצוללות") וניסו לתת את גרסתם לפרשה שטלטלה את מערכת הביטחון, בעדויות שמתפרסות על פני דפים רבים והתפרסמו אתמול לראשונה.
בוועדה, הבהירו כי "התמלילים אותם היא מפרסמת משקפים תמונה חלקית ומוגבלת" של הפרשיות, זאת בשל שיקולי ביטחון ובשל העובדה שבידי הוועדה נמצאים גם מסמכים מזמן אמת.
בעדותו של ראש הממשלה נתניהו, שניתנה חודש בלבד לפני 7 באוקטובר בשנה שעברה, בלטו בעיקר דבריו על המכשול בגבול עזה שעלות הקמתו הסתכמה ב-3.5 מיליארד שקלים, וכללה קיר סלארי בעומק של עשרות מטרים בתוך האדמה. בהקבלה לרכש כלי השייט, הוא התייחס גם לגדר שהוקמה מול מצרים: "הרבה פעמים ההמלצות הן טובות, ואנחנו מקבלים החלטות טובות בעקבותיהן. אבל לפעמים יש להם טעויות איומות. הם דחו את כיפת ברזל, תאר לך את מדינת ישראל בלי כיפת ברזל. הם דחו את גדר הביטחון (בגבול מצרים; נ"ב), פשוט התנגדו לי בצורה חזקה". בהמשך, ציין נתניהו: "מערכת הביטחון התנגדה לקיר הסלארי שמונע בעצם את המנהרות בעזה. איפה אתה נמצא בלי הקיר הסלארי?". לאחר פרסום התמלולים, הגיבו בלשכת ראש הממשלה: "ראש הממשלה מעולם לא טען שהקיר התת-קרקעי ימנע פלישה מעל הקרקע. בניגוד למערכת הביטחון, ראש הממשלה טען שקיר זה יגן על אזרחי ישראל מפני פלישה ממנהרות - וכך בדיוק קרה".
מנגד, תיאר בעדותו שר הביטחון בימים בהם התנהל הרכש, משה (בוגי) יעלון, את הפגישה שהתקיימה באוגוסט 2015 ובה בפעם הראשונה שמע על הבקשה לרכוש תשע צוללות. ״הסעיף הראשון הוא להעלות את מספר הצוללות לתשע וכולנו קופצים כנכושי נחש״, סיפר יעלון בעדותו, ״לא התקיימה שום עבודת מטה ופתאום תשע?״. עוד הוא הוסיף: "בהחלט היה פה משהו מאוד לא תקין שהקפיץ אותי בהרבה מאוד מובנים".
עדות נוספת שמשכה תשומת לב, היא זו של ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט. "לקראת הדיון על ה-F-35 עשיתי גוגל בשביל ללמוד על היתרונות והחסרונות", גילה בנט, שהתבקש על-ידי הוועדה להתייחס לקבלת ההחלטות בסוגיות בניין הכוח וההצטיידות. בנט, שאמר כי בתקופת דיון הרכש היה שר חינוך, הוסיף: "היינו מגיעים לדיון בקבינט בלי הכנה. זה נשמע מצחיק, אבל זה היה מאוד לא רציני".
כמו כן, הוא מתח ביקורת על ראש המל"ל לשעבר יוסי כהן, שהיה לאחר מכן ראש המוסד ונחשב למקורבו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. כשנשאל אם הסיבה לתפקודו היא מתן תמיכה בראש הממשלה, ענה בנט: "כן. בנטייתי אני אוהב לשמוע עמדות ספייסי. אבל תראו, ראש מל"ל בכל מקרה לא יילך נגד ראש ממשלה".
כהן עצמו, העיד גם כן בפני הוועדה, והשתמש דווקא בהשוואה של בנט לנתניהו באשר לרצונו של האחרון לקדם אז את מי שכיהן כמשנה לראש המל"ל, אבריאל בר יוסף, לעמוד בראש המטה. "לא מפתיע דרך אגב שלא שואלים את דעתנו במינויים אישיים", הוא אמר, "ראש הממשלה נפתלי בנט ממנה פקוד שלי להיות ראש המל"ל, את דוקטור אייל חולתא. בחור מדהים, שאם היה שואל את דעתי היה מקבל שיר הלל ושבח, אבל הוא לא שאל את דעתי. קצת מפתיע, אבל הנה".
ועדת החקירה הממלכתית לעניין כלי השיט הוקמה בינואר 2022 במטרה לחקור את ההיבטיים הציבוריים והמנהליים של מה שמכונה "פרשת הצוללות". זאת, לצד הגשת כתבי אישום לפיהם בעלי עניין במל"ל ובכירי ביטחון לשעבר קידמו עסקאות לרכש צוללות וספינות טילים במליארדי שקלים תוך הסתרה מגורמי מקצוע במערכת הביטחון ולמטרת גריפת רווחים אישיים באמצעות תשלומי שוחד. לאחר שוועדת החקירה סיימה לשמוע את העדויות, ביוני האחרון שיגרה מכתבי אזהרה חמורים נגד בכירים במערכת הביטחון בהם ראש הממשלה.