לקיצוצים הצפויים בתקציב השלכות משמעותיות על אוכלוסיות רווחה ובאופן כללי על השירותים החברתיים, שבמסגרתם צפויה הקפאה של ההצמדה של קצבאות הנכות השונות ובהן קצבאות ילד נכה, תלות בזולת, נכות כללית ושירותים מיוחדים. בנוסף, הוחלט על העלאת מס הבריאות למבוטחים שאינם עובדים החל משנת 2025 ואילך, ללא החרגה של מקבלי קצבאות נכות, ועל ביטול נקודות הזיכוי להם זכאים עובדים זרים.
"אנשים עם מוגבלויות ובני משפחה מטפלים נושאים בנטל טיפולי וכלכלי כבד", נכתב במכתב שנשלח אתמול לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' על ידי ארגוני הנכים, "הגזירות המתוכננות צפויות להוות מכה אנושה לאנשים עם מוגבלויות ובני משפחותיהם".
1 צפייה בגלריה
yk14133996
yk14133996
(צילום: יואב דודקביץ)
הצעדים הכלכליים הצפויים עתידים לפגוע גם במשפחות השכולות. "מאז 7 באוקטובר הצטרפו למעגל השכול כ-1,800 הורים שכולים וכ-2,750 אחים שכולים", אומר יו"ר ארגון יד לבנים, אלי בן שם, "אנו נדהמים ומזועזעים נוכח ההחלטה להקפיא את תגמולי המשפחות השכולות. אין זה מתקבל על הדעת כי דווקא בעיתות חירום, בהן מסרו המשפחות את היקר להן מכל, תתקבלנה החלטות המצמצמות את ההוקרה והחיבוק להן הן זכאיות".
בנוסף, במסגרת התוכנית הכלכלית תתבטל חובת הקמת הוועדה לקידום מעמד הילד בעיריות. מדובר בחובה שחלה על כל עירייה למען קידומם של הילדים ובני הנוער בתחומה במטרה "להגן עליהם ולהבטיח את זכויותיהם", לשון החוק.
במועצה לשלום הילד מסבירים כי "ילדים ונוער בישראל מתמודדים בשנים האחרונות עם אתגרים חסרי תקדים שמובילים להשלכות קשות, שעוד צפויות להחריף עם הזמן, ובתוך כך החרפה במצב הרגשי-נפשי, פערים לימודיים ועלייה בהתנהגויות סיכוניות. ביטולה של הוועדה כוועדת חובה עלול לבוא בסתירה למחויבויותיה של מדינת ישראל לסעיפי האמנה הבינ"ל בדבר זכויות הילד ולהעמיק פערים בין רשויות".