רפורמה בפיקוח על עסקים שמוכרים מזון הוצגה אתמול על ידי משרד הבריאות. שר הבריאות אוריאל בוסו, המנכ"ל משה בר סימן טוב, וראש חטיבת בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס, הציגו אתמול במסיבת עיתונאים שערכו את הרפורמה ברישוי עסקים שמוכרים מזון, שמשנה את שיטת האסדרה והפיקוח. מתווה הרפורמה מוגש כעת להערות הציבור שיוגשו עד 17 בנובמבר.
המשרד מבקש לערוך שינוי מקיף בתקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים לבתי אוכל) המכבידות מאוד על מסעדנים, שאמור לעבור אישור במליאת הכנסת. כרגע המתווה רלוונטי לכ-23 אלף בתי עסק. בשלב מתקדם היא תוחל גם על אטליזים, קיוסקים ומרכולים – כ-50 אלף בתי עסק.
לפי הצעת החוק, "העוסקים יידרשו למעבר לציות לרגולציה מהותית, הדורשת מקצועיות, ידע והכשרה, ולקבלת החלטות פרטניות, במקום ציות לכללים רוחביים ונוקשים".
בהשוואה לרגולציה מובילה בעולם, הרגולציה הישראלית שלפי חוק רישוי עסקים נוטה להחמיר בדרישות מבניות הכוללות, בין היתר, קביעת שטחים מינימליים למחסנים, גובה מדפים מהרצפה, קיומם של מדורים נפרדים לפעולות שונות ודרישות מבניות וציוד פרטניות.
כיום דרישות התברואה האלה הן חסם ומעמסה עבור בעלי עסקים. מסעדנים טוענים שהרגולציה בישראל על רישוי בריאות לעסקים מכבידה, יוצרת סחבת, מהווה עול תקציבי לבתי העסק, מונעת חדשנות ובכך מעכבת תחרות. כך למשל עסקים צריכים לשמור על מרחק בין כיורים ולאחסן מזון בקרבת המסעדה ובלי דיוק בפרטים - המסעדה לא תיפתח.
לפי המשרד, מטרת הרפורמה היא "לעבור ממצב לעומתי של מפקח-מפוקח למצב שבו כל הגורמים פועלים באופן מותאם על מנת לשמור על בריאות הציבור". העסקים יתבקשו לשמור בעצמם על בריאות הציבור. יהיה פיקוח של המשרד, אך בדיעבד ולא מראש. כל בית עסק ימנה נאמן תברואה (הבעלים או עובד אחר) שילמד את חובות השמירה על הבריאות בעסק.
ד"ר אלרעי פרייס אמרה כי המשרד מאמץ בכך מודל בריטי והוא יהפוך למשרד שמייעץ לעסקים ומפקח עליהם רק בדיעבד. כלומר עסקים ייפתחו ויוקמו ללא בדיקת המשרד, אך עם מינוי של אדם מתוך העסק שאחראי על עמידה בתקנות. "אנחנו רואים את התפקיד שלנו כגורם שעוזר לעסק", אמרה. "במהלך ההכשרה בעל העסק יענה על שאלון שיעזור לו להבין מה הסיכונים בעסק שלו ולעזור לו לייצר את הפתרונות הגמישים כמו שמתאים לו".
הרפורמה מיועדת להתחיל בעוד כחצי שנה כשהיא מחולקת לשלושה שלבים: הראשון כולל ביטול דרישות רגולטוריות בעלות סיכון נמוך. בשני יינתנו הקלות לעסקים שיבחרו לקחת אחריות ולהשתתף במתווה עסק מגן (מקצוענות, גמישות, ניהול סיכונים) שיהיה משוחרר מחובה לשטחים ומרחקים (כולל מחסן). השלב השלישי יהיה שכלל עסקי המזון יוגדרו כ"עסק מגן מתקדם" בעת מעבר לרישוי מבוסס סיכון וניהול סיכונים, ובקרה עצמית.