במערכת הפוליטית קיבלו אמש בתדהמה את החלטתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפטר את שר הביטחון יואב גלנט, ערב הבחירות בארצות-הברית וסביב הפרסומים על הפרשות הביטחוניות החמורות.
בזמן שמפלגות באופוזיציה זעמו ובכיר בממשלה אף אמר כי "שר הביטחון הוקרב על מזבח חוקי ההשתמטות", במפלגות החרדיות בירכו מאחורי הקלעים על המהלך. לשכת השר יצחק גולדקנופף הייתה חלק מרכזי בתיאום המהלך בין השר גדעון סער לנתניהו, עד פיטורי גלנט. גורמים ביהדות התורה אמרו הערב כי קיוו למהלך מהסוג הזה, וכעת הם נערכים לאפשרות שיהיה קל יותר להעביר את חוקי הגיוס או חוקים אחרים שחשובים למפלגות החרדיות. "גלנט היה יותר נוקשה כלפיהן", הסבירו.
גורמים חרדים הוסיפו כי "מדובר במהלך פוליטי משמעותי של החרדים ובעיקר של אייכלר, שדחקו את נתניהו לראשונה במהלך הקדנציה הזאת לפינה והכריחו אותו לפטר את השר שנחשב לסמן אדום מבחינתם". ח"כ אייכלר מיהדות התורה הוא יוזם הצעת החוק למימון השתמטות, שגם הודיע מוקדם יותר שהיום תעלה ההצבעה על הצעת החוק - לפני שלשכת נתניהו הודיעה שהוא לא יעלה לסדר היום.
גם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בירך על הצעד: "מברך את ראש הממשלה על ההחלטה לפטר את גלנט. עם גלנט שעדיין שבוי עמוק בקונספציה לא ניתן להגיע לניצחון המוחלט - וטוב עשה ראש הממשלה שהעביר אותו מתפקידו".
באופוזיציה, מנגד, זועמים על ההחלטה. יו"ר המחנה הממלכתי כתב בחשבון ה-X (טוויטר לשעבר) שלו: "פוליטיקה על חשבון ביטחון המדינה". "צאו לרחובות!", כתב יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן.
מוקדם יותר התרחב המרד בקואליציה נגד חוק המעונות שהגיש ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה במטרה לעקוף את הסנקציות הכלכליות על מי שאינו מתגייס לצבא. שרים וח"כים בקואליציה הודיעו כי לא יתמכו בחוק המעונות מאחר והוא פוגע בציבור המשרתים ומעודד השתמטות מצה"ל. נתניהו הודיע שהנחה את יו”ר הקואליציה, ח”כ אופיר כץ, להסיר את חוק המעונות מסדר יומה של הכנסת מחר, אולם אנשי יהדות התורה טענו כי יעלו בכל מקרה את החוק להצבעה טרומית כמבחן לראש הממשלה.
לאורך כל אחר הצהריים הייתה תסיסה במפלגות החרדיות, אך בשעות הערב קיבלו החרדים שיחת טלפון מנציג הקואליציה שבישר להם כי נתניהו מעוניין להסיר אותו מסדר היום. חלקם כבר העריכו מיד שפיטורי גלנט קרובים, ובכך למעשה ניסה נתניהו להעביר את המסר שהוא אינו זונח את חוק הגיוס - ונחוש לסייע להם למרות האווירה הציבורית שנוצרה.
גלנט היה המגן האחרון בקואליציה מפני דיל פוליטי שתכנן נתניהו עם החרדים על חוק ההשתמטות מגיוס, וגורמים בכירים בליכוד העריכו בימים האחרונים כי ההחלטה של נתניהו על פיטוריו היא עובדה מוגמרת ונשאר רק העיתוי. נתניהו זעם על כמה מהלכים של גלנט וחיפש את הטיימינג "הנכון" לפטר אותו, בין היתר בעקבות המכתב ששלח גלנט לחברי הקבינט ובו ביקורת על מימוש יעדי המלחמה, והודעתו ביום שני בערב כי אישר להוציא 7,000 צווי גיוס לצעירים חרדים. ישראל כ”ץ כבר קיבל עידכון בימים האחרונים שהוא המועמד לתפקיד שר הביטחון למרות חוסר הניסיון שלו בתחום. לדברי בכיר בליכוד, כ”ץ מונה לאחר שהתחייב לנאמנות מוחלטת לנתניהו. ההערכה היא כי הוא יהיה יס-מן של נתניהו במשרד הביטחון כמו שהיה במשרדי האוצר והחוץ. ״נתניהו רוצה מישהו נאמן וצייתן בתפקיד שר הביטחון. ישראל כ”ץ עונה היטב על הדרישות האלו״, אמר בכיר בליכוד.
גם העמדה של גדעון סער נגד חוק המעונות הייתה חלק מאותו תסריט פוליטי מתוכנן מראש: סער הבין כי נתניהו מתמהמה עם תפקיד עבורו. אתמול פירסם הודעה על התנגדות סיעתו לחוק המעונות - ובליכוד טענו כי מדובר באיום מרומז של סער על נתניהו.