דונלד טראמפ נבחר לנשיא ה-47 של ארה"ב, וזה לא סוד שחלק ניכר מהאמריקאים העדיפו אותו בשל המשנה הכלכלית שלו. כיצד תשפיע נשיאותו של טראמפ על הכלכלה העולמית וכמובן גם על ישראל. שאלנו בעניין את פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, מרצה באוניברסיטת תל-אביב, המתמחה במקרו-כלכלה ובשווקים פיננסיים. וגם את פרופ' ערן ישיב מאוניברסיטת תל-אביב, מומחה למקרו-כלכלה.
הסחר העולמי
פרופ' ליידרמן: "הנשיא הנבחר של ארה"ב צפוי להעלות את שיעורי המכס על יבוא לארה"ב, כאשר הכוונה לייקר ב-10% את המכס מכל מקום וב-60% על סין. פירוש הדברים הם ייקור המוצרים בארה"ב, כשגם משקי הבית וגם חברות עסקיות ומפעלים שמייבאים חומרי גלם יצטרכו לשלם יותר".
פרופ' ישיב: "טראמפ צפוי ליצור אפקט שלילי על הסחר העולמי. הוא מאיים ומבטיח בהטלת מכסים על יבוא מכל העולם, בפרט מסין, כדי להגן על התעשייה האמריקאית. במובן הזה הסחר העולמי כולו ייפגע, ובכלל זה יכול להיפגע גם היצוא הישראלי לארה"ב".
מסים
פרופ' ליידרמן: "טראמפ צפוי להגדיל את הגירעון בתקציב הפדרלי, כי הוא מתכנן הפחתה מסיבית במסים, בעיקר מסי חברות. הוא גם יגדיל את הוצאות הממשלה בסעיפים שונים. העולם יישאר עם אינפלציה יותר גבוהה ממה שחשבנו עם ריביות יותר גבוהות ועם אפשרות של האטה משמעותית בצמיחה העולמית. אבל אלו לא התפתחויות לטווח הקצר, וייקח זמן עד שזה ישפיע".
פרופ' ישיב: "טראמפ הבטיח להוריד מסים, אינפלציה וריביות. הנשיא הרפובליקני רוצה לתמרץ את תעשיית הנפט והגז, ולפתות חברות אמריקאיות להמשיך ולייצר בארה"ב. ב-2017 העביר טראמפ את הפחתת מס החברות מ-35% ל-21%, ירידה שצפויה להסתיים ב-2025. כעת הוא מציע להאריכה ואף להעמיקה ל-15% עבור חברות המייצרות בארה"ב.
לטענתו, הדבר יפתה חברות זרות להעביר את עסקיהן למדינה. גם אנשים פרטיים צפויים לזכות להנחות מס. מדובר ברשימה מתארכת והולכת, הכוללת ביטול מס פדרלי על טיפים, שעות נוספות וקצבאות ביטוח לאומי והפחתת מס הכנסה על עיזבונות, "כדי שכולם יוכלו להרשות לעצמם מצרכים, רכב ובית יפה". את מימון הטבות המס מציע טראמפ לממן באמצעות מכסים. בין היתר, מס של עד 20% על יבוא, להוציא יבוא מסין שעליו יושתו 60%. עוד מציע טראמפ 100% מס על יבוא ממדינות שפועלות להתנתק מהדולר ועל מכוניות המיוצרות במקסיקו. זה עלול להצית מלחמת מכסים שעלולה לפגוע בסחר העולמי כולו וגם בישראל.
ההשפעה על ישראל
פרופ' ישיב: "הדבר העיקרי בעל השפעה שלילית ישירה זה, להערכתי, שבניגוד לדבריו לפני הבחירות, אחרי הבחירות הוא משוחרר משיקולים לקול היהודי ומהמחויבות שלו לישראל. אני מזכיר שטראמפ לא יכול להיבחר לקדנציה נוספת. על פי החוק האמריקאי נקבע כי נשיא יכול לכהן רק שתי קדנציות. יהיו לזה כמה השלכות. ישראל, בייחוד בשנה האחרונה, היא צרכנית גדולה של סיוע בעיקר ביטחוני שהוא יצמצם, כי זו המדיניות הבדלנית שהוא מתכוון לה – שלא תתמוך באוקראינה, נאט"ו ואולי ישראל. אין לו כוונה להמשיך סיוע בהיקפים האלה. ביידן והקונגרס, למשל, אישרו לישראל סיוע ישיר בסך כ-18 מיליארד דולר.
"הנקודה החשובה מכל היא שלהערכתי מסיבות כלכליות הוא יחתור להסכם עם סעודיה, זה חשוב לו מאוד כי הוא ומשפחתו מפיקים באופן אישי רווח כלכלי. הסעודים מבצעים דילים עם משפחתו, כדוגמת העסקים שעשו עם חתנו ג'ארד קושנר. זאת מוטיבציה חשובה לטראמפ, אם כי זה בהחלט משהו שגם ביידן חתר לו, לכן לא ניתן לומר שזה בניגוד לאינטרס האמריקאי. הסעודים צריכים בעקבות המלחמה שיהיה מסלול ותקווה למדינה פלסטינית, הם חייבים את זה. להערכתי, טראמפ ירצה להזיז את נתניהו בהקדם משום שהוא מהווה מכשול להסכם כזה.
"ישראל נתפסת בעיני טראמפ כנטל כלכלי והוא יקצץ בסיוע הצבאי. טראמפ כנראה ישלוט גם בקונגרס ונקווה שיעמוד בהבטחה לסיוע בסך כ-14 מיליארד דולר.
"מבחינת ישראל, ברמה הכלכלית, מאחר שמנוע הצמיחה הישראלי העיקרי הינו ענף ההייטק, נראה שמדיניות טראמפ לפחות ברמת המיסוי עשויה לתרום לצמיחת חברות ישראליות עם נוכחות בארה"ב".
פרופ' ליידרמן: "מבחינת ישראל, אנחנו נפגוש עולם עם אינפלציה יותר גבוהה, ריביות יותר גבוהות וצמיחה כלכלית עולמית נמוכה יותר, זה אומר שמכיוון שאנחנו כלכלה קטנה ההשפעות האלו יזלגו אלינו – ולכן סביר להניח שיהיה קשה להוריד את יוקר המחיה בארץ וממילא את האינפלציה בישראל, שעומדת כבר כיום מעל היעד של בנק ישראל – 3%.
"מזה נובע שלנגיד בנק ישראל יהיה יותר קשה להוריד את הריבית אם בכלל. בשוק ההון קיים מתאם די גבוה בין הריביות לטווחים הבינוניים והארוכים בישראל, עם אלו של ארה"ב שכבר עולות וימשיכו להיות גבוהות וייקרו את עלות גיוס הכסף בישראל, שתהיה גבוהה ממה שתוכנן עד כה.
"ההאטה בסחר הבינלאומי תשפיע על היצוא מישראל, כל הסביבה הבינלאומית מבחינת המשק הישראלי תהיה פחות מעודדת – צמיחה גבוהה ואינפלציה נמוכה".
קיצוץ בהוצאות
פרופ' ישיב: "במשך שנים טראמפ מבטיח לקצץ בעלויות הממשלה, ככלי למלחמה בגירעון התופח. את המשימה הוא ייעד לאיש העסקים אילון מאסק, שלו הוא הציע לכהן כ'צאר יעילות'. הכרסום בכוחו של הממשל צפוי להתרחש תוך חיזוק כוחו של טראמפ. כפי שהסביר, הוא יבטל חלקים מהחקיקה הקיימת מאז 1947, שמגבילה את סמכות הנשיא להוציא כספים ללא אישור הקונגרס".