בישיבת הממשלה השבוע יצאו (שוב) שרי הליכוד והימין נגד היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה. זה לא חדש. אלא שהפעם הם קיבלו חיזוק מראש הממשלה בנימין נתניהו - החתום על הסכם ניגוד עניינים - שדרש משר המשפטים יריב לוין "להכין תיק" תלונות של שרי הממשלה נגד היועמ"שית. שרי הממשלה הרגישו כי נתניהו החליט הפעם לטפל בגיבנת הזו המטרידה את הממשלה. הם צועקים ותוקפים את היועצת ובכירי משרדה, ונתניהו שותק. ראש הממשלה חרג הפעם ממנהגו, אך בתוך זמן קצר נמלך בדעתו ופירסם הודעה רשמית שהוא מחויב להסכם ניגוד העניינים. אשרי המאמין.
מי שכבר התחיל לעבוד נגד היועצת הוא איתמר בן גביר. השר לביטחון לאומי העביר מסרים לנתניהו ולבכירי הליכוד, שלפיהם בהרב-מיארה מתכוונת לתמוך בעתירות לפסילתו כשר בשל עברו הפלילי והעובדה כי הורשע בתמיכה בטרור. לדבריו, היועצת מתמהמהת באופן מחשיד בתגובה לעתירות נגדו והוא מעריך כי היא אפילו עשויה לתמוך בהן. בין היתר, בן גביר מתבסס על דיווח של פרשן משפטי שלא פוסל את האפשרות הזאת.
במסגרת חלופת המסרים בינו לבין הליכוד הוא רקם את הדיל הבא: אם היועצת תתמוך בפסילתו, עוצמה יהודית תגיש באופן מיידי הצעת חוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה לוועדת השרים לענייני חקיקה. המטרה: לסרס את סמכויות היועצת ולפגוע במעמדה של בהרב-מיארה. במקרה כזה הליכוד יתמוך בהצעת החוק, למרות שנרתע מכך בקדנציה הנוכחית. בן גביר גם מאמין שהצעת החוק תקבל את תמיכתו של יו"ר הימין הממלכתי גדעון סער, שבעבר אף פעל לפיצול משרת היועץ. בהרב-מיארה היא מינוי של סער מתקופת ממשלת השינוי, אבל מצד שני משהו השתנה בסער מאז שהחליט (שוב) להפר הבטחה ולחזור לזרועות נתניהו.
++++++
הפיטורים מתפקיד שר הביטחון לא מספיקים: פעילת הליכוד טליה איינהורן (פרופ' בכירה למשפטים), רמי בן-יהודה (חבר ליכוד בוטה במיוחד) ו-30 חברי מפלגה נוספים עתרו לבית הדין של הליכוד במטרה להורות לו על הדחת יואב גלנט משורות המפלגה, "בנסיבות מצג שווא העולה כדי הונאה של מתפקדי הליכוד", לטענתם. בין היתר נכתב כי גלנט פוגע באידיאולוגיה של הליכוד בכך שהוא מכרסם במימוש החלת הריבונות הישראלית על כל חלקי ארץ ישראל, אינו מגלה נאמנות למנהיג נתניהו, פגע ברפורמה המשפטית, בהשגת יעדי המלחמה ועוד. "בעניין החטופים: גלנט תידרך משפחות חטופים בודדות והאשים את ראש הממשלה באחריות בלעדית להיעדר עסקה עם החמאס", נכתב בעתירה.
המסמך הזה הוגש לבית הדין של הליכוד טרם ההחלטה להדיחו מתפקיד שר הביטחון, אולם גלנט התעלם מכך וסירב להגיב לעתירה. רק לאחר שעו"ד מיכאל קליינר, נשיא בית הדין, חייב אותו להשיב על העתירה, הגיש גלנט את תגובתו, וכתב: "מדובר בעתירה 'צהובה', מלעיזה ופרובוקטיבית, שהוגשה ללא כל יסוד בדין וממילא ללא כל תשתית ראייתית תומכת".
גורמים בליכוד טענו השבוע כי הדחת גלנט נותנת רוח גבית לבית הדין של הליכוד לבצע את המהלך, כאשר גם מבקר הליכוד, עו"ד שי גלילי, פנה למנכ"ל המפלגה וביקש לבחון את התלונות שהוגשו בעניין הדחתו של גלנט. השאלה הגדולה היא מה יעשה גלנט עצמו, שזכה לחיבוק דוב של השמאל והאופוזיציה אחרי הצעד החריג של נתניהו. לגלנט יש כיסי תמיכה קטנים בליכוד, ועל פי סיסמוגרף הרשתות החברתיות, רוב אנשי הליכוד תמכו בהדחתו.
עוד לפני שפוטר ממשרד הביטחון נשאל גלנט מספר פעמים מה הוא מתכנן מבחינה פוליטית. הוא אמנם לא נפגש הרבה עם פעילים, ובוודאי לא היה לו זמן לפוליטיקה, אבל בשיחות עם אנשיו בליכוד הוא הכחיש כי פניו למסגרת פוליטית אחרת. "יש לי רק שתי אפשרויות", השיב גלנט. "או להישאר בליכוד או לפרוש מהחיים הפוליטיים. אני מייצג את עמדות הליכוד של בגין וז'בוטינסקי. אני לא מייצג את הליכוד של בן גביר".
++++++
מצודת זאב ברחוב קינג ג'ורג' בתל-אביב היא מותג היסטורי של תנועת הליכוד. הבניין החום-אפרפר המתנשא לגובה של 14 קומות הוא מבנה אדריכלי חריג בנוף האורבני של השכונה. אבל הוא אייקון. כמו בית מפלגת העבודה המיתולוגי, הירקון 110, שנמכר בשנת 2003 בעשרה מיליון שקלים לכיסוי גירעונות המפלגה.
פעילים וחברי מרכז ליכוד מתלוננים כי בשנים האחרונות מצודת זאב הפכה לבית מת. הליכוד כבר לא קיים יותר כמפלגת שטח. שלושת המוסדות החשובים של הליכוד - מזכירות, לשכה, מרכז - כבר לא רלוונטיים. נתניהו מאס בפעילות המפלגתית הדביקה, וגם הרוח של הפוליטיקה הישראלית שינתה פניה. אם יש רשתות חברתיות ואת ערוץ 14, למה צריך סניפים ומפלגה?
העובדה כי הנכס הנדל"ני הזה יושב על אחד השטחים היקרים בישראל עוררה את התיאבון של מינהלת הליכוד, שחשבה על רעיון מקורי ומהפכני גם יחד: לקחת את הקומות הגבוהות של מצודת זאב ולהפוך אותן למלון בוטיק. לפחות ייכנס כסף לקופת המפלגה. בעבר כבר היו ניסיונות שלא צלחו להפוך את הבניין לנכס נדל"ן מניב, ואפילו למכור את מצודת זאב לכיסוי חובות הליכוד, אבל עניינים משפטיים ובירוקרטיים הקשו על המהלך, בין היתר כי מדובר בנכס של הליכוד - אולם הקרקע היא בבעלות עיריית תל-אביב והועברה לליכוד בהסכם חכירה.
גורם בליכוד אישר את הפרטים, אמר כי הוגשו לעירייה תוכניות להסבת ייעוד המקום - מבית פוליטי למלון בוטיק - "אבל הסיפור נמצא עדיין בחיתולים", כלשונו. מעיריית תל-אביב נמסר בתגובה: "הצעה להפיכת המבנה למלון הוצגה לעירייה ונבחנת במינהל ההנדסה". ¿