"יש מקום לאופטימיות", כך אמר אתמול מוקדם בבוקר אחד מיועציו של נתניהו אחרי לילה ללא שינה שבהם עקבו אחרי תוצאות הבחירות בארה"ב. על אף משקעי העבר, ולמרות הדברים הלא-נעימים שאמר הנשיא הנכנס על ראש הממשלה, זאת הייתה האפשרות המועדפת עליו. בירושלים משוכנעים שבהשוואה לממשל הדמוקרטי שתיעב את נתניהו, טראמפ הוא הבחירה הנכונה לישראל.
1 צפייה בגלריה
yk14142459
yk14142459
(היסטוריה עשירה. נתניהו וטראמפ | צילום: אלכס קולומויסקי)
בראש ובראשונה צריך לומר שישראל נכנסת לתקופה קריטית. מעתה ועד מועד ההשבעה של הנשיא טראמפ ב–20 בינואר, הנשיא ביידן הוא נשיא לכל דבר. בישראל צריך לקחת בחשבון שביידן עשוי לנצל את התקופה הזו כדי לבוא חשבון עם נתניהו. החשש הגדול ביותר הוא משידור חוזר של החלטת מועצת הביטחון מדצמבר 2016, אז אובמה, בשלהי כהונתו, החליט בצעד חריג להימנע מלנצל את זכות הווטו האמריקאית במועצה כדי לסכל את ההחלטה שעברה אז נגד ההתנחלויות. היה זה מהלך שסיבך את ישראל מבחינה משפטית ואולי פתח את הדרך לתביעות בבתי הדין הבינ"ל בהאג. נתניהו צריך לחשוש מתרחיש דומה.
ככלל נראה שביידן ינצל את החודשיים האחרונים של כהונתו להגביר את הלחץ להגיע לעסקת חטופים וידרוש ויתורים מנתניהו כגון נסיגה מפילדלפי בדרום, וינסה בכל כוחו לקדם את ההסדר הדיפלומטי בין ישראל ללבנון. בהקשר זה, מציגים טראמפ וביידן רצון זהה לסיום המלחמה. בדומה לאמירותיו בעבר, עם ניצחנו אמר טראמפ שהוא לא מתחיל מלחמות אלא מסיים אותן. זה מסר שמיועד הן לאוקראינה והן לישראל.
בימים אלו, בישראל ממתינים בדאגה להחלטה של בלינקן ואוסטין בנוגע לאמברגו הנשק, בעקבות המכתב המפורסם ששיגרו לגלנט ודרמר בדרישה מישראל לשפר את הסיוע ההומניטרי, להימנע מחקיקה נגד אונר"א ולאפשר ביקורי צלב אדום אצל עצירי הנוח'בה. האמריקאים כבר הבהירו שאין היענות מספקת מצידה של ישראל ולכן, יש אפשרות להטלת אמברגו נשק. ניצחונו של טראמפ במובן מסוים משפר את מצבה של ישראל שכן גם אם יטילו אמברגו סביר להניח שטראמפ יבטל אותו ביומו הראשון בתפקיד.
אחת השאלות החשובות היא מי יהיו האנשים בכוורת של טראמפ. בישראל מקווים לראות אוהד ישראל כמו מייק פומפאו בתפקיד מזכיר המדינה או שר ההגנה. גם דיוויד פרידמן עשוי להתברג לתפקיד בכיר, מה שיכול לשמח מאוד את המתנחלים, שכן פרידמן פירסם תוכנית מדינית לעתיד ישראל שפרק משמעותי ממנה היא החלת ריבונות ישראל על יהודה ושומרון.
בהיבט המזרח התיכון, הניצחון של טראמפ עשוי לקדם את סוגיית הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה. הסיכוי שביידן יספיק לקדם את עסקת כזו בחודשיים שנותרו אינם גבוהים משתי סיבות: בלי הפסקת מלחמה זה לא יקרה, וגם סביר שנתניהו יעדיף לשמור על ההישג הזה לטראמפ.
ניתן גם להעריך שזכייתו של טראמפ עשויה לגרום לאיראן לחשוב פעם נוספת לגבי התקיפה נגד ישראל. איראן מסתכנת מצד אחד בתגובה חריפה של ביידן שמשוחרר מלחצים פוליטיים, ומצד שני היא לא תרצה לאתגר את הנשיא הבא של ארה"ב עוד בטרם כניסתו לתפקיד. טראמפ דווקא עשוי לחפש לחתור להסכם עם איראן, אך עם זאת, לא נראה שטראמפ יטיל וטו על תקיפה ישראלית באיראן בדומה לביידן, ובישראל מעריכים כי ייתכן שיהיה יותר נדיב בהקשר הזה כלפי ירושלים.
ניצחונו של טראמפ מקטין גם את הסיכוי שבית הדין הבינ"ל הפלילי בהאג יוציא את צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט. המשמעות של צווי מעצר כאלה היא סנקציות אמריקאיות נגד בית הדין, סנקציות שממשל ביידן בלם.
עם זאת, הסיכון המרכזי עם חזרתו של טראמפ לבית הלבן הוא העובדה שמדובר באיש לא צפוי, ובירושלים חוששים מקבלת החלטות קפריזית.
בנוסף, התנועה אותה מוביל הנשיא לשעבר (MAGA), מובילה גישה בדלנית שאומרת שארה"ב צריכה להיות פחות מעורבת בנעשה בעולם, בניגוד למטרה של ישראל שארה"ב תהיה מעורבת בעולם, במזרח התיכון ובנאט"ו, ולמעשה תשמש כ"שוטר של העולם". התנועה הבדלנית הרפובליקנית דוגלת לא להתערב בסכסוכים ולא להשקיע כספים בעולם. בתוך תנועת MAGA קיימים גם גורמים אנטישמיים, חלקם קרובים לטראמפ כמו טאקר קרלסון, סטיב באנון ועוד.
יתרה מזאת, בישראל מודאגים מהקשרים שלו עם מנהיגים כמו פוטין וארדואן, קשרים שיכולים לפגוע בישראל. בקדנציה הראשונה של טראמפ ארדואן שיכנע אותו בשני מקרים שונים להוציא כוחות אמריקאיים מהגבול בין סוריה לעיראק.
כקו מנחה, טראמפ מציג גישה של איש עסקים, שדרכו לפתרון סכוסכים הוא עסקה, זאת בזמן שישראל בעד הסכם על ידי איום בהפעלת כוח. השאלה היא האם הוא יהיה מוכן לאיים בכוח.
חשש נוסף בישראל הוא הקשר של הנשיא הנבחר עם קהילות ערביות ומוסלמיות. במערכת הבחירות השקיע טראמפ הרבה בקשר עם הקהילות הללו. במבחן התוצאה, השקעה זו הצליחה.