החקירות סביב לשכת רה"מ שיצאו לאחרונה אל האור מתנהלות כבר מספר חודשים באופן חשאי. על אף שעצם קיום החקירות הותר לפרסום, רוב הפרטים נותרו חסויים והדיונים בבתי המשפט מתקיימים בדלתיים סגורות. לשכת נתניהו ניסתה להרחיק את עצמה מהחקירות - סביב "פרשת המסמכים" טענו כי פלדשטיין, הדובר שנעצר כלל לא עבד בלשכה ובפרשה השנייה אף טענו שהחקירה הינה "מסע ציד חסר תקדים נגד הלשכה". מה חוקרים במשטרה? כמה אנשים נעצרו ונחקרו ומה תפקידם? ומה חלקו של בנימין נתניהו?
1 צפייה בגלריה
yk14142951
yk14142951
(נתניהו ומאחוריו אלי פלדשטיין | צילום: רועי אברהם/ לע"ם)
כמה חקירות יש נגד סביבת נתניהו?
מתנהלות שתי חקירות: "פרשת המסמכים", ו–"פרשה ביטחונית "הנוגעת לאירועים מתחילת המלחמה? הפרוטוקולים" והערב פורסם על חקירה נוספת "פרשת הנגבי".
מהי "פרשת המסמכים"?
"פרשת המסמכים" אשר נחשפה ב"ידיעות אחרונות" נחקר החשד כי שלושה גורמי ביטחון הדליפו חומרי מודיעין מסווגים שנאספו בלחימה ברצועת עזה, אל דוברו של ראש הממשלה נתניהו לענייני ביטחון, אלי פלדשטיין. החקירה נפתחה לאחר כתבה שפורסמה בעיתון ה"בילד" הגרמני ובה מסמכים שחוברו לפי הפרסום על ידי מנהיג חמאס. לאחר שבמערכת הביטחון זיהו כי מדובר בפרסום מניפוליטיבי אך כזה שנסמך בחלקו על מקורות מידע מודיעיניים, נפתחה החקירה. לפי החשד, השלושה העבירו לפלדשטיין חומרי מודיעין באופן בלתי חוקי וזה חשוד כי דאג לפרסומם.
מדוע ההדלפה הזו נחקרת לעומת הדלפות אחרות ומי נעצר?
לא מדובר בחקירה של הדלפה, אלא במשיכת מידע ומסמכים סודיים ביותר מתוך מאגר רגיש של יחידת 8200. דובר על אזור מתוחם ומבודד, שבו מספר מצומצם של אנשים החליטו על דעת עצמם לתת את המידע הסודי לגורם בלתי מוסמך, ממנו הוא הגיע לדובר של נתניהו. מלבד מאלי פלדשטיין, נעצרו גם ארבעה חשודים שמשרתים ביחידה מסווגת בצה"ל שתכליתה למנוע הדלפות ולשמור על סודות ביטחוניים. ביניהם גם קצין מילואים בדרגת רב–סרן שנעצר על יד השב"כ.
מהי הפרשה השנייה?
יחידת להב 433 של המשטרה מנהלת חקירה פלילית ש"נוגעת לאירועים מתחילת המלחמה". פרטיה של הפרשה החמורה לא הותרו לפרסום אך גם במקרה זה המשטרה צפויה לחקור בכיר בלשכת ראש הממשלה.
מה חשף נדב איל בחודש יולי?
בחודש יולי האחרון נחשף ב”ידיעות אחרונות” כי במערכת הביטחון קיים חשש שנעשו ניסיונות מצד גורמים בלשכת ראש הממשלה במהלך המלחמה לשנות תמלולים ופרוטוקולים של דיוני קבינט ואף שיחות טלפון של עדכונים ביטחוניים עם מקבלי החלטות, ובראשם נתניהו. עוד דווח כי המזכיר הצבאי הקודם של רה"מ, האלוף אבי גיל, פנה כמה חודשים לפני כן במכתב ליועמ”שית בנושא. בכירים המעורים בנושא אמרו אז שהמכתה התקבל אצל גלי בהרב–מיארה, ללא העתקים. גורמים במערכת הביטחון טענו כי מ ראשית המלחמה איתרו פערים בין חלק מהתמלולים ובין הדיונים והשיחות כפי שהתרחשו בפועל.
האם ראש הממשלה חשוד בפרשות?
נכון לשעה זו הוא אינו חשוד. הפרשות עוסקות באנשיו הקרובים של נתניהו אשר ביצעו פעולות המשרתות את אג'נדה שלו. בפרשת המסמכים יבדקו החוקרים האם אלי פלדשטיין שעבד עבור נתניהו ביצע את הפעולות המיוחסות בהוראה של הלשכה או שפעל על דעת עצמו, עניין זה עדיין לא ידוע. כך גם בפרשה השנייה, החוקרים בודקים האם מי הגורם הבכיר ביותר המעורב. חוקרי השב"כ והמשטרה מנסים להגיע לגורם הבכיר ביותר אשר נתן ההוראה לביצוע הפעולות או היה מעורב בהן. נכון לשעה זו לא ידוע האם ישנה עדות אשר קושרת את נתניהו לפרשיות הללו.
האם הפרשות השפיעו או פגעו בביטחון המדינה?
בשלב הזה של חקירת הפרשה החדשה, כאשר לא נחשפנו לראיות ולעדויות לא ניתן לדעת. אך בנוגע לפרשת המסמכים לפי "גורמי ביטחון" מדובר בפגיעה חמורה בביטחון המדינה, וכי "חשיפת המסמך הסודי סיכנה לוחמים וגרמה נזק ממשי בסוגיית החטופים".