בניין ותיק בן 3 קומות, שנבנה בשנות ה-30 של המאה הקודמת בשכונת הצפון הישן בתל-אביב, הוגדר בקיץ האחרון על ידי עיריית תל-אביב-יפו כמבנה מסוכן, אולם הוא טרם פונה – והדיירים חוששים מקריסתו. מדובר במבנה שבנייתו החלה בשנת 1931 בימי המנדט הבריטי והוא אינו מיועד לשימור. הוא נמצא בבעלות פרטית ודירותיו מושכרות בשוק החופשי.
בחודש יולי השנה הכריזה העירייה על המבנה ברחוב עמוס 27, הכולל 6 יחידות דיור, כמבנה מסוכן "המהווה סכנה למחזיקים ולציבור או לנכסים סמוכים וככזה הוא מוכרז כמבנה מסוכן לנפש ולרכוש".
לטענת חלק מבעלי הדירות, לאחר ההכרזה נעשו מטעמם בדיקות מקיפות מהם עלו ממצאים המחייבים פינוי מיידי ושיקום מקיף או הריסה של המבנה. אחד הדיירים, המחזיק במחצית מיחידות הדיור בבניין, פנה לחברת בזיני מהנדסים כדי לבצע את הבדיקות להן נדרשו על ידי העירייה. במכתב שנשלח בספטמבר האחרון למהנדס העירייה, אודי כרמלי, על ידי בא כוח הדייר נכתב כי בבדיקות "התגלו פגמים רבים, לרבות שקיעות רצפה, שיפועים מהותיים, סדקים ושברים רבים עם חשש להתפתחות כשל קונסטרוקטיבי שיסכן את שוכני המבנה וגן הילדים הסמוך לו".
לנוכח הממצאים, הומלץ להורות על פינוי המבנה מדיירים, ולבצע עבודות שיקום וחיזוק משמעותיות או לחלופין להרוס את המבנה באופן מיידי ולבנות אותו מחדש. בסיכום חוות הדעת המליץ בזיני כי "עקב גילו של המבנה (קרוב ל-100 שנים), המורכבות והעלויות הכבדות הכרוכות בביצוע שיקום וחיזוק כאמור אנו ממליצים על ביצוע חלופה ב' - הריסת המבנה ובנייתו מחדש".
יניב בזיני, מהנדס למבנים מסוכנים של עיריית רעננה והרגולטור לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה בעיריית הרצליה ומי שביצע את הבדיקות במבנה ברחוב עמוס בתל-אביב, אומר בשיחה עם "ממון" כי "גיליתי סדקים אופקיים ואלכסוניים שמצביעים על תופעה חמורה של יציבות המבנה. בנוסף, מתחת למבנה יש דליפות מים באופן קבוע. רטיבות קבועה ביסודות גורמת לשקיעת המבנה. זה מצב חמור מאוד והייתי מגדיר את המבנה כמסוכן מאוד". בזיני מזכיר את המקרה שאירע בחולון ב-2021, אז באורח נס פונו הדיירים יממה בלבד לפני שהבניין קרס.
תגובת העירייה
"העירייה הכריזה על המבנה כמסוכן בהתאם לסעיף 3 לחוק העזר העירוני, רמת סיכון שאינה מחייבת פינוי או הריסה מיידית, אלא ביצוע תיקונים להסרת הסכנה. במענה לפנייתו של אחד מבעלי הבניין, שהוגשה באוגוסט וכוללת חוות דעת מהנדס והצעות לשיקום הבניין, העירייה מציינת כי מבוצעות באתר עבודות לתיקון הליקויים על פי ההנחיות מהנדס מטעם הבעלים. על אף חוות דעת מהנדס הדיירים, העירייה מעריכה שאין סכנה מיידית לקריסה, אך נדרשו בעלי הבניין להתקין מערכת לניטור סדקים למשך 6-3 חודשים. תוצאות המעקב יועברו ליחידת מבנים מסוכנים בעירייה, שתבחן אותן ותפעל בהתאם לממצאים ולחוק".