התקדמות משמעותית בשיחות לקראת הסדרה בצפון: ישראל וארצות-הברית מחליפות טיוטות של הסכם הפסקת אש בלבנון, כשבמקביל עמוס הוכשטיין, המתווך מטעם ביידן בסכסוך שבין ישראל ולבנון, מחליף טיוטות עם ראש ממשלת לבנון ועם יו"ר הפרלמנט שלה. גם השר לעניינים אסטרטגיים, רון דרמר, הגיע אתמול לוושינגטון לשיחות עם בכירי הבית הלבן, כדי לסגור את הפרטים האחרונים.
על פי גורמים שמעורבים בנושא יש סיכוי לא רע שאכן תושג הסדרה. הניצחון של טראמפ בבחירות בארה"ב עוזר, כי כל הצדדים מבינים שזה האינטרס הן של ממשל ביידן והן של טראמפ שהמלחמה תיגמר לפני השבעתו הצפויה של טראמפ כנשיא ב-20 בינואר 2025, ועוד לפני החורף.
כחלק מהמאמץ הישראלי לסגור את כל החזיתות, ביקר השר דרמר לפני כמה ימים בחשאי במוסקבה. בישראל ישנה הבנה שלרוסיה יש השפעה על חיזבאללה, סוריה ואיראן - ורוסיה רוצה בהפסקת אש. ישראל מבקשת לקבל ערבויות גם מרוסיה על כך שלא תאפשר הברחות של נשק מסוריה ללבנון - וזאת כדי למנוע את התחמשות חיזבאללה.
ההסכם המתגבש כולל שורה של עקרונות שלפיהם חיזבאללה ייסוג אל מצפון לליטאני, בעוד שב-60 הימים הראשונים יישאר צה"ל בקו הכפרים הראשון, בשעה שצבא לבנון יידרש להשמיד את כל תשתיות חיזבאללה במרחב שנותר בין הגבול לליטאני, בתוך אותם 60 יום. כשזה יסתיים ייסוג צה"ל לקו הכחול.
ההסכם כולל גם פירוט של מנגנון האכיפה של הפסקת האש: ישראל עומדת על כך שיישמר לה חופש פעולה צבאי במידה והמנגנון ייכשל וישראל תזהה הפרות. חופש הפעולה הזה יופיע במכתב צד שילווה להסכם.
עדיין מתקיים דין ודברים בין ישראל לארה"ב כדי לוודא מה מנגנון האכיפה הטוב ביותר, אך ישראל עומדת כאמור על שמירה על חופש הפעולה שלה. "זה לא אומר שאנחנו צריכים להיות בתוך לבנון", הסביר גורם שמעורה בפרטים, "אבל בסוף צריך שתהיה לנו יכולת אכיפה ויכולת פעולה ואני סומך על כך שתהיה לנו".
"חייבים לסגור את הפירצה של הברחות הנשק, אחרת לא עשינו שום דבר וחיזבאללה יתעצם מחדש", אמרו אתמול גורמים ישראלים שמעורים בנושא. "אין לנו מטרה להשמיד את חיזבאללה כמו שחיסלנו את חמאס. אנחנו עם הישגים מדהימים מול חיזבאללה וטוב מאוד שלא הייתה הסדרה לפני שהשגנו את המטרות שלנו. ההסדרה תאפשר לתושבים לחזור בביטחה. ברור לנו שהם יחזרו רק אם באמת יראו ביטחון, ולא יהיה חיזבאללה שיכול לצלוף עליהם. אפשר להגיע לזה בהסדרה. בינתיים אנחנו מכים בהם, כמו שהיה גם היום בסוריה. יש לנו מטרה להשמיד את היכולות הצבאיות של חמאס בעזה. על זה לא נתפשר כי זה מקרין על כל הזירות. מי שמציע שנוותר באופן זמני - זה מופרך. ניסינו בעבר והמציאות יותר חזקה".
בישראל אומרים שנתניהו וטראמפ רואים עין בעין ורוצים את אותו הדבר: סיום של המלחמה בכל החזיתות - אך סיום כזה שייגמר בניצחון מוחלט. דרמר, בארה"ב, אמור להיפגש עם טראמפ ואנשיו ולדון איתם בשני נושאים: איך מבטיחים שאיראן לא תהיה גרעינית, ואיך מממשים את תוכנית הנורמליזציה עם סעודיה. "אנחנו מתואמים היטב עם טראמפ", אמר גורם ישראלי. נתניהו עצמו גילה ששוחח שלוש פעמים עם טראמפ בימים האחרונים.
דרמר צפוי להציג לטראמפ מידע מודיעיני עדכני על אודות התקדמות תוכנית הגרעין האיראנית. טראמפ נחוש לעצור את איראן בשלב הראשון בסנקציות, אך המסר הישראלי הוא שחייבים להציב אופציה צבאית אמינה, שרק היא תזיז את האיראנים.
אמש התכנס הקבינט המדיני ביטחוני לדיון ראשון ללא שר הביטחון שפוטר יואב גלנט, ועם שר הביטחון שהחליף אותו, ישראל כ"ץ. הקבינט דן בכל הנושאים שעל הפרק: המגעים להסדרה בלבנון, סוגיית השבויים, והסוגיה ההומניטרית על רקע דרישת ממשל ביידן לשיפור משמעותי בהכנסת הסיוע ההומניטרי לעזה תוך 30 יום - אחרת ארה"ב עלולה להטיל אמברגו נשק על ישראל.
בכיר אמריקאי העריך אמש שלא יוטל אמברגו כזה, אך מאידך ארה"ב העבירה מסר לישראל שלפיו היא מחויבת לפעול על פי החוק בהקשר זה ושלא יהיו עיגולי פינות. לכן, בנושא זה, ישראל מבינה שהיא חייבת לעשות הכל כדי להיענות לדרישה האמריקאית.